E. Macronas trečiadienį tviteryje kalbėjo apie „puikią dieną Europai“. „Vokietijos ir Prancūzijos pasiūlymas sudarė sąlygas šiai pažangai. Mes turime greitai veikti ir priimti ambicingą susitarimą su visais savo Europos partneriais“, - teigė jis.

U. von der Leyen trečiadienį paskelbė planą mobilizuoti 750 mlrd. eurų Europos ekonomikos gelbėti. 500 mlrd. šios sumos būtų negrąžinamos subsidjos, o 250 mlrd. – kreditai. Vien tik Italijai ir Ispanijai, kurios itin smarkiai nukentėjo nuo pandemijos, atitektų daugiau kaip 300 mlrd. eurų.

Praėjusią savaitę Vokietija ir Prancūzija pasiūlė, kad Europos Komisija su ES šalių garantija kapitalo rinkose pasiskolintų 500 mlrd. eurų ir šias lėšas kaip subsidijas paskirstytų krizės ištiktoms šalims ir sektoriams.

Europos Komisijos pirmininkės planus pasveikino ir Ispanija, pavadindama juos „geru pagrindu deryboms“. Pasiūlymuose atsižvelgta į daug Ispanijos reikalavimų, pranešė naujienų agentūra „Europa Press“, remdamasi vyriausybės šaltiniais. Vyriausybė Madride yra įsitikinusi, kad ES Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis pradės konsultacijas su ES šalimis narėmis ir „kiek įmanoma greičiau pasieks susitarimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)