Įmonės įsipareigoja kartu iki 2025 metų pastatyti 700 MW galios jūrinę jungtį „Harmony Link“. Projekto vertė sieks apie 680 mln. eurų, tai yra didžiausias ir brangiausias Baltijos šalių sinchronizavimo su žemynine Europa projektas.

„Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas pažymi, kad tai jau antroji „Litgrid“ jungtis su strateginiais partneriais Lenkijoje – anksčiau nutiesta žemyninė jungtis „LitPol Link“.

„Antroji jungtis bus jūrinė. Jos pastatymas taps lūžio tašku sinchronizacijos projekte ir mes iš esmės priartėsime prie strateginio Lietuvos tikslo – tapti energetiškai nepriklausomais nuo Rusijos ir susijungti su kontinentinės Europos elektros tinklais“, – pranešime sakė D. Virbickas.

Pasak jo, parengiamieji „Harmony Link“ darbai jau vyksta – parengta trasos Baltijos jūra studija, intensyviai vyksta teritorijų planavimo darbai, o šių metų kovą PSE ir „Litgrid“ paskelbė jūros dugno tyrimų konkursą. Netrukus planuojama pasirašyti sutartį su inžinerine įmone, kuri parengs jungties technines specifikacijas.

Sutartyje operatoriai pasidalino atsakomybę už darbus – „Litgrid“ bus atsakinga už nuolatinės srovės (HVDC) kabelio tiesimą, o PSE – už HVDC keitiklių stočių Lietuvoje ir Lenkijoje statybą.

„Harmony Link“ jungties projektinius sprendinius ir techninius parametrus „Litgrid“ ir PSE tvirtins bendru sutarimu.

Kiekviena šalis apmokės 100 proc. per jos teritoriją einančio sausumos kabelio ir keitiklių stoties įrengimo kaštus, o jūrinio kabelio įrengimo kaštus dalinsis per pusę. Įmonės kartu pirks projekto inžinieriaus paslaugas.

Lietuvoje įrengtą keitikių stotį, sausumos kabelio ruožą ir 50 proc. jūrinio kabelio valdys „Litgrid”, o PSE valdys HVDC keitiklių stotį Lenkijoje, jos teritorijoje esančio sausumos kabelio ruožą ir 50 proc. jūrinio kabelio.

Sutartis galios iki „Harmony Link“ jungties veiklos pradžios.

Baltijos šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo. Iki 2025 metų jos siekia sinchronizuoti tinklus su žemynine Europa.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)