Vyriausybės nutarime numatoma nuo 2020 m. gegužės 18 d. leisti viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklą, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos. Šis ribojimas būtų netaikomas kai maistas tiekiamas išsinešti arba pristatomas fiziniams ir juridiniams asmenims kitais būdais ir kai viešasis maitinimas organizuojamas atvirose erdvėse.

Taip pat nuo gegužės 18 d. bus leista atnaujinti lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų salonų veiklą, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos.

O nuo gegužės 30 d. bus leista veikti sveikatinimo paslaugų centrams, teikiantiems poilsio paslaugas.

Šiškauskienė: siūlėme savo variantą

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė Delfi komentavo nelabai suprantanti sprendimo kavinių veiklą apriboti iki 22 val. ir teigė, kad asociacija siūlė laiką pratęsti dar valandą – iki 23 val.

„Mes siūlėme padaryti iki 23 val., kas yra normalus restoranų laikas, kur ir grafikai sudaryti, ir būtų daug lengviau darbuotojus paskirstyti“, – teigė ji.

Bendrai kalbėdama apie Vyriausybės sprendimą, ji sakė jį vertinanti teigiamai, o leistą lauko kavinių veiklą iki šiol vadino pasižaidimais.

„Sprendimą atidaryti maitinimo vietas mes tikrai vertiname teigiamai, nes kai dabar vyko lauko prekyba, tai patys matote, kad lyja ir čia yra tik prekės ženklo išlaikymas, kad žmonės nepamirštų ir tai bendrai nuotaikai pakelti, bet apyvartų prasme ir darbuotojų prasme – lauko kavinės čia tik pasižaidimas. Jei žmogus lauke užsisakė maistą, o pradėjo lyti, jam nėra kur dingti, tai, be abejonės, bus daug geriau.

Evalda Šiškauskienė

Ir taip, srautai bus per pusę pagal visus atstumo išlaikymus, o apyvartos bus daug mažesnės. Pasižiūrėjome praėjusių metų skaičiavimus, tai akivaizdu, kad į dieną restoranai praktiškai netenka apie 2,5 mln. Eur. Pasižiūrėjome, kad restoranų maitinimo sektoriuje yra 34 tūkst. darbuotojų, tai į darbą koks trečdalis negrįš“, – teigė ji.

E. Šiškauskienės žiniomis, kavinių viduje turės būti laikomasi didesnio kaip metras atstumo, taip pat bus galima pasidaryti pertvaras.

„Tada, matomai, tie atstumai galės būti mažesni. Kai kas pasibandė ir darosi tas pertvaras“, – sakė ji.

„Be jokios abejonės, žingsnis atidaryti kavines ir restoranus yra puikus. Mes matome, kad kai kurie mūsų gerieji restoranai jau krito ir žada nebeatsidaryti, kur daugiau buvo degustaciniai, buvo priklausomi nuo turistų. Matysime, kiek bus bankrotų, kiek užsidarymų“, – komentavo ji.

Taip pat LVRA prezidentė pasisakė apie sveikatinimo centrus, kuriuos priimta atidaryti nuo gegužės 30-osios.

„Aš iki galo dar neįsigilinau, bet kiek kalbėjau vakar su Sveikatos ministerija, tai sakė, kad baseinų nebus galima atidaryti ir grožio procedūrų, masažų, tiksliau, ne medicininių masažų. Nežinau, koks dabar bus pokytis, bet būtų gerai, jei leistų SPA viešbučiuose procedūras, nes jos yra tikrai saugios, net jei masažas ir ne gydomasis“, – sakė ji.

Turės reguliuoti srautus

Antradienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje teigė, kad maitinimo įstaigos taip pat turės reguliuoti lankytojų srautus, laikytis atstumo reikalavimų.

„Bus ir tam tikri atstumai tarp staliukų, vienas pagrindinių reikalavimų bus srautų reguliavimas, atstumų laikymasis, priemonės darbuotojams, kurie turi būti saugūs dirbdami, darbo laiko ribojimas“, – sakė A. Veryga.

Anot jo, siūloma, kad lankytojų aptarnavimas viduje būtų ribojamas iki 22 val., kad nepradėtų veikti maitinimo licenciją turintys naktiniai klubai.

„Siūloma, kad tik iki 22 valandos būtų leidžiama dirbti, kad naktiniai klubai tokiu būdu nepradėtų veikti, nes jie turi tą pačią maitinimo licenciją, kad neatsitiktų taip. Žmonės, kol yra blaivūs, viskas tvarkoj, elgiamės daugiau mažiau atsakingai, bet suprantam, kad žmonės, kurie ateina, švenčia, pasiekiam tam tikrą būseną, kai jai gali kilti problemų susitarti su klientais, nesinori, kad kažkokie konfliktai kiltų, tektų policijai į juos veltis“, – kalbėjo ministras.

Delfi primena, kad švelninant karantiną balandžio 27 dieną buvo leista pradėti dirbti lauko kavinėms, ribojant lankytojų srautus ir išlaikant tarp jų atstumą, prie staliuko gali sėdėti ne daugiau nei 2 asmenys, išskyrus artimuosius, šeimos narius.

Karantinas Lietuvoje įvestas kovo 16 dieną ir pratęstas iki gegužės 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)