Į prekių sąrašą, kurį paskelbė Kinijos Valstybės tarybos Muitų ir tarifų komisija, įtraukti dezinfekantai, retųjų žemės metalų rūdos ir silicio plokštelės, naudojamos elektronikoje.

Muitais šioms prekėms atšaukiami metams nuo gegužės 19 d., o jau sumokėtus importo mokesčiai verslininkai galės susigrąžinti.

Tiesa, Pekinas neatskleidžia, kiek šių prekių pernai Kinija importavo iš JAV.

Kinija vasarį jau paviešino 65 prekių sąrašą, kurioms atšaukti muitai. Tuo metu sąraše atsidūrė, be kita ko, orlaivių dalys ir medicininė įranga.

Apie atšaukiamus muitus paskelbta tuo metu, kai Kinija tvarkosi su tiekimo grandinės trikdžiais ir kitais ekonominiais koronaviruso pandemijos padariniais, kurie dar labiau apsunkino ir taip įtemptus Kinijos ir JAV santykius.

Abi pusės apsižodžiavo dėl reakcijos į koronaviruso pandemiją, o tai sukėlė nerimą, kad gali būti atšauktas sausį pasirašytas dalinis prekybos susitarimas.

JAV prezidentas D. Trumpas kiek anksčiau atmetė galimybę persiderėti susitarimą.

Pagal susitarimą, D. Trumpo vyriausybė sutiko atidėti muitų didinimą, o Kinija įsipareigojo įsigyti papildomai JAV prekių už 200 mlrd. dolerių.

Penktadienį Kinijos vicepremjeras Liu He telefonu kalbėjosi su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu ir patvirtino, kad abi pusės sutarė įgyvendinti dalinį prekybos susitarimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)