Nutarimu siūloma įgalioti Vyriausybę pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Europos Struktūrinių Reformų paramos direktoratu (DG REFORM) dėl techninės pagalbos valstybinio plėtros banko steigimo klausimais ir svarstyti dėl galimybės valstybei dalyvauti kredito įstaigų kapitale.

Už tai balsavo 69 Seimo nariai, prieš – 12, susilaikė – 15.

„Šis nutarimas labai susijęs su atliktu krizės tyrimu, atliepiantis darbo grupės darbą dėl regionų finansinių paslaugų bei kreditų išdavimo prieinamumo. Visur ta pati situacija – valstybei reikia kurti plėtros banką ir dalyvauti kredito įstaigos kapitale“, – Seime sakė Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Valius Ąžuolas.

„Apžvelgus daugelį ES valstybių, didžioji dauguma turi ir plėtros, ir valstybinius, ir komercinius bankus. Formų įvairių, įvairūs ir tikslai“, – pridūrė jis.

Anot jo, valstybinis bankas padėtų tvarkytis su bankinių paslaugų trūkumu regionuose.

„Iš kur išeina finansų įstaigos, ten turi ateiti valstybė. Deja, bet bankams šiadien yra svarbiausias maksimalus pelnas. Regionuose, smulkiuose versluose maksimalaus pelno neuždirbsi. (...) Valstybės tikslas niekada neturėtų būti uždirbti maksimalų pelną“, – teigė V. Ąžuolas.

Seimo narė Gintarė Skaistė nuogąstavo, kad valstybinis bankas galėtų tapti nauju politiniu korupcijos židiniu.

„Kyla klausimas, kiek toks bankas būtų nepriklausomas? Politikai labai mėgsta kištis ir primesti savo politinę valią. Vienas pavyzdžių – „Lietuvos paštas“. Ar toks bankas netaptų tam tikrų politikų lesykla ir korupcijos židiniu?“ – klausė G. Skaistė.

Jai antrino ir Aušrinė Armonaitė, pridurdama, kad valstybinio banko steigimo poveikis ekonomikai kol kas neaiškus.

„Jau šiandien veikia INVEGA, ten niekas nesako, kad yra valdoma neskaidriai, apie tai niekas nediskutuoja, bet jos tą funkciją jau atlieka. Tos įstaigos turi eiti į tiesioginį skolinimąsi, neįstrigti finansų tarpininkų spąstuose“, – teigė V. Ąžuolas.

„Pasiūlymas vertas dėmesio apsvarstyti, nes daugelis šalių turi vystymo ar plėtros bankus“, – sakė parlamentaras Virgilijus Poderys.

Anot projekto rengėjų, Lietuvoje veikiančių bei garantijas teikiančių agentūrų pagrindu gali būti steigiamas valstybinis plėtros bankas, kuris galėtų siekti bankinės licencijos ir būtų prižiūrimas Lietuvos banko.