Vieni sako, kad valstybinio banko sumanymas tėra priešrinkiminis triukas ir siūlo įvertinti, kas dabar yra svarbiau – investicijos į tokį banką ar atlyginimų ir pensijų didinimas.

Dalis parlamentarų valstybiniam bankui pritaria ir sako, kad jis sudarys konkurenciją komerciniams bankams, verslui bus prieinamesnės paskolos, o periferijos gyventojams – bankinės paslaugos.

Dabar geriausias laikas kurti tokį banką

Ekonomikos komiteto pirmininkas valdantiesiems priklausantis socialdarbietis Rimantas Sinkevičius BNS pareiškė, kad dabar yra pats geriausias laikas kurti šį banką iš skolintų lėšų, kurios yra labai pigios.

„Kaip tik dabar situacija leidžia pasiskolinti pinigų ir įkurti tą banką, nes palūkanos yra labai žemos. Ateityje tokių palūkanų tikėtis nereikėtų. Taigi, geresnio momento kažin, ar kada sulauksime“, – svarstė R. Sinkevičius.

Pasak jo, valstybinį banką turėti yra naudinga.

„Jis turėtų veikti konkurencinėje aplinkoje, siekiant padidinti konkurenciją, ir turėtų atlikti visas tas funkcijas, kurias atlieka šiuo metu pas mus įsikūrę ir sėkmingai veikiantys užsienio bankai. Konkurencija atpigintų kai kurias bankų paslaugas“, – prognozavo jis.

Europos reikalų ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys socialdarbietis Gediminas Kirkilas įsivaizduoja, kad „teisingai“ į šį banką investavus pasiskolintas lėšos, būtų galima gauti didelę grąžą.

„Jeigu toks bankas būtų gerai suformuotas, dirbtų pelningai ir kaip tik skolą padėtų grąžinti“, – BNS teigė G.Kirkilas.

G. Kirkilas taip pat pabrėžė, kad toks bankas turėtų tam tikrą „nišą mažmeninėje bankininkystėje ir kredituojant smulkų verslą“.

Susijungtų su Pagalbos verslui fondu

Biudžeto ir finansų komiteto narė opozicijoje esančių socialdemokratų atstovė Rasa Budbergytė „valstiečių“ siekį vadina „teisingu pirmu žingsneliu link valstybinio banko“.

„Tikrai reikia valstybinio banko. Dėl verslo kreditavimo ir finansinių paslaugų prieinamumo regionuose. Nes su tokia bankų koncentracija, mūsų verslo plėtra skęsta, apribojimai yra iš visų pusių“, – BNS sakė R. Budbergytė.

“Bet jeigu tuo pirmu žingsneliu viskas ir pasibaigs, bus apmaudu“, – pridūrė parlamentarė.

R. Budbergytė nemano, kad į šį banką reikėtų milžiniškų investicijų.

„Per programas turime daug pinigų, šimtus milijonų. Čia idėja – akumuliuoti, paimti iš visų agentūrų, kurios prižiūri, sudėti į vieną, padaryti tokį koncentratą ir po to pumpuruotusi“, – prognozuoja R. Budbergytė.

Ji neabejoja, kad bankas pritrauktų ir privačių investicijų. Be to, parlamentarės, teigimu, prie tokio banko galėtų prisijungti Pagalbos verslui fondas, steigiamas padėti nuo koronaviruso krizės nukentėjusiam verslui.

„Arba to fondo pagrindu būtų daromas tas valstybinis bankas“, – teigė parlamentarė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad valstybinis bankas leistų šalies verslui lengviau skolintis apyvartinių lėšų per krizes.

Ne mažmeninė bankininkystė

Ekonomikos komitete dirbantis „valstiečius“ palikęs Virgilijus Poderys skeptiškai vertina valstybės galimybes užsiimti mažmenine bankininkyste, tačiau pritartų klasikinio plėtros banko idėjai.

„Būtų galima diskutuoti dėl klasikinio vystymo ir plėtros banko, kuris galėtų pakeisti invegas ir kitas agentūras. Jis užsiimtų didelių infrasktruktūtos projektų arba valstybės politikos įgyvendinimo įrankių finansavimu. Daug šalių tokius valstybinius plėtros bankus turi, bet ne mažmenine ar komercinė bankininkystė“, – teigė V. Poderys.

