Spręs, ar nukelti projektų vystymą

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius paklaustas, kaip šiandien laikosi NT biurų rinka, teigė, kad projektai, kurie buvo pradėti dar prieš karantiną ir turi finansavimą, ir toliau vykdomi, o iš nuomininkų taip pat dar netekę girdėti, kad kuri sutartis būtų nutraukta.

Tačiau, anot jo, situacija kiek kitokia kalbant apie projektus, kurie artimiausiu metu, kaip buvo planuojama, turėjo išvysti dienos šviesą.

„Dėl naujų projektų, kurie turėjo būti pradėti, – sprendimai atidėti. Buvo skelbta, kad kai kurios įmonės sprendimus dėl tolimesnių projektų vystymo atideda 3 mėnesiams, tai, matyt, aiškesnę situaciją matysime vėliau. Bus sprendžiama, ką apskritai daryti.

Mindaugas Statulevičius

Dalis, mano nuomone, sprendimą biurus vystyti Vilniaus rinkoje priims, bet jį atidės; kalbant apie Kauno rinką, kurioje pasiūla gana nemaža, o paklausa jos nepasiveja, manau tie, kas ten planavo, sprendimą, ką daryti, gali atidėti dar tolimesniam laikui. Apie statybų sustabdymą sunku kalbėti, nes šiandien sustabdai, o po kelių mėnesių jį pakeiti“, – kalbėjo jis, tačiau apibendrindamas visgi teigė, kad rinkoje reikalai turėtų susitvarkyti, todėl situaciją labiau vertina optimistiškai.

Tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ analizės ir tyrimų paslaugų grupės vadovas Baltijos šalyse Mindaugas Kulbokas situaciją rinkoje vertino panašiai.

„Vieni, kurių projektai buvo „popierinės“ stadijos, yra priėmę sprendimus laikinai pristabdyti, kiti, kurie jau pradėję darbus, kaip tik intensyviau derasi dėl statybos darbų ir, pasinaudodami susidariusia situacija, toliau stengiasi atpiginti projektus ir taip tapti dar patrauklesni nuomininkams“, – sakė jis.

Gali keistis kainodara, kitaip planuos erdves

M. Statulevičius. kalbėdamas apie įmones, kurios nuomojasi patalpas biuruose, teigė pastebintis ir ryškesnių pokyčių.

Pasak jo, tik paskelbus karantiną įmonių atstovai svarstė, galbūt reiktų mažinti biurų nuomos plotą, tačiau pabrėžė, kad įprastai nuomos sutartis nutraukti nėra lengva.

„Tai nėra force majeure situacija, sutarčių reikia laikytis, o, pamažu baigiantis karantininei situacijai, kai žmonės pradėjo grįžti į biurus, matoma, kad vienam žmogui dabar fiziškai reikia daugiau vietos, be to, ne visiems sugrįžus į darbo vietą yra tam tikri atstumų ribojimai ir pan. Tad žmonės visgi pradėjo mąstyti, kad plotas nėra esminis dalykas“, – kalbėjo M. Statulevičius ir teigė, kad šiandien vienas svarbiausių dalykų ir didžiausių pokyčių yra tas, jog patalpas biuruose besinuomojančios įmonės siekia kuo lankstesnių santykių su nuomotojais.

„Tai yra, jeigu aš pageidauju turėti sutartį trumpesniam laikotarpiui, kad galėčiau keisti plotą, tai man būtų pasiūloma. Visos derybos susijusios su lankstumu, įmonės nori turėti lankstumą ir galimybę reaguoti“, – sakė jis.

Be to, kaip aiškino, po truputį krypstama link to, kad nuomos sutartis būtų sudaroma trumpesniam laikotarpiui.

„Anksčiau buvo 10 metų, dabar lyg ir 5 metai, bet einama link 2–3 metų sutarčių. Žinoma, nuomotojui tai nėra labai lengva situacija, nes reikia prisiimti įsipareigojimų akcininkams, finansuotojams, o ilgalaikės sutartys – labai stiprus rodiklis, ar projektas tvarus ir pan., nes tai – pajamų srauto užtikrinimas.

