Lietuva per metus pastebimai pagerino savo pozicijas ekonomikos raidos srityje, tačiau smuktelėjo verslo efektyvumo, viešojo sektoriaus efektyvumo bei infrastruktūros vertinimo srityse, skelbia eksporto skatinimo agentūra „Versli Lietuva“.

Šveicarijos tarptautinis vadybos institutas IMD, sudarydamas šalių konkurencingumo reitingą, vertina, kaip šalys sugeba panaudoti turimus išteklius ir kompetencijas didindamos savo gerovę.

Pasak „Verslios Lietuvos“, bendras šių metų Lietuvos rezultatas išlieka pastarųjų penkerių metų tame pačiame reitingo pozicijų diapazone, kai Lietuvos pozicija svyruodavo tarp 29-os ir 33-ios vietų.

„Lietuva kaip maža ekonomika turi savybę greitai atspindėti realią situaciją ir nėra tokia inertiška kaip kitos didžiosios pasaulio valstybės. Todėl šio reitingo rezultatai gana tiksliai indikuoja esamą konkurencingumo padėtį, o mūsų šalies tendencijas geriausiai atspindi ilgesnio laikotarpio reitingo vietų analizė“, – pranešime sakė „Verslios Lietuvos“ Tyrimų ir analizės skyriaus vadovas Vadimas Ivanovas.

Anot jo, vertinant bendrojo rezultato sudedamąsias dalis, didžiausi pozicijų praradimai buvo stebimi Viešojo sektoriaus efektyvumo ir Infrastruktūros rodiklių grupėse. Šiose rodiklių grupėse Lietuva prarado po 4-ias pozicijas ir atitinkamai nusileido į 33-ią bei į 34-ą vietas.

Verslo efektyvumo rodiklių grupėje Lietuva neteko vienos pozicijos ir nusileido į 24-ą vietą. Tuo metu Ekonomikos raidos rodiklių grupėje pakilo per 6 vietas į 33-ią poziciją.

„Verslios Lietuvos“ analitikų vertinimu, pagrindiniu Lietuvos ekonomikos iššūkiu išlieka menka aukštos pridėtinės vertės gamybos ir paslaugų dalis ūkio struktūroje. Šiam iššūkiui įveikti reikalinga stipri švietimo sistema, mokslinių tyrimų infrastruktūra bei verslo augimui palanki reguliavimo aplinka.

Estija šiemet reitinge pakilo per 7 pozicijas į 28-ą, Latvija nusileido per vieną poziciją į 41-ą, Lenkija taip pat smuktelėjo vienu laipteliu į 39-ą vietą. Pirmąją vietą reitinge antrus metus užima Singapūras, paskutinėje – 63-ioje – toliau lieka Venesuela. Pirmajame penkete sąrašo viršūnėje taip pat yra Danija, Šveicarija, Olandija, Honkongas.

Šiemet vertinimo kriterijų skaičius išaugo nuo 235 iki 255-ių. Beveik du trečdaliai kriterijų – faktiniai ekonominiai, finansiniai, verslo aplinkos duomenys, likusieji – verslo vadovų apklausa.

IMD konkurencingumo reitingas sudaromas nuo 1989 metų ir šiemet pristatomas 32-ąjį kartą. Lietuva šiame reitinge vertinama ir lyginama su kitomis pasaulio šalimis nuo 2007 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)