Premjeras Saulius Skvernelis antradienį ryte socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad praėjusią savaitę startavusi parama mikroįmonėms toliau pasiekia gavėjus. Per šiandien turėtų būti išdalyti 26 mln. eurų.

„Praėjusią savaitę startavome su nauja pagalbos priemone mažoms įmonėms, kuriose dirba iki 9 darbuotojų. Joms skiriamos vienkartinės subsidijos, kurių dydis priklauso nuo praėjusiais metais sumokėtų mokesčių.

Jei pernai sumokėta iki 1 tūkst. eurų GPM – subsidija siekia 500 eurų. Jei nuo 1 iki 2 tūkstančių eurų GPM – 1000 eurų. Jei daugiau – subsidija siekia pusę praėjusiais metais sumokėto GPM.

Iki šiandien pagalba jau pasiekė kone 7 tūkstančius įmonių, išmokėjimai siekia 11 milijonų eurų. Šiandien subsidijos turi pasiekti dar beveik 10 tūkstančių įmonių, jų vertė – 26 milijonai eurų. Taigi iš viso – beveik 17 tūkstančių įmonių ir beveik 37 milijonai eurų.

Ir tai – praktiškai vos per savaitę nuo mokėjimų pradžios. Kaip ir žadėta, pagalba pasiekia gavėjus per tris darbo dienas nuo paraiškos pateikimo“, – rašo premjeras

Delfi jau rašė, kad VMI duomenimis, visus kriterijus šiuo metu atitinka maždaug 34 tūkst. mikroįmonių ir visos jos sulauks kvietimų.

„Vykdomas įmonių atitikimo kriterijams procesas, kuriame dalyvauja VMI bei kitos institucijos – Lietuvos verslo paramos agentūra, Konkurencijos tarnyba. Kadangi įmonės yra skirtingos, todėl jų vertinimo trukmė taip pat gali skirtis. Siekiant maksimaliai greito proceso, daliai įmonių, kurių atitikimo kriterijams vertinimas baigtas, nedelsiant suformuoti ir išsiųsti kvietimai, nelaukiant, kol bus pilnai baigta vertinti visa 34 tūkst. aibė“, – kodėl kvietimai pasiekė tik dalį įmonių, Delfi praeitą savaitę aiškino VMI atstovė.

Kvietimai įmonėms bus siunčiami iki gruodžio 1 d. arba kol bus paskirstyta visa numatyta subsidijų suma, pranešė VMI.

„Jeigu šiuo metu įmonės nėra nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašuose, bet ji atitinka kitus kriterijus subsidijai gauti ir yra nukentėjusi nuo pandemijos, tai ji turi pateikti prašymą dėl mokestinių pagalbos priemonių taikymo VMI. Kai tokia įmonė yra įtraukiama į nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašą, ji gali pretenduoti į subsidiją“, – pažymi R. Asadauskaitė ir priduria, kad VMI kas 7 dienas atnaujina duomenis apie įmones, galinčias gauti subsidiją, ir joms išsiųs kvietimus per Mano VMI.

Ji atkreipia dėmesį, kad įmonėms nereikia pačioms vertinti savo atitikimo nustatytiems kriterijams ar ieškoti paraiškos formos, tai už jas padarė VMI. Kvietime įmonėms bus pateikta nuoroda į paraiškos formą, kurią tereikės užpildyti ir pateikti per „Mano VMI“.

Anot VMI atstovės, įmonės neturėtų jaudintis, ar užteks lėšų.

„Jei visos kriterijus atitinkančios įmonės, kurios šiuo metu yra nukentėjusių nuo COVID-19 sąraše, pateiktų paraišką ir gautų maksimalią subsidijų sumą, tai VMI duomenimis, ji yra apie 70 mln. Bendra numatyta paramos mikroįmonėms suma – 100 mln. eurų, taigi tikrai lieka resursų ir toms įmonėms, kurios bus papildomai įtrauktos į sąrašą“, – tikina pašnekovė.

Kaip bus apskaičiuojamas subsidijos dydis?

Subsidija apskaičiuojama pagal įmonės 2019 metais sumokėtą gyventojų pajamų mokesčio sumą:

  • jei įmonės 2019 m. sumokėtas GPM siekia iki 1 tūkst. eurų, skiriama minimali 500 eurų subsidija;
  • jei įmonės 2019 m. sumokėtas GPM sudaro nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. eurų, skiriama 1 tūkst. eurų subsidijos suma;
  • jei pareiškėjo 2019 m. sumokėta GPM siekia daugiau nei 2 tūkst. eurų, subsidijos suma sudaro pusę pareiškėjo per 2019 m. sumokėto GPM.

Mikroįmonės galinčios gauti subsidiją yra atrinktos vadovaujantis kriterijais:

  • š. m. gegužės 1 d. įmonėje dirbo ne mažiau kaip 1 ir ne daugiau kaip 9 darbuotojai;
  • įmonė yra įtraukta į VMI sudarytus nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašus;
  • įmonė 2019 m. sumokėjo gyventojų pajamų mokestį į savivaldybės ir valstybės biudžetus;
  • įmonė nėra bankrutuojanti, restruktūrizuojama ar likviduojama.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)