Vilniaus apygardos teismas gegužės 5 dieną patenkino įmonių prašymus dėl laikinųjų apsaugos priemonių panaikinimo – jomis buvo areštuotas iki 57,875 mln. eurų vertės turtas, BNS pranešė teismo atstovė Lina Nemeikaitė.

Areštas panaikintas po to, kai įsiteisėjo Lietuvos apeliacinio teismo šių metų kovo 31 dienos sprendimas – teismas tuomet atmetė bankrutavusios oro bendrovės „flyLAL-Lithuanian Airlines“ ieškinį bendrovei „Air Baltic“.

Sprendimą areštuoti „Air Baltic“ ir Rygos oro uosto turtą Lietuvos apeliacinis teismas priėmė dar 2008 metų pabaigoje. Nutartį pripažino Latvijos teismai, o Europos Sąjungos Teisingumo Teismas 2014 metais taip pat leido areštuoti Latvijos įmonių turtą.

2015 metais Lietuvos apeliacinis teismas Latvijos įmonių prašymu nesutiko atšaukti turto arešto, nes jis, anot teismo, netrukdė jų veiklai ir nepažeidė proporcingumo principo.

Lietuvos apeliacinis teismas šiemet kovo pabaigoje nutarė, kad „FlyLAL“ neatgaus daugiau nei 16 mln. eurų žalos iš „Air Baltic“ – „FlyLAL“ kaltino Latvijos įmonę bei Rygos oro uostą pažeidus konkurenciją ir išstūmus ją iš rinkos.

„FlyLAL“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis BNS sakė, kad šis sprendimas bus skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Tuo metu Vilniaus apygardos teismo gegužės 5 dienos nutarties, anot jo, skųsti neketinama.

„FlyLAL“, „Air Baltic“ ir Rygos oro uosto ginčas kilo daugiau kaip prieš dešimtmetį. „FlyLAL“ prašė priteisti žalą dėl galimo Latvijos įmonių susitarimo taikyti mažesnes kainas Rygos oro uoste. „FlyLAL“ teigimu, dėl „Air Baltic“ grobuoniškos kainodaros Vilniaus oro uoste ji buvo išstumta iš skrydžių rinkos.

Ekspertai buvo suskaičiavę, kad „FlyLAL“ dėl diskriminavimo patyrė 43,4 mln. eurų žalos, tuo metu „FlyLAL“ laikėsi nuomonės, kad ji siekia 57,87 mln. eurų.

2006 metais Latvijos konkurencijos taryba pripažino, kad Rygos oro uosto nuolaidos iškreipia rinką ir naudingos dviem įmonėms – „Air Baltic“ ir Airijos „Ryanair“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)