Gegužės viduryje Vilniaus rajono savivaldybės taryboje jau buvo patvirtinti sprendimai, suteikiantys teisę verslininkams, nukentėjusiems nuo nepalankios epidemiologinės situacijos dėl COVID-19 ir karantino sukeltų ekonominių pasekmių, kreiptis į savivaldybę dėl lengvatų suteikimo.

„Nuo karantino ir koronaviruso krizės nukentėjo ne tik tie, kurių veikla karantino metu buvo draudžiama, bet ir kitos įmonės. Jos turėjo papildomų išlaidų ir dėl apsaugos priemonių įsigijimo, ir apyvartos ženkliai krito, sumažėjo lankytojų ar pirkėjų srautai. Visi dirbo visiškai naujomis, sudėtingomis sąlygomis, todėl padėti norime visiems“, – pabrėžė rajono merė Marija Rekst ir pridūrė, kad, atsižvelgiant į susiklosčiusią neeilinę situaciją, buvo pasirinkta mokesčius mažinti ketvirtadaliu, kas atitiktų griežtų karantino apribojimų galiojimo šalyje laikotarpį.

Tikimasi, kad suteikus nurodytų mokesčių lengvatas, bent iš dalies bus kompensuoti nuostoliai, kuriuos patyrė juridiniai asmenys, netekę dalies pajamų dėl Vyriausybės paskelbto karantino, teigiama Vilniaus rajono savivaldybės pranešime.

Pasak Ekonomikos ir turto skyriaus vedėjo pavaduotojos Lucijos Lipnickos, preliminariais skaičiavimais, suteikus 25 proc. žemės, nekilnojamojo turto bei žemės nuomos mokesčių lengvatas Vilniaus rajone veikiantiems juridiniams asmenims, lengvatų suma siektų apie 600 tūkst. eurų.

Jau keletą metų savivaldybė teikia mokesčio lengvatas žemės savininkams Vilniaus rajone. Pensinio amžiaus asmenys, neįgalieji asmenys ir nepilnamečiai, kurių šeimose nėra darbingų asmenų, yra atleisti nuo žemės mokesčio mokėjimo už 3 ha bendrą visų paskirčių žemės plotą kaimo vietovėse ir 0,25 ha Nemenčinės mieste. Nuo 2018 m. gyventojams suteikiama 50 proc. apskaičiuoto mokesčio už gyvenamosios vienbučių ir dvibučių teritorijos žemės sklypus lengvata vienam sklypui (kurio apskaičiuota suma yra didžiausia). Be to, visi Vilniaus rajono gyventojai yra atleisti nuo žemės mokesčio mokėjimo už 5 ha žemės ūkio paskirties žemės (išskyrus mėgėjų sodų sklypus) plotą kaimo vietovėse ir 0,25 ha Nemenčinės mieste.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją