Tai, kad Lietuvos BVP šiemet turėtų smukti mažiau negu kitų Baltijos valstybių ir mažiau negu euro zonos vidurkis, atskleidė antradienį Stokholme paskelbta pasaulio ekonomikos apžvalga „Nordic Outlook“.

„Lietuvos ūkio nuostoliai dėl koronaviruso protrūkio kol kas yra mažesni negu daugelio Europos šalių, tokią situaciją reikia tiek valdžiai, tiek verslui išnaudoti“, – teigiama pranešime.

Ekonomisto manymu, šią krizę Lietuvos verslas pasitiko turėdamas gerokai storesnį lašinių sluoksnį negu 2008 metais, o ir valdžios sektoriaus atsakas buvo konstruktyvesnis, todėl tai padėjo pirmąsias karantino savaites išgyventi ne taip blogai, kaip iš pradžių buvo baimintasi.

„Norisi tikėti, kad ekonomikos smukimo dugnas jau buvo pasiektas balandį, kai dėl taikytų apribojimų, ypač pirmą mėnesio pusę, dirbti negalėjo daug prekybos sektoriaus darbuotojų“, – sako ekonomistas.
Visgi, kaip teigia jis, prekybininkams iššūkių galimai kels gyventojų atsargumas, kol nebus aiškesnė padėtis dėl jų pačių darbo pajamų ir visos ekonomikos ateities.

„Iš didelio šoko pradeda kilti Europa, nes veiklą atnaujina gamyklos bei prekybininkai, paslaugas teikiantis verslas taip pat turėtų padidinti užsakymus mūsų eksportuotojams, tačiau tikroji mūsų prekių ir paslaugų paklausa vienareikšmiškai priklausys nuo to, kaip atsities eksporto partnerių ekonomika. Vargu ar ji greitai sugrįš į priešpandeminę būklę, todėl esame atsargūs dėl pramonės ir transporto sektorių perspektyvų keletą artimiausių mėnesių“, – teigia T. Povilauskas.

Jo manymu, didelių iššūkių ekonomikai gali sukelti antroji koronaviruso banga.

„Prognozuojame, kad šiemet pagal pagrindinį atsargų scenarijų Lietuvos ekonomika smuks 8,7 proc., o kitąmet paaugs 6,1 proc. Tačiau tikrai neatmetame ir optimistinio scenarijaus, kad, atsigavus greičiau negu tikimės išorės paklausai ir išvengus naujų didelių viruso protrūkių, šalies ekonomika šiemet galėtų smukti 6 procentais“, – sako jis.

Anot T. Povilausko, nedarbo lygis piką šalyje pasieks metų pabaigoje. Jis, kaip teigia ekonomistas, gali siekti beveik 10 proc.

„Nedarbo lygis per artimiausius ketvirčius didės ir piką pasieks metų pabaigoje: vidutinis nedarbas Lietuvoje šiemet bus 9,9 proc., kitąmet – 8,8 proc. Infliacijai šiemet neigiamą įtaką darys pigesni negu prieš metus energetiniai ištekliai, todėl vidutinė metinė infliacija bus vos 0,8 procento. Kitąmet ji padidės dėl brangesnių žaliavų bei dėl spartesnio darbo užmokesčio augimo ir sieks bent 2,2 procento“, – teigia jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)