Priėmus pakeistą įstatymą įprastose parduotuvėse jau nuo lapkričio 1 dienos būtų leidžiamas tik tekstinis tabako gaminių ir jų kainų sąrašas.

Vyriausybė yra pateikusi išvadą, kad nauji reikalavimai verslui galėtų būti įvesti vėliau – nuo 2022 metų gegužės.

Tačiau svarstydami pataisų pasiūlymus Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai į Vyriausybės poziciją neatsižvelgė, palaikydami Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymą jau šiemet įvesti naujus apribojimus.
Maždaug 4,8 tūkst. prekybos vietų nauji reikalavimai reiškia papildomas išlaidas.

Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė sako, kad nauja tvarka papildomai apkraus verslą – reikės ir laiko, ir pinigų, kad būtų galima prisitaikyti prie naujų reikalavimų.

R. Skyrienės teigimu, šiemet prekybininkai jau turėjo nemažų išlaidų, susijusių su COVID-19. Parduotuvėse buvo perdaromos kasos, įrengiamos apsauginės sienelės bei pertvaros, perorganizuojama darbo tvarka, sugriežtinti higienos reikalavimai ir t. t. Tam verslas skyrė papildomų investicijų.

Pasak jos, siūloma, kad moratoriumas naujiems įpareigojimams verslui galiotų bent kol Lietuva susitvarkys su pandemijos pasekmėmis. Šis laikas galėtų būti išnaudotas kokybiškai diskusijai dėl siūlomų skirtingų Tabako kontrolės įstatymo pataisų – jų registruota tiek daug, kad be sugretinimo ir analizės verslui darosi sudėtinga suprasti, kur krypsta reglamentavimas.

Be to, primenama, kad Seimo sprendimą dar reikėtų notifikuoti Europos Komisijai, todėl reikalavimams įgyvendinti skirtas laikas sutrumpėtų dar labiau.

Prekybininkai suskaičiavo, kad priėmus įstatymo pataisas, verslo sąnaudos sudarytų nuo 1200 eurų iki 2500 eurų prekybos vienoje kasoje vietai. Ekonomikos sunkmečiu papildomos sąnaudos itin paveiktų regionuose veikiančius smulkiuosius prekybininkus.

Be to, verslo atstovai pasigenda tyrimų, įrodančių, kad naujas draudimas duos naudą visuomenei ir dėl to Lietuvoje sumažės rūkančiųjų skaičius. Todėl beveik 600 įmonių atstovų yra pasirašę peticiją, kuria nori atkreipti dėmesį į administracinę naštą ir galimas neigiamas įstatymo pataisų pasekmes smulkiajam verslui. Įstatymo projekte nėra numatyta, kad išlaidas turėtų kompensuoti valstybė.

Tabako įstatymo pataisų projektas buvo parengtas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos pasiūlymą. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, prekyba cigaretėmis, kitais tabako gaminiais ir tabakui kaitinti skirtais įrenginiais įprastose parduotuvėse turėtų vykti nematomuoju būdu – tik pagal tekstinį tabako gaminių ir jų kainų sąrašą. Argumentuojama, kad šiuo metu tabako gaminių pokelis, jo padėjimas šalia pirkėjo ir rodymas veikia tarsi tam tikra rinkodaros priemonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)