Šie skaičiai prilygsta Sveikatos apsaugos ministerijos Lietuvos medikams pristatytų asmens apsaugos priemonių kiekiams.

Naujausiais duomenimis, šalies gydymo įstaigoms pristatyta 3,7 mln. kaukių, 7,7 mln. pirštinių. Lyginant su gyventojų pirkiniais, tai yra atitinkamai 32 proc. ir 288 proc.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, kovai su COVID-19 iš viso sudaryta sutarčių už 81,556 mln. eurų.

Iš jų kombinezonams skirta 25,147 mln. eurų, apsaugos priemonėms – 16,792 mln. eurų, medicinos įrangai – 10,728 mln. eurų, apsauginiams antveidžiams – 5,336 mln. eurų.

Kaip žinia, Vyriausybės nutarime dėl karantino šiuo metu nustatyta, kad visiems vyresniems nei 6 metų asmenims nosį ir burną dengiančias priemones privalu dėvėti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose. Taip pat ir viešose uždarose erdvėse, išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo įstaigose bei sportuojant.

Visais kitais atvejais neprivaloma, tačiau ir toliau rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones, t. y. kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

Pateikė ne visi

„Delfi“ penkių didžiausių prekybos ir penkių didžiausių vaistinių tinklų pasiteiravo apie nuo karantino pradžios parduotų apsaugos priemonių kiekius ir jiems išleistų eurų sumas.

Į šiuos klausimus atsakė ne visi. Vieni nenurodė pinigų sumos, kiti paaiškino, kad informacijos apie atskiras prekes neteikia.

Vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios įmonės „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė nurodė, kad nuo karantino pradžios dezinfekcinių skysčių yra pardavę beveik 100 tūkst. vienetų.

„Vidutinė dezinfekcinio skysčio kaina yra 1,6 euro, – pridūrė ji. – Apsauginių kaukių esame pardavę apie 2 mln. vienetų. Vienos vidutinė kaina apie 0,5 euro. Visas priemones pardavinėjame už savikainą ir esame atsisakę prekybinio antkainio.“

Išeitų, kad „Camelia“ klientai dezinfekciniam skysčiui išleido apie 160 tūkst. eurų, o kaukėms – 1 mln. eurų.

„Nemuno vaistinės“ akcininkas yra Alvydo Barsteigos, Petro Bartkaus ir Sigito Kuršio valdoma įmonė „CGP Management“.

„Gintarinės vaistinės“ ir „Norfos vaistinės“ tinklams atstovaujanti įmonės „Limedika“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė sakė, kad karantino laikotarpiu juose buvo parduota daugiau nei 250 tūkst. daugkartinio naudojimo kaukių.

„Didžiąją dalį jų pagamino „Utenos trikotažas“, – pasakojo ji. – Jos buvo parduodamos už savikainą ir pridėtinės vertės mokestį, privalomą sumokėti į valstybės biudžetą, tai yra po 2,41 euro.

Karantino pradžioje svarbiausia buvo operatyviai sutarti su gamintoju dėl daugkartinių kaukių gamybos bei įsigijimo, siekiant sumažinti beprecedentinį juodosios rinkos daromą spaudimą, pardavinėti jas be antkainio ir parodyti socialiai atsakingo verslo elgesio pavyzdį.“

I. Tėvelienė dar sakė, kad vienkartinių medicininių kaukių buvo parduota panašiai kaip ir daugkartinio naudojimo apie – 250 tūkst. vienetų.

„Didesnė dalis jų buvo parduota pirmomis karantino dienomis, kol turėjome sukaupę sandėliuose o vėliau buvo priimtas sprendimas, kad tokiomis kainomis, kurias siūlė tiekėjai, „Gintarinė vaistinė“ ir „Norfos vaistinė“ neprekiaus, nes mūsų manymu tai buvo neracionalios kainos ir tai būtų juodosios rinkos palaikymas. Buvo ieškomi tiekėjai ir balandžio pabaigoje pasiūlėme pirkėjams įsigyti vienkartinių kaukių 50 vienetų pakuotę už 19,99 euro“, – pasakojo ji.

„Limedikos“ atstovė nurodė, kad vaistinių tinkluose dar buvo parduota 20 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio.

„Didesnė jo dalis buvo pagaminta „Gintarinės vaistinės“ gamybinėje vaistinėje, siekiant pasiūlyti pirkėjams kuo žemesnę kainą, didžiausia problema buvo kelis kartus išaugusios žaliavų kainos. Vienkartinių apsauginių pirštinių buvo parduota apie 1,28 mln. vienetų“, – sakė I. Tėvelienė.

„Gintarinės vaistinės“, „Norfos vaistinės“ ir „Limedikos“ akcininkas yra Nyderlanduose registruotos „Corporation of European Pharmaceutical Distributors“ valdoma „Nacionalinė farmacijos grupė“. Dalis „Norfos vaistinės“ akcijų taip pat priklauso įmonei „Rivona“.

Dezinfekcinis skystis

„Benu“ vaistinės atstovas Mindaugas Urbas pasakojo, kad per visą karantino laikotarpį šiame vaistinių tinkle gyventojai įsigijo daugiau kaip 500 tūkst. įvairių apsauginių kaukių: vienkartinių medicininių, daugkartinių ir respiratorių.

„Per karantiną itin aktyviai buvo perkamas ir dezinfekcinis skystis, kurio klientai iš viso įsigijo beveik 40 tūkst. vienetų. Visą šį laikotarpį tiek įvairios kaukės, tiek dezinfekantai buvo pagrindinė prekė klientų krepšeliuose“, – pasakojo jis.

