Laidoje „Delfi diena“ apie keliones bei jų kainas kalbėjosi Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė bei „Baultic Tours“ atstovė Rasa Levickaitė.

– Kokia situacija su turizmu šiandien yra Lietuvoje?

Ž. Gavelienė. Situacija yra labai nebloga. Prasidėjus Baltijos šalių turizmui, po truputį atsiveria ir kitos sienos. Kroatija, Bulgarija, Rumunija jau atsivėrė, ten turistų, jeigu tik būtų kaip nuvykti, iš Lietuvos jau būtų galima nuvykti. Taip pat nepaminėjau Kipro, atsiveria Čekija, Lenkija, tikimės, savaitės pabaigoje, o keliauti galėsime ne tik automobiliais, bet ir lėktuvais, nes nuo pirmadienio ir „SAS“ pradeda reisus iš Vilniaus ir Palangos.

Taip kad situacija po truputėlį taisosi, tiesa, tokios pasiūlos, kurią turėjome prieš koronavirusą teks palaukti.

– p.Levickaite, ar lietuviai nori keliauti, ar yra daugiau užklausų ir domisi kelionėmis?

– Kelionių mylėtojus galiu nuraminti, kad per tris mėnesius mūsų kelionių noras tikrai nesumenko ir lietuviai nori keliauti.

Išskirčiau kelias sritis, tai tuos, kurie yra stipriai nukentėję dėl ekonominių priežasčių dėl COVID-19 ir antroji priežastis yra rizikos grupės keliautojai, kurie labiau pasvarsto.

Šį pirmadienį mes jau jaučiame didelį sujudimą kelionių agentūroje, daugiau skambučių, pozityvių naujienų. Tai iš esmės šiandien yra labai linksmos nuotaikos, tiesiog švytime.

– O kada žmonės nori keliauti: vasarą ar rudenį? Ar jie tikrai keliaus?

R. Levickaitė. Na, taip labai pozityviai galvoti, kad bus toks srautas, koks buvo kelerius metus iki pandemijos, tai taip nebus, bet norinčių keliauti yra nemažai. <..>

Žmonės užduoda tam tikrus klausimus ir mes jiems turime pateikti informaciją, kokie bus pokyčiai, staliukų atstumai, švediško stalo nebuvimas, keičiasi tvarka prie baseino, oro uostuose.

Tačiau šiandien, ką stebime pagal užsakymus ir realius įvykdytus pardavimus nuo liepos 1-osios atsiveriant Graikijos ir Bulgarijos kurortams, iš tiesų tai yra dvi pirmosios kryptys, kur išvažiuos lietuviai atostogauti į užsienį.

– p. Gaveliene, karantino pradžioje visi diskutavo, kad visi atostogas leis Lietuvoje, kad tai, ką prarado Lietuvos turizmas, atgaus vasarą, bus pilnos kaimo turizmo sodybos ir mūsų kurortai, bet sienos atsivėrė ir štai kalbame, kad žmonės nori važiuoti atostogauti į užsienį, tai gal Lietuvos turizmui čia jokio pliuso ir nebus?

Ž. Gavelienė. Reikėtų paminėti du dalykus. Penktadienį Europos Sąjungos vidaus šalių reikalų ministrai sutarė, kad būtina nedelsiant atverti sienas, Šengeno sienas.

Todėl nuo pirmadienio matysime didelę dalį ES šalių, kurios atvers sienas ir paskatins turizmą. Tai bus ta data, kai suaktyvės tiek kelionės, tiek keliautojai.

Antras dalykas, gal tai nėra labai pozityvu, Lietuvoje sezonas visada prasidėdavo gegužės pradžioje, šiandien jau beveik turime birželio vidurį, ir, natūralu, kad dalį sezono mes praradome. Pasižiūrėjus į „Instagram“ ir „Facebook“ savo draugus mes matome, kad pajūris lūžta, kaip Druskininkai, Birštonas, Jurmala.

