Tokį Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pasiūlymą Seimo narys registravo birželio 16 dieną.

Šiuo metu įstatyme nurodoma, kad Lietuvoje draudžiama parduoti cigaretes, jeigu jų yra mažiau negu 20 vienetų viename vienetiniame pakelyje. P. Saudargas siūlo uždrausti, kad pakelyje būtų bet koks kitas cigarečių skaičius.

„Pasiūlymu siekiama <...> kompleksinėmis tabako kontrolės priemonėmis mažinti tabako gaminių prieinamumą bei patrauklumą. Pasiūlymas parengtas siekiant riboti galimybes vartotojams siūlyti dideles cigarečių pakuotes.

Cigaretės, parduodamos didesnėmis pakuotėmis tampa patrauklesnės vartotojams, nes leidžia sutaupyti pinigų perkant didesnį kiekį. Didelių cigarečių kaina vienai cigaretei yra ženkliai mažesnė nei to paties prekės ženklo cigarečių kaina standartiniame formate (20 cigarečių vienoje pakuotėje).

Be to padidinto formato cigarečių pakuotės, kuriose yra daugiau cigarečių nei standartinėje pakuotėje, didina vartojimą ir neatitinka Pasaulio sveikatos organizacijos ir Nacionalinės tabako kontrolės strategijos siekiamų tikslų sumažinti cigarečių prieinamumą ir įperkamumą“, – aiškina Seimo narys.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį posėdyje P. Saudargo pasiūlymui nepritarė. „Seimo nario pasiūlyme suformuluota neaiški nuostata, kurią reikėtų nagrinėti giliau ir notifikuoti“, – rašoma komiteto išvadoje.

P. Saudargo pasiūlymas teikiamas Sveikatos apsaugos ministerijos įstatymo projektui, kuriuo siekiama numatyti draudimą skelbti apie tabako gaminių, su tabako gaminiais susijusių gaminių, įrenginių, skirtų šiems gaminiams vartoti, kainų sumažinimą; praplėsti susijusiais gaminiais ir įrenginiais, skirtais vartoti tabako gaminius ir susijusius gaminius, draudimus, kurie skatina tabako gaminių ir susijusių gaminių įsigijimą ir vartojimą; numatyti draudimą parduoti asmenims iki 18 metų įrenginius, skirtus vartoti tabako gaminius ir susijusius gaminius ir reglamentuoti nikotino neturinčių elektroninių cigarečių ir elektroninių cigarečių pildyklių sudėties ir kokybės bendruosius reikalavimus, siekiant užtikrinti tokių gaminių saugumą ir kokybę.

Projektą numatoma Seime svarstyti ketvirtadienio posėdyje.

Rūkymas kenkia sveikatai. Kaip rašoma tinklapyje nerukysiu.lt, tabako dūmuose randama per 4 tūkst. cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o apie 40 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)