NTGA skaičiavo, kad nelegali tabako rinka šiemet galėtų išaugti net iki 15 procentinių punktų iki 36,3 proc., o kitais metais pasiekti 2010 metų lygį – apie 44 procentus, o tam neabejotinai įtakos turės mėtinių cigarečių draudimas.

„2020 m. gegužės 20 d. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, įsigalioja mėtinių cigarečių draudimas. Ši tabako gaminių kategorija vien Lietuvoje sudaro apie 20 proc. legalios tabako gaminių rinkos, taigi šis draudimas neabejotinai turės ženklų poveikį tiek šešėlinės rinkos mastui Lietuvoje, tiek Lietuvai tampant tranzitine stotele šiems produktams į kitas Europos Sąjungos valstybes“, – buvo teigiama asociacijos anksčiau platintame pranešime spaudai.

Apie tai A. Neverauskas pirmadienį ryte kalbėjo ir portalo laidoje „Delfi Rytas“, kur teigė, kad situacija išties yra neraminanti.

Arnas Neverauskas

„Su šiuo draudimu įsigalios penktadalio legalios rinkos dydžio skylė, aš net neabejoju, kad pasiūla šiai skylei užkamšyti tikrai atsiras“, – svarstė jis.

Pasak NTGA skaičiuojama, kad vienas procentas nelegalios tabako rinkos valstybei kainuoja apie 2,8 mln. Eur, tad blogiausio scenarijaus atveju Lietuvos valstybė prarastų net 123 mln. Eur vien iš nesurinktų tabako akcizų.

Taip pat atstovas aiškino, kad draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis buvo priimtas dar 2014-aisiais ir nebuvo skirtas sumažinti rūkančiųjų skaičiui.

„Diskusijos vyko ne dėl to, kad sumažintume rūkančiųjų skaičių, tiesiog buvo tikimasi, kad tai neva gali paveikti tabako gaminių patrauklumą“, – laidoje kalbėjo jis.

Taip pat A. Neverauskas teigė, kad pagrindinės dvi kryptys, kurias rodo visi sociologiniai, kas vyks po šio draudimo, susiveda į du aspektus, kurie susiję su tuo, ką darys tokius gaminius įpratę vartoti asmenys. Pasak jo, jie ieškos legalių alternatyvų arba atsigręš į nelegalias rinkas.

„Valstybės veiksmai turėtų būti nukreipti į šiuos segmentus.

Kas liečia legalią rinką, valstybė mano supratimu, atsižvelgdama į tokio draudimo įsigaliojimą ir tai, kad jis paveiks penktadalį rinkos <...>, ji turi išmintingai reguliuoti alternatyvas būtent tokiems gaminiams, ar tai būtų elektroninės cigaretės, ar kiti gaminiai. Šis išmintingas žingsnis ir lems, ar vartotojams gręžiosis į legalią rinką ar nelegalias alternatyvas.

Kita dalis, gegužės 20 dieną paklausa atsivers ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Kontrabanda užsiimantys asmenys jau į tai reaguoja ir muitinės kriminalinės tarnybos I-ojo ketv. duomenys rodo, kad net penkis kartus padidėjo sulaikomų mėtinių cigarečių mąstai Lietuvoje“, – sakė jis.

NTGA teigimu, visgi istoriškai blogiausi metai legaliai tabako rinkai buvo 2010-ieji, kai nelegali tabako gaminių rinka 2010 metais padidėjo beveik dvigubai – iki 47 proc.

„Legaliai rinkai istoriškai skaudžiausi buvo 2009 – 2010 metai, kai išaiškėjo dviejų praėjusių metų ekonomikos traukimosi pasekmės.

Per du metus beveik ketvirtadaliu susitraukus ekonomikai, nedarbo lygiui išaugus iki 13 proc. bei valstybei neproporcingai aukštai pakėlus tabako gaminių akcizo
mokesčius, nelegali tabako rinka pasiekė net 47 proc. Bijome, kad panašus scenarijus gali kartotis ir per artimiausius kelerius metus“ – sakė NTGA vadovas A. Neverauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)