Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas antradienį kalbėjo, kad Vyriausybė sudarė galimybę mikroįmonėms užsitikrinti apyvartines lėšas. Nuo šiandien pradeda veikti nauja priemonė – subsidija mikroįmonėms. Šiai priemonei įgyvendinti Vyriausybė numatė iki 100 mln. Eur valstybės biudžeto lėšų.

Nuo gegužės 1 d. nuo 1 iki 9 darbuotojų turinčios įmonės galės pretenduoti į šias subsidijas. Priemone galėtų pasinaudoti iki 40 tūkst. įmonių.

Subsidijos dydis priklausys nuo pernai sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio dydžio. Subsidiją pagal pareiškėjo 2019 metais sumokėtą gyventojų pajamų mokestį (GPM) apskaičiuos VMI.

Kai pareiškėjo 2019 metais sumokėtas GPM siekia iki 1 tūkst. eurų, bus skiriama minimali 500 eurų subsidija.

Kai pareiškėjo 2019 metais sumokėtas GPM sudaro nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. eurų, skiriama 1 tūkst. eurų subsidijos suma.

Kai pareiškėjo 2019 metais sumokėtas GPM siekia daugiau nei 2 tūkst. eurų, subsidijos suma sudaro pusę pareiškėjo per 2019 m. sumokėto GPM.

Bendra vienai įmonei suteiktos pagalbos (įskaitant ir kitas priemones) suma neturi viršyti 200 tūkst. eurų per pastaruosius trejus mokestinius metus.

Įmonei, vykdančiai krovinių vežimo keliais veiklą samdos pagrindais arba už atlygį, suma neturi viršyti 100 tūkst. eurų, vienai žemės ūkio sektoriaus įmonei – 20 tūkst. eurų, o vienai žuvininkystės ir akvakultūros sektoriaus įmonei – 30 tūkst. eurų.

Anot VMI vadovės, šį vakarą daugiau nei 20 tūkst. įmonių per „Mano VMI“ gaus pranešimus apie paraiškas subsidijai teikti. Visa informacija bus kvietime, jame – nuoroda, kurią paspaudus reikės užpildyti paraiškos formą ir pateikti ją per „Mano VMI“.

VMI skelbia, kad Iš viso tokių kvietimų sulauks apie 34 tūkst. mikroįmonių.

„Paramos forma – negrąžinama subsidija. Jos dydžio apskaičiavimo pagrindas – praėjusiais metais sumokėti gyventojų pajamų mokesčiai“, – pažymi ji.

E. Janušienė sako, kad subsidiją gaus tos įmonės, kurios praeis VMI ir Lietuvos paramos verslui agentūros filtrus. VMI vertins pirmiausiai darbuotojų skaičių – ar gegužės 1 d. yra ne mažiau kaip vienas ir ne daugiau kaip 9 darbuotojai.

Edita Janušienė

Taip pat vertins ir tai, ar įmonė yra VMI nukentėjusių nuo COVID-19 sąraše, ar sumokėtas GPM praėjusiais metais bei bus vertinamas įmonės statusas – ar įmonė nėra bankrutavusi, bankrutuojanti, restruktūrizuojama ar likviduojama.

Tuo metu agentūros užduotis yra įvertinti įmonėms jau suteiktą valstybės pagalbos dydį, kad suteikus šią subsidiją nebūtų viršyta minimali valstybės pagalbos suma.

„VMI vaidmuo – sudaryti sąrašą, išsiųsti įmonėms pakvietimus. Gavus paraiškas apskaičiuoti subsidijos dydį ir visą informaciją pateikti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kuri priims sprendimus“, – tikina VMI vadovė.

Lėšas į sąskaitas perves Nacionalinis bendrųjų funkcijų centras.

Įmones VMI atrinko vadovaujantis kriterijais:

• š. m. gegužės 1 d. įmonėje dirbo ne mažiau kaip 1 ir ne daugiau kaip 9 darbuotojai;
• įmonė yra įtraukta į VMI sudarytus nukentėjusių nuo COVID-19 įmonių sąrašus;
• įmonė 2019 m. sumokėjo gyventojų pajamų mokestį į savivaldybės ir valstybės biudžetus;
• įmonė nėra bankrutuojanti, restruktūrizuojama ar likviduojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)