„Kyla klausimų, ar tikrai to reikia (mažmeninės bankininkystės funkcijų – BNS)“, – abejojo jis.

Įdarbins gimines, savi gaus lengvatines paskolas

Ekonomikos komiteto narys liberalas Eugenijus Gentvilas BNS piktinosi, kad valdantieji prieš naujus rinkimus prisiminė rinkėjams prieš ketverius metus duotus pažadus.

„Visiškai apsimestinis bandymas. Kažką daryti kadencijos pradžioje, suprasčiau, turėjo daugumą, galėjo tą daryti, bet nedarė, nors apie tai kalbėjo, kaip ir apie valstybinį vaistinių tinklą. O dabar prieš rinkimus reikia pademonstruoti, kaip nori padaryti. (...) Jie supranta, kad to padaryti nepavyks, bet bus pademonstruota, kad norėjo Lietuvos žmonėms padėti, o opozicija sutrukdė“, – tvirtino parlamentaras.

E. Gentvilas be kita ko sako, kad bankas gali tapti valdančiųjų ir kitų remsiančių valstybinio banko idėją darboviete.

„Jeigu jie sukurtų, pamatysime, kieno giminės, vaikai ir dukterėčios pradės jame dirbti. Pamatysime, kas gaus paskolas lengvatines“, – kalbėjo parlamentaras .

Paklaustas, ar valstybė, sukaupusi dideles lėšas nuo koronaviruso krizės gelbėdama verslą ir šalies gyventojus, turės lėšų banko steigimui, E. Gentvilas pareiškė, kad tam bus galima skolintis: „Taip taško pinigus, tai ką reiškia dar vienas pasiskolintas milijardas“.

Ant svarstyklių – arba valstybinis bankas, arba atlyginimų ir pensijų didinimas

Biudžeto ir finansų komitete dirbantis konservatorius Mykolas Majauskas „valstiečių“ siūlymą vadina populistiniu ir neišmintingu.

„Norint įsteigti naują valstybinį komercinį banką, kuris būtų ne tik graži iškaba, bet galėtų konkuruoti su Lietuvoje veikiančiais komerciniais bankais, reikėtų apie 800 mln. eurų. Tokių laisvų pinigų nėra, o didinti atlyginimus ir pensijas reikia. Todėl turime apsispręsti, kas svarbiau“, – BNS pareiškė jis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Biudžeto ir finansų komiteto narys Algirdas Butkevičius sako, kad tokiu banku, kurio įsteigimui reikia mažiausiai poros metų, „valstiečiai“ „bando pasiteisinti prieš visuomenę, kad dar bando įgyvendinti priešrinkiminius pažadus“.

„Turime kredito unijas, kurios jau beveik užaugo iki komercinių bankų lygio. Jeigu jau norime turėti tokį pusiau valstybinį, pusiau komercinį banką, reikėtų su jomis šnekėtis, nes jos turi pakankamai kapitalo, finansinius resursus“, – BNS nurodė parlamentaras.

A. Butkevičiaus neabejoja, kad dėl koronaviruso krizė apsunkins banko steigimą.

Iniciatyvos autoriai sako, kad naujas bankas būtų perspektyvi alternatyva tradiciniams komerciniams bankams, galinti nukreipti finansinius išteklius projektams, orientuotiems į ilgalaikę socialinę ir ekonominę gerovę. Už valstybinių banko steigimą pasisako ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Tačiau finansų ministras Vilius Šapoka ir centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas laikosi atsargios pozicijos. V. Šapoka yra sakęs, kad valstybinio banko steigimas užtruktų apie metus ir kainuotų apie 1 mlrd. eurų.

Siūlymas steigti valstybės kapitalo regioninį plėtros banką buvo įrašytas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos 2016 metų Seimo rinkimų programoje. Teigta, kad toks bankas galėtų būti kuriamas ir Lietuvos pašto pagrindu, tačiau veiksmų šiai idėjai įgyvendinti nebuvo imtasi.

Pasvarstymų apie valstybinį banką būta ir anksčiau, tačiau jie taip pat nebuvo realizuoti.