Antradienį Seime užregistruotas Lietuvos banko įstatymo pakeitimo projektas, pagal kurį jo valdybos pirmininko atlyginimas būtų lygus ne 5 piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniams mėnesiniams darbo užmokesčiams, kaip yra dabar, o 4.

„Lietuvos banko viešai skelbiamoje informacijoje apie darbo užmokestį nurodyta, kad vidutinis nustatytas valdybos nario darbo užmokestis 2020 metų kovo mėnesį (neatskaičius mokesčių) sudarė 10 994 eurų.

Remiantis skaičiavimais, valdybos pirmininko alga gali sudaryti daugiau kaip 12 tūkst. eurų, kai 2011 metais priėmus analogiškas įstatymo pataisas, mažinančias valdybos pirmininko atlyginimą, šis dydis sudarė apie 19 700 litų (arba 5 705 eurų) iki mokesčių“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Be to, siūloma, kad atstovavimo šalyje ir užsienyje išlaidoms finansuoti kas mėnesį skiriama 15 proc. jo darbo užmokesčio dydžio suma būtų skiriama atsiskaitytinai.

Projektą teikia Seimo nariai Kęstutis Glaveckas, Andrius Mazuronis ,Algirdas Sysas, Agnė Bilotaitė, Rasa Petrauskienė, Simonas Gentvilas, Valius Ąžuolas, Rima Baškienė, Algirdas Butkevičius, Juozas Varžgalys.

Ketvirtadienį apie šį pasiūlymą pasisakė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Jeigu gaučiau tokį atlyginimą, kaip Lietuvos banko valdybos pirmininkas, tikrai sutikčiau susimažinti bent trečdaliu“, – žurnalistams Seime sakė jis.

Ramūno Karbauskio teigimu, tai, jog V. Vasiliausko bei kitų centrinio banko vadovų atlyginimai yra didesni nei valstybės vadovų, yra „nenormali situacija“.

„Bendrai jokių atlyginimų niekam mažinti nereiktų, krizės metu to daryti negalima, bet šnekant apie Lietuvos banko vadovybės atlyginimus, jie yra beprotiškai dideli, kelis kartus didesni nei Lietuvos prezidento, Vyriausybės vadovo, ir tai nenormali situacija“, – sakė R. Karbauskis.

Prisiminė 2011 metus

Lietuvos banko įstatyme nurodoma, kad Lietuvos banko valdybos pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia prieš terminą Seimas prezidento teikimu. Lietuvos banko valdybos pirmininkas į šias pareigas gali būti skiriamas neribojant kadencijų skaičiaus.

V. Vasiliauskas antrai kadencijai paskirtas 2016 metų balandžio 7 dieną.

Komentuodamas Seime registruotą pasiūlymą, V. Vasiliauskas sakė, kad jo atlyginimo dydis yra aiškiai reglamentuotas.

„Jei įstatymų leidėjas mano, kad atlyginimas turėtų būti kitoks, tegul keičia įstatymus.

Tik noriu atkreipti dėmesį, kad iš principo aš turiu dabartinį kontraktą, kuris remiasi dabartine įstatymo nuostata“, – pridūrė jis.

V. Vasiliauskas dar prisiminė, kad kažkas panašaus vyko ir 2011 metais, kai jis į pareigas buvo paskirtas pirmą kartą.

„Dar nepradėjau eiti pareigų ir likus kelioms dienoms iki pradėjimo eiti pareigas, atlyginimas sumažėjo. Dabar vėl apie tai kyla diskusija. Įstatymų leidėjas laisvas elgtis, bet turėtų būti tam tikra logika ir principai“, – sakė jis.

Turi pastabų

Naująjį projektą jau įvertino Seimo Teisės departamentas, kurio išvadoje siūloma jį papildyti pereinamojo pobūdžio nuostatomis ir numatyti, kad šio įstatymo nuostatos taikomos po šio įstatymo įsigaliojimo pradedantiems eiti pareigas Lietuvos banko valdybos pirmininkui bei jo pavaduotojams ir valdybos nariams.

„Pažymėtina, kad Konstitucinis Teismas yra nurodęs, kad susidarius itin sunkiai ekonominei, finansinei padėčiai (pavyzdžiui, ekonominei krizei), kai objektyviai trūksta lėšų, būtinų atlyginimams (algoms) ir/ar kitoms išmokoms mokėti, gali būti peržiūrimas iš įvairių valstybės ar savivaldybių lėšų finansuojamų sričių finansavimas, todėl gali būti pakeistas teisinis reguliavimas, pagal kurį nustatyti atlyginimai įvairiems asmenims, ir įtvirtintas tiems asmenims mažiau palankus atlyginimų teisinis reguliavimas, jei tai būtina siekiant užtikrinti gyvybiškai svarbius visuomenės ir valstybės interesus, apsaugoti kitas konstitucines vertybes; atlyginimo už darbą mažinimas turi būti laikinas ir grindžiamas aplinkybėmis, liudijančiomis itin sunkią valstybės ekonominę, finansinę padėtį.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymo projekto aiškinamajame rašte nėra pateikta duomenų, kurie patvirtintų itin sunkią valstybės ekonominę, finansinę padėtį“, – rašoma dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (277)