Visapusiški kelionių apribojimai ir sienų bei oro uostų uždarymas, siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, sukėlė didžiausią tarptautinio turizmo krizę nuo XX a. vidurio, kai pradėti skaičiuoti turistų srautai.

Pirmąjį šių metų ketvirtį turistų skaičius pasaulyje sumažėjo 22 proc., o vien kovo mėnesį – 57 proc. Labiausiai šiuo metu nukentėjo Azija ir Europa, teigė Madride įsikūrusi Jungtinių Tautų (JT) organizacija.

„Pasaulis susiduria su precedento neturinčia sveikatos ir ekonomine krize. Ypač nukentėjo turizmas, kuriame milijonams darbo vietų iškilo pavojus“, – teigė PTO generalinis sekretorius Zurabas Pololikašvilis.

Labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjo oro linijos, nes dėl protrūkio buvo atšaukti beveik visi skrydžiai, tačiau didelių nuostolių patiria ir viešbučiai, kruizinių laivų operatoriai bei kelionių organizatoriai.

PTO teigimu, galutiniai turizmo sektoriaus nuostoliai priklausys nuo to, kaip greitai bus vėl atidarytos valstybių sienos.

Geriausiu atveju, jei kelionių apribojimai visame pasaulyje bus beveik atšaukti jau liepos pradžioje, šiemet turistų srautai sumažėtų tik 58 proc.

Jei apribojimai bus atšaukti tik metų pabaigoje, turistų šiais metais pasaulyje mažės net 78 proc. Pagal vidutinį scenarijų, jei apribojimai bus atšaukti rugsėjį, PTO prognozuoja 70 proc. mažesnius turistų srautus.

Remiantis šiais scenarijais, tarptautinio turizmo nuosmukis gali lemti nuo 910 mlrd. iki 1,2 trln. dolerių nuostolių ir nuo 100 iki 120 mln. prarastų darbo vietų turizmo sektoriuje.

Nors turizmas ir anksčiau nukentėdavo nuo ligų protrūkių, tačiau COVID-19 pandemija yra išskirtinė savo geografiniu paplitimu.

Palyginimui, 2003 m. SARS epidemija, nusinešusi 774 žmonių gyvybes, sumažino turistų skaičių vos 0,4 proc.

PTO ekspertų teigimu, paskutinį 2020 m. ketvirtį bus matyti atsigavimo ženklų, o vidaus turizmo paklausa turėtų atsigauti sparčiau nei užsienio turizmas. Taip pat prognozuojama, kad sparčiausiai atsigaus Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas.

„Remdamiesi ankstesnių krizių patirtimi, prognozuojame, kad poilsinės kelionės atsigaus greičiau nei verslo kelionės“, – teigiama PTO ataskaitoje.

Metų pradžioje PTO prognozavo, kad tarptautinio turizmo mastai šiemet augs 3–4 proc., tačiau kovo pabaigoje prognozės pataisytos į 20–30 proc. nuosmukį.

Praėjusiais metais turistų iš užsienio srautai augo 4 proc. iki 1,5 mlrd., o labiausiai pasaulyje lankomomis šalimis tapo Prancūzija, Ispanija ir Jungtinės Valstijos.

Paskutinį kartą tarptautinis turizmas smuko 2009 m., kai pasaulį sukrėtė finansų krizė.

Turizmo sektorius sudaro apie 10 proc. viso pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP), jame dirba maždaug kas dešimtas pasaulio darbuotojas.