Juozas gyvena ir dirba Šakių rajono Kidulių kaimelyje, tačiau su juo susitinkame Zyplių dvare.

Pakvietus pasivaikščioti ir paklausus, kaip jo gyvenime atsirado vyndarystė, jis iškart aiškina, kad jos išmoko iš savo senelio.

„Vynų gamybą pažįstu nuo 1960-ųjų. Tais metais jau seneliui įsikibęs į skverną laksčiau paskui ir nepaleidau. Senelis suprato, kad man tai įdomu“, – sako jis ir tikina iš jo vyno fermentacijos subtilybių sėmęsis iki 1968-ųjų, iki kol amatą perėmė Juozo krikšto tėtis.

„Mokiausi ir su juo, o vėliau jau gavau teisę pats gaminti“, – patikslina jis ir sako, kad šiandien vyno fermentavimu jau užsiima ir jam padeda ir jo sūnus su šeima bei dukra.

Juozo vynai – iš įvairiausių uogų, žolinių augalų ir vaisių. Lenkdamas po vieną rankos pirštą jis vardija: „Rabarbarų, pienių, dilgelių, svarainių, juodųjų ir raudonųjų serbentų, vyšnių, agrastų, aronijų“, – džiaugiasi jis ir sako, kad esmę tikriausiai supratome.

Tiesa, šeima turi ir kavinę-vyninę, tad iš viso versle darbuojasi ir 16 darbuotojų.

Lyg tarp kitko paminėjęs turimą kavinę paprašytas papasakoti plačiau aiškina, kad joje svečiai ir gali paragauti jų vietinės gamybos vyno.

„Turiu kolegų, kurie irgi turi legalizavęsi savo vynus, tai jeigu aš per trejus metus pasiekiau gamybą 10 tonų/metams ir tiek ir realizuoju, tai mano kolegos per metus realizuoja iki 2-3 tonų. Kavinė pritraukia žmones, nes atvažiuoja daug turistų“, – teigia jis ir vardija, kad įprastai tai estai, latviai, lenkai, vokiečiai, ispanai, kurie Juozą susiranda per turizmo agentūras.

Bevaikščiojant paklausiame ir kokia yra gero vyno paslaptis, bet visų paslapčių vyndarys neišduoda.

„Nepripažįstu jokių kitų vyno ingredientų be to, kas priklauso vyno gamybai.

Mano vynai turi tik tris sudėtines dalis: žaliavą (uogas, vaisius, augalus-red. past.), vandenį ir medų. Tai viskas, o mano vyno taurėje jūs daugiau nieko nerasite. Jokių nuskaidrintojų, sulfitų ar kitų stabilizatorių.

Kaip gaminti vyną, aš galiu pasakoti, bet pasakysiu tik 99 proc., o tą 1 proc. pasiliksiu sau paslaptyje“, – sako jis ir šypsosi.

Tiesa, kalbant apie vyno vartojimą, vyndarys griežtas – vynui – tik viena taurė.

„Jeigu tu nori pasimėgauti, tau turi jos užtekti, o trečia, ketvirta, penkta taurės – yra alkoholis. Gali ir galvą skaudėti, ir priklausomas pasidaryti.

Nepaminėjau antros taurės, nes jei gera kompanija, antrą irgi dar galima išgerti“, – juokiasi jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)