Į Vilniaus miesto apylinkės teismą M. Zalatorius ketvirtadienio rytą atvyko kartu su advokatu Aidu Mažeika – čia jo jau laukė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras Darius Stankevičius.

Delfi šaltinių teigimu, pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklausdami įtariamuoju korupcijos byloje patrauktą M. Zalatorių pareigūnai siekia užsitvirtinti jo parodymus – jeigu ateityje byla bus perduota teisminiam nagrinėjimui, teismas galės vadovautis šiais įtariamojo parodymais net ir tuo atveju, jeigu šis juos pakeistų.

Tuo metu pats M. Zalatorius nebuvo linkęs kalbėti apie apklausą teisme – tepasakė, kad bus atliekamas „vienas procesinis veiksmas“.

„Jau daug kartų galėjote įsitikinti – esu, buvau ir būsiu doras žmogus ir niekados savo gyvenime nei planavau, nei jaučiu daręs ar planuoju daryti bet kokius nusikaltimus“, – sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

Jis tikino, kad teisme atliekamo „procesinio veiksmo“ negali komentuoti.

„Lygiai taip pat nuo jūsų nesislėpsiu, labai sunkiai jaučiausi, beveik pusantros paros be miego, man tai buvo didelis sukrėtimas, didelis šokas, didelė naujiena, nė vienam bet kuriam žmogui tikrai nesiūlyčiau tokių dalykų savo gyvenime patirti, – sakė M. Zalatorius. – Aš nuo jūsų nesislepiu, privalome atlikti vieną procesinį veiksmą, vakar tiesiog labai norėjau pailsėti, iš manęs buvo atimti telefonai, o kaip žinote, dabar visas žmogaus gyvenimas yra telefonas.“

M. Zalatorius pripažino, kad kalbėti apie jam pareikštus įtarimus negalės, nes tai jam yra uždraudę ikiteisminį tyrimą atliekantys Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) paareigūnai.

„Man yra skirtas ribojimas kalbėti apie bylą, įtarimus ir visus kitus su byla susijusius aspektus, todėl apie juos tikrai net ir labai norėdamas ir turėdamas ką jums pasakyti, kalbėti negalėsiu, nes jeigu tai padarysiu, tai pakenks man asmeniškai ir užtrauks dar sunkesnius veiksmus, – sakė jis. – Nenoriu pakenkti ikiteisminiam tyrimui, mielai bendradarbiauju, nes nesijaučiu padaręs kažką blogo ar turintis ką slėpti.“

„Nenoriu pabloginti savo nemalonios ir netgi sakyčiau gėdingos savo padėties, nes man, kaip padoriam žmogui yra didelė gėda net figūruoti tokiuose dalykuose, nes tai atsilieps reputacijai, tai jau atsiliepia reputacijai, kadangi bus žmonių, kurie klijuos etiketes, bet noriu pasakyti, kad nekaltumo prezumpcija šioje šalyje galioja, aš nesu nuteistas“, – M. Zalatorius pažymėjo, kad įtarimai jį užklupo kaip perkūnas iš giedro dangaus, o jis veikdamas kaip asociacijos vadovas esą naktimis miegojo ramiai.

Paklaustas apie tolesnį vadovavimą Lietuvos bankų asociacijai, M. Zalatorius sakė: „Dabar aš tikrai turėsiu laiko pagalvoti, tai yra ne tik mano vieno sprendimas, tai yra ir mūsų narių sprendimas. Manau, pagalvoję, pasitarę, mes priimsim patį išmintingiausią sprendimą, kad būtų apsaugoti visi įmanomi dalykai.“

Tyrimą atliekanti STT yra pranešusi, kad įtariamuoju patrauktas Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš M. Zalatoriaus už V. Sutkaus atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.

Taip pat, tyrimo duomenimis, V. Sutkus, galimai priėmė kyšius iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų. Kaip įtariama, V. Sutkus, galimai už neteisėtą atlygį tikslingai organizavo, rinko ir viešai teikė tendencingai neigiamą informaciją, turėdamas tikslą sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, dalykinę ir politinę reputaciją. Tokiu būdu buvo siekta, kad R. Masiulis būtų pašalintas iš Susisiekimo ministro pareigų.

Taip pat įtariama, kad įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą Lietuvos verslo konfederacijos projektą, V. Sutkus, projekto partnere pasirinko vieną privačią konsultacijų bei mokymų bendrovę, kurios direktorius, veikdamas kartu su vienos privačios informacinių technologijų bendrovės direktoriumi, dalį projekto metu gautų lėšų, kaip kyšį, sumokėjo asmeniškai V. Sutkui.

V. Sutkus trečiadienį buvo paleistas į laisvę ir jam pareikštus įtarimus neigė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)