G. Nausėda siūlo iki metų pabaigos sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (maždaug 4 tūkst. eurų „popieriuje“).

Šalies vadovas taip pat siūlo ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

„Delfi“ jau rašė, kad tokie pakeitimai labiausiai padidintų daugiau nei 2,5 tūkst. „į rankas“ per mėnesį gaunančių darbuotojų pajamas. Maždaug nuo 20 iki 200 eurų padidėjimo galėtų tikėtis ir visi kiti, uždirbantys iki šios ribos.

Kaip G. Nausėdos pasiūlymai paveiktų kiekvienos pajamų grupės pajamas – grafikuose.


Tačiau Seime jau registruoti du alternatyvus siūlymai. Pagal vieną, siūloma pritarti tik NPD didinimui, bet ne GPM tarifo mažinimui. Pagal kitą, 15 proc. būtų taikomas pajamoms iki 1 VDU.

Už tai, kad G. Nausėdos pasiūlymai būtų priimti svarstyti antradienį balsavo 62 parlamentarai, 5 prieštaravo, o 15 susilaikė.

Projektai bus svarstomi Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetuose. Dėl jų paprašyta Vyriausybės išvados. Juos svarstyti Seimo posėdyje planuojama birželio 16 dieną.

Pastovu, kas laikina

Prieš balsavimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Tomas Tomilinas sakė, kad ketina pritarti tik NPD didinimui.

„Ar jums neatrodo, kad posakis, jog nėra nieko pastovesnio už laikinus dalykus, šiuo atveju labai taiklus. Ar jūs pats tikite tuo, kad 2020 metų pabaigoje mes grįšime į 20 proc. GPM tai kategorijai, kuriai siūlote dabar įvesti laikiną 15 proc. GPM?“ – klausė jis.

Projektus pristatinėjęs prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta atsakė, kad projekte įrašyta galiojimo data.

„Kad šitas tarifas galiotų iki šių metų gruodžio 31 dienos. Ankstesni atvejai, kai buvo PVM tarifas didinamas, tokios datos niekada nebuvo numatoma.

Šis skatinimo paketas, nors ir sudaro dešimtadalį viso numatyto paketo, vis tiek kainuoja, nemažai, apie 500 mln. eurų. Metams ta kaina būtų dar didesnė. Tos lėšos bus reikalingos ekonomikos transformacijai“, – sakė jis.

Kaip žinia, per praėjusią finansų krizę pridėtinės vertės mokesčio tarifas buvo padidintas nuo 18 proc. iki 21 proc. Tuomet teigta, kad tai daroma laikinai, tačiau 21 proc. galioja iki šiol.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Gintarė Skaistė taip pat sakė, kad jai kyla abejonių dėl tarifo laikinumo.

„Kyla pagrįstų abejonių, ar 2021 metais mes sugrįšime prie 20 proc. tarifo. Žinant politinę praktiką, kad nėra nieko pastoviau už laikinumą, tikimybė, kad išliks 15 proc. tarifas yra gerokai didesnė nei 20 proc.“ – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)