„Galiu pakomentuoti, kas vyko komitete ir darbo grupėse, kai mes diskutavome dėl bankų apmokestinimo.

Į darbo grupes visą laiką buvo kviečiamos suinteresuotos pusės. Darbo grupėse dalyvauja ir verslo atstovai, ir Sutkus dalyvavo, ir bankų asociacija dalyvavo, ministerijos atstovai.

Kai pateikiau pasiūlymą, kad reikia didinti pelno mokestį bankams (buvo lenkų vienas pasiūlymas, mano buvo kitas). Sutkus argumentavo ir prieštaravo šiam pasiūlymui.

Man nelabai buvo suprantama, kodėl. Nes verslo tai nelietė. Plačiąja prasme gal liečia, jei įvardinsime, kad bankai taip pat verslas. Sutkus visą laiką nuogąstavo, kad tai gali būti žingsnis, kad ir kitiems verslams gali būti padidintas pelno mokestis“, – pirmadienį „Delfi“ sakė jis.

V. Ąžuolas dar sakė, kad V. Sutkus kėlė klausimą, ar tai nebus pradžia visiems padidinti pelno mokestį.

Valdas Sutkus

„Man nuolat teko kartoti argumentus, kad tai yra skirta tik bankiniam sektoriui. Jie turi kitas išskirtines galimybes vadinamąjį nuostolį perkelti ir pan.

Sutkus siūlė, kad nedarykime išvis jokio pelno mokesčio didinimo. Tai yra žalinga, kaip mes atrodysime prieš bankų sektorių, kaip atrodysime prieš investuotojus.

Kaip atrodysime prieš naujus bankus, kurie nori ateiti į Lietuvą, kad jiems yra didesnis pelno mokestis.

Pelno mokestis didinamas tik tuo atveju, jei bankas uždirba 2 mln. eurų pelno. Visiems naujai atėjusiems tai negaliotų. Sutkus labai gynė, kad nereikia šio mokesčio“, – sakė jis.

2019 metų gruodį Seimas nusprendė, kad 2 mln. eurų sumą viršijantis bankų pelnas turi būti apmokestinamas 20 proc. tarifu.

Iki 2020 metų bankams buvo taikomas standartinis 15 proc. pelno mokesčio tarifas.

Anksčiau buvo siūloma priimti naują Finansų rinkos dalyvių mokesčio įstatymą, tačiau grupei Seimo narių pasiūlius labiau apmokestinti pelną, šios idėjos atsisakyta.

Mantas Zalatorius

Antradienį pranešta, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo.

Atliekant tyrimą, sulaikyti Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas M. Zalatorius.

Surengtoje spaudos konferencijoje generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pranešė, kad iš viso sulaikyti šeši asmenys, iš kurių keturi nėra vieši.

„Kyla pagrįstų klausimų, kad žala gali būti padaryta visai valstybei, šalies biudžetui ir galėjo padidėti mokestinė prievolė visiems piliečiams“, – sakė E. Pašilis.

2019 metų gruodžio 9 dieną vykusio Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomas Pelno mokesčio įstatymo projektas, įrašas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)