Anot tyrėjų, 2019 metais šalies biudžetas dėl nepakankamai gerai veikiančios siuntų apmokestinimo sistemos negavo 31,6 mln. eurų pajamų. Dar 8,3 mln. eurų valstybė neteko dėl galiojančių lengvatų.

„Vietiniai prekybininkai veikia vienomis sąlygomis, tuo metu gyventojui perkant elektroniniu būdu iš trečiųjų šalių, ten kitokios žaidimo taisyklės įsijungia ir (atsiranda – ELTA) nelygios konkurencinės sąlygos. Kitas aspektas fiskalinis, kuomet ne visos siuntos yra apmokestinamos. Ten yra šešėlinių dalykų, kai deklaruojamos vertės neatitinka realių verčių“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad, įsigyjant prekes fizinėse parduotuvėse, galioja taisyklės prekių saugai ir vartotojų saugai, tuo metu elektroninėje prekyboje iš trečiųjų šalių šių reikalavimų nėra laikomasi.
ESTEP valdybos pirmininkas Klaidijus Maniokas sakė, kad, siekiant spręsti šią problemą, vertėtų sukurti rizikos vertinimo modelį.

„Tai globali problema, bet Lietuvoje ją vangiai sprendžiame ir dėl to, kad internetinės prekybos srautas tik didėja, čia kažką reikia būtinai daryti ir pirmas dalykas – didesnis dėmesys, aktyvesnis muitinės darbas. Čia reikėtų elementariai daugiau tikrinti. Siūlome sukurti tam tikrą rizikos vertinimo modelį, ji egzistuoja, bet šiai sričiai vertėtų sukurti susijusį modelį”, – sakė K. Maniokas.

Tuo metu bendrovės ESTEP ekspertas Titas Budreika sakė, kad praėjusiais metais 64 proc. siuntų atkeliavo iš Kinijos.

„Vidutinis krepšelis vieno apsipirkimo metu yra 68 eurai. Vidutinis šalies gyventojas išleidžia apie 300 eurų per metus”, – sakė T. Budreika.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Lietuvos muitinė apmokestina nedidelę siuntų dalį. Lietuvoje tik 3 siuntos iš 1 tūkst. yra apmokestinamos muitais, ir ši dalis pastaraisiais metais mažėja.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais apie 48 proc. Lietuvos gyventojų pirko internetu, o 19 proc. iš įsigijo prekių iš trečiųjų šalių. Gyventojų dalis, kuri perka internetu, nuo 2012 metų auga beveik 4 proc. per metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)