Žydrė Gavelienė

– Lietuviai tikriausiai mėgdavo keliauti į šiltus kraštus, kur viskas įskaičiuota, niekuo rūpintis nereikia, šiltas baseinas, švediškas stalas, o niekuo rūpintis nereikia. Ar tokių atostogų galima tikėtis greitu metu?

R. Levickaitė. Reikia sutikti, kad tinginio atostogos paplūdimyje ant guldo ir švediškas stalas yra tam tikra atostogų forma, kurią mėgo lietuviai, ir ji išliks, tačiau su tam tikrais pokyčiais.

Neliks švediško stalo, bet maisto kokybe nusivilti tikrai neteks.

Ž. Gavelienė. Reikia paminėti ir tai, kad pirmiausia, pirmuoju etapu, atsidarys patys geriausi viešbučiai, kokybiškiausi ir jie turi pereiti tam tikrus reikalavimus, kalbant ir apie maisto kokybę.

Taip, kaip dabar pradėsime keliauti, turiu omeny higienos, atstumų prasme, tai tikrai per paskutinius 10 metų taip saugiai nebuvo. Tuo reikia naudotis, nes ir turistų tokių masių nebus, dėl ko lietuvaičiai skųsdavosi.

– Ar keliauti kainuos brangiau?

Ž. Gavelienė. Tikėtis pigesnio poilsio šiais metais nerekomenduočiau, nes tiek aviakompanijoms, tiek viešbučiams ir visiems turizmo rinkos žaidėjams teko labai daug investuoti į saugumą. Ir žmonių mokymai, ir higiena, ir priemonės bei kt. dalykai.

R. Levickaitė. Pritarčiau Žydrei, su kainomis tai ir vyksta, nes sąnaudos yra daug didesnės, mažesnė pasiūla, mažiau keliaujančių.

Tai susumavus turim labai aiškų rezultatą, kad vidutiniškas kelionių krepšelis, kas buvo praėjusių metų vasaros sezonu 400-450 Eur asmeniui (savaitei- red.), tai šiemet be 600, be 650 Eur nereikėtų galvoti apie kokybiškas atostogas kalbant apie įskaičiuotą paketą su skrydžiu, apgyvendinimu ir maitinimu užsienyje. Kalbame apie tokius kraštus, kaip Graikija, Bulgarija.

Rasa Levickaitė

– O ar lietuviai šiemet keliaus į egzotiškus kraštus?

R. Levickaitė. Keliaus, šiuo metu vyksta užsakymai, ypač naujametiniai užsakymai – Maldyvai, Seišeliai, Zanzibaras, JAE. Žinoma, visada yra grėsmė, kad kojos nepakištų ir antroji COVID-19 banga.

Ž. Gavelienė. Jeigu viskas tvarkysis, kaip tvarkosi dabar, tai rudenį mes pasitiksime egzotiškuose kraštuose.

– Tai, kaip suprantu, turizmas atsigauna ir belieka laukti sezono pabaigos, vasaros pabaigos ir laukti, kaip viskas vyks, bet veiksmo šioje srityje turėsime?

Ž. Gavelienė. Mes turime paprotinti ir paraginti keliautojus keliauti atsakingai, vengti masinių susibūrimo vietų, visada dėvėti kaukes, kur reikalaujama, dėvėti pirštines, kai skrendi lėktuvu, kur nėra galimybės jas dezinfekuoti, nes tik taip mes apsaugosime vienas kitą ir plėsti kelionių geografiją.

R. Levickaitė. O aš pridurčiau, kad nereikia laukti vasaros pabaigos, nuo liepos 1-osios atsinaujinus skrydžiams, intensyvėjant oro erdvei, tiek viešbučiams atveriant savo duris bent jau išvykstamasis turizmas žengs stiprų žingsnį, kuris buvo iki pandemijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)