Kai jos trumpėja, atsiranda rizikos dedamoji. Ji gali kai kur keistis, keisis ir kainodara. Natūralu, jei didėja rizika nuomotojui, tai jam reikės ilgiau ieškoti naujo nuomininko, todėl jis bando apsidrausti koreguodamas kainas.

Aš nenoriu pasakyti, kad kainos kils, bet gali būti tam tikri perskaičiavimo, sutarties nutraukimo mokesčiai ir panašiai. Rinka šioje vietoje bando prisitaikyti“, – sakė ekspertas.

Anot jo, taip pat galima sakyti, kad vystytojai šiandien šiek tiek perplanuoja jau pastatytus biurus. Jei matoma, kad erdvės, kurios buvo numatytos dirbti daugeliui žmonių vienoje vietoje, lieka laisvos, vystytojams gali tekti priimti sprendimus daryti pertvaras, atskirti erdves ir pan.

„Kalbant apie ateities projektus, dėmesys čia taip pat atkreiptinas. Tenka girdėti užsienio garsių architektų pasisakymus, kaip jie planuoja, tai ten irgi labai daug pamąstymų, kaip žmonės judės, kad jie mažiau susitiktų erdvėje, būtų judėjimas ratu, pertvaros. Taip bus ir kalbant apie mūsų biurų projektus, kurie šiuo metu dar guli ant braižytojų stalo“, – prognozavo jis.

Neprisiriš prie darbo vietos

Kad pokyčių biurų rinkoje bus, teigė ir „Newsec“ tarpininkavimo grupės vadovė Jurgita Šilaikytė. Ji sakė, kad didieji biurų nuomininkai per karantiną pastebėjo, jog dalis darbuotojų gali dirbti pamainomis organizuojant darbą tiek iš namų, tiek iš biuro, todėl darbo vietos gali būti ir perkelinėjamos.

Biuras

„Tai reiškia, kad biuruose augs nepriskirtų vietų poreikis, nes žmonės dirbtų pamainomis“, – kalbėjo ji.

Ar tai reiškia, kad mažės ir nuomojamų biurų plotai, ji tikino, kad prognozuoti dar per anksti.

„Tai lems kelios priežastys: ar kartosis pandemijos, kokie bus keliami nauji reikalavimai biurams, ar reikės daugiau erdvės vienai darbo vietai, daugiau atskirų kabinetų, susitikimo kambarių ir pan.“, – aiškino J. Šilaikytė.

Apie tai, ar lietuvių įmonės mažins nuomojamų biurų plotą, pasisakė ir komercinio NT konsultantų įmonės „Real Game“ vadovaujantysis partneris Aurimas Maldūnas. Jis tikino, kad šiandien labai populiaru sakyti, jog biurų plotai mažės, tačiau tuo įsitikinti dar reikia laiko.

Kaip pagrindines priežastis jis įvardijo, kad darbas iš namų šiandien priimtinas ne visiems dėl darbo ir poilsio režimo, šeimyninių aplinkybių ir trukdžių dirbti, taip pat jaučiamas socializacijos stygius ir kt.

„Turėdami visą šitą mintyje, galime prognozuoti tam tikrus pokyčius, bet nemanau, kad jie bus drastiški; prieš priimant radikalius sprendimus dėl biuro mažinimo ar keitimo, siūlyčiau pamatyti visą vienų metų darbo ciklą“, – apie tai, ar ateityje įmonės nuomosis mažesnes biurų patalpas, sakė jis.

Kalbėdamas apie biurų nuomą pašnekovas tikino, kad ši veikla dabar beveik sustojusi laukiant karantino pabaigos.

„Vedamos derybos dėl anksčiau beveik susitartų plotų, tik koreguojamos sąlygos, žinoma, nuomininkų naudai.

Vyksta nuomininkų derybos su esamais nuomotojais – tam tikrai geras laikas. Galima tartis, kad laikinai būtų sumažinta nuomos kaina, taip pat – dėl nemokamų laikotarpių, kitų sąlygų peržiūrėjimo, žinoma, atkreipiant dėmesį, kad krizės praeina, o santykiai išlieka“, – kalbėjo A. Maldūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)