„Benu“ valdančios įmonės „Tamro“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas teigė, kad pastarieji mėnesiai buvo įtempti visiems vaistinių tinklams, ir ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

„Dėjome visas pastangas, kad kuo greičiau reikalingos apsaugos priemonės pasiektų „Benu“ vaistines, nuolat ieškojome alternatyvių tiekėjų. Džiaugiamės suradę naujus partnerius, tikimės, kad šie nauji kontaktai užtikrins tiek palankias kainas pirkėjams, tiek apsaugos priemonių tiekimą, jeigu turėsime antrą koronaviruso bangą“, – sakė M. Urbas.

Jis dar pabrėžė, kad šie skaičiai nėra galutiniai, nes gyventojai vis dar apsirūpina prevencinėmis priemonėmis ir supranta, kad švelnėjantis karantinas dar nereiškia, jog nebereikia rūpintis apsauga.

„Tinkama rankų higiena ir dezinfekcija, taip pat paviršių dezinfekcija, socialinio atstumo laikymasis, kaukių dėvėjimas žmonių susibūrimo vietose išlieka svarbios koronaviruso plitimo prevencijos priemonės. Manome, kad apsaugos priemones gyventojai perka ir norėdami jomis apsirūpinti ateičiai – prognozuojamai antrai COVID-19 bangai.

Šiuo metu vaistinių tinklas tokio skaičiavimo dar nedarė, o vien pagal kiekį įvertinti sunku, kadangi kaina karantino metu kito – atrasti nauji tiekėjai leido klientams pasiūlyti mažesnę kainą, kuri ir toliau mažėjo. Šiuo metu kaukės parduodamos už mažesnę kainą nei savikaina“, – kalbėjo M. Urbas.

„Tamro“ Lietuvoje valdo Latvijoje registruota „Phoenix Baltics Holding“.

„Vilniaus prekybos“ įmonės „Euroapotheca“ valdomo „Eurovaistinių“ tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė sakė, kad pačių įvairiausių apsaugos priemonių vaistinėse būdavo visuomet, bet jos nebuvo populiarios.

„Prasidėjus karantinui susidomėjimas išaugo. Mes patys pirmiausia pasirūpinome visais darbuotojais – apsauginės kaukės, vienkartinės pirštinės, dezinfekcijos skysčiai buvo tiesiog skiriami saugiam darbui. Iš viso nuo karantino pradžios ir darbuotojų saugumui, ir klientams skirta apie 2,5 mln. apsauginių kaukių.

Jų ir toliau labai reikia – kiekvienas vaistinės darbuotojas jas keičia kas 2–3 valandas, jų po vidutiniškai 20 tūkst. per dieną įsigyja mūsų klientai. Nors įsigyjamų kaukių kiekis sumažėjo, džiaugiamės, kad gyventojai yra sąmoningi ir savimi rūpinasi. Tik antrojoje karantino dalyje pavyko gauti respiratorius, tad jų įsigyta gerokai mažiau – apie 4 tūkst. vienetų“, – sakė ji.

L. Bielskė dar nurodė, kad dezinfekcinio skysčio per šį laikotarpį klientams ir savo reikmėms švarai vaistinėse palaikyti kartu paėmus skirta 16 tonų, pirštinių – daugiau nei 700 tūkst. vienetų.

„Stebime situaciją pasaulyje ir imamės priemonių, kad jeigu koronaviruso epidemija pasikartotų, galėtumėm iš karto būti pasiruošę“, – sakė ji.

„Rimi“, „Norfos“ ir „Lidl“ atstovai duomenų nepateikė. „Tokios informacijos ar statistikos apie atskirų produktų pirkimo tendencijas „Lidl Lietuva“ neteikia“, – rašoma „Delfi“ gautame atsakyme.

Savo ruožtu „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė atsakė, kad nuo karantino paskelbimo iki gegužės 13 dienos prekybos tinklo klientai įsigijo beveik 291 tūkst. įvairaus dezinfekcinio skysčio vienetų.

„Iš pradžių susidūrėme su iššūkiu patenkinti staiga išaugusį poreikį, tačiau augant skirtingų gamintojų apimtims, galėjome užtikrinti šios prekės pasiūlą.

Šiuo metu klientai gali įsigyti skirtingos talpos dezinfekcinių priemonių, nuo 50 mililitrų iki 5 litrų. Jų kainos taip pat svyruoja nuo 1,99 euro iki 19,99 eurų, priklausomai nuo talpos ir gamintojo.

Medicininių kaukių savo asortimente turime nuo balandžio 3 dienos. Iki gegužės 13 dienos jų pardavėme daugiau nei 113 tūkst. pakuočių. Vienoje pakuotėje yra 50 vienetų kaukių“, – nurodė ji.

„Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pateikė statistikos, kad prekybos tinkle parduota 24,5 tūkst. daugkartinių kaukių, 4389 pakuotės vienkartinių veido kaukių (50 vnt.), 6968 veido kaukės „KN95“, 26,4 tūkst. pakuočių vienkartinių pirštinių (10–100 vnt.).

Taip pat – 1731 vnt. „Pure Klenz“ rankų žele (100 ml), 5120 vnt. „Margarita“ valomojo rankų gelio (30 ml), 8201 vnt. „Lesta“ rankų dezinfekanto (1 l), 1918 vnt. „Švarios rankos valom“ rankų gelio (150 ml), 61633 vnt. „Dezinf Care“ rankų dezinfekanto (1 l), 17405 vnt. „Cosmoway“ rankų dezinfekanto (150 ml) ir 3829 vnt. „Cosmoway“ rankų dezinfekanto (400 ml).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)