SAM gegužės 4-ąją paskelbė, kad kirpėjoms ir manikiūro meistrėms nebereikia apsauginių akinių ar skydelių. Ši žinia ir džiugina, ir piktina „Delfi“ kalbintas grožio specialistes, mat privalomai atsiradusios išlaidos varo į neviltį.

„Pirma skyrė baudas, tada išleido naują įsakymą“, – piktinasi moteris ir sako, kad tokia patirtis, kai sprendimai vis keičiami, beveik visas grožio paslaugų teikėjas varo į neviltį.

„Viskas kainuoja, įsigyji, staiga nebereikia. O aš negaliu dirbti dar ir dėl biurokratinių dalykų, nes neatitiko patalpos. Susiradau tinkamas. Sveikatos higienos paso neišduoda, nes dėl karantino tikrintojai neateina. O štai patikrinti ir nubausti – eina“, – dalijasi moteris ir sako, kad net ir skiriama parama realiai tėra lašas jūroje.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašytame rašte skelbiama, kad pakeitimai susiję su apsauginių akinių, skydelių ir apsauginių kaukių dėvėjimu. Nuo gegužės 4-os dienos apsauginių skydelių ar akinių nebereikia, o apsaugines veido kaukes būtina keisti po kiekvieno kliento.

„Kaip diena, taip naujiena. Ši žinia tikrai gera, nes nepatogu, nors įsigijau tikrai kokybišką skydelį. Nešioju akinius, tai su apsauginiu skydeliu vargsta akys, bet kentėti galima“, – kolegių skundams, kad sunku dirbti su apsauginiais akiniais ar kaukėmis, pritaria Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Maciulienė.

Moteris sako, kad pati tikrintojų dar nesulaukė, o kiekvienu pakeitimu itin domisi. Sužinojusi, kad nemažai žmonių gavo baudas, įstatymo pakeitimu neskubėjo džiaugtis, kol SAM nepatvirtino asmeniškai raštu, kad tikrai apsauginių skydelių ir akinių nebereikia.

Biurokratinio aparato aukomis tapusios kai kurios grožio specialistės sako, kad jei tikrintojai ir toliau bus nusiteikę bausti, o ne padėti, vargu ar kirpyklos ir manikiūrininkės nesurizikuos dirbti nelegaliai.

„Yra parama 257 eurų, bet iš jų sumoki PSD, sumoki salono nuomą ir nieko nelieka. Bent dirbti galėtum, tai užsidirbtum. Be higienos paso leidimo aš bijau dirbti, nes baudos didelės. O juk reikia vaikus maitinti“, – sako moteris, kuri vien dėl iškeltų reikalavimų ėmė kurtis naujose patalpose.

Klaipėdoje paslaugas teikianti moteris sako, kad išgirdusi apie palengvinimą pirmiausia atsikvėpė, o tada sunerimo, ar tikrai šis pakeitimas ilgalaikis.

„Prisipirkome apsauginių akinių – nepatogu, rasoja, tada pirkom apsauginius skydelius, bet smulkias detales sunku įžiūrėti, iškreipia vaizdą. Akyse ima raibuliuoti. Po savaitės jau galime išmesti, atsirado prievolė keisti kaukes. Kiek truks šis sprendimas? Ar vėl pirksime, investuosime į tai, ko staiga nebereikės?“ – svarsto jauna moteris.

Kirpykla

Specialistės piktinasi, kad viską sprendžia žmonės, kurie nė nesikonsultuoja su srities specialistais.

Vilniuje medicinines ir estetines paslaugas teikiančios įstaigos vadovas neslepia, kad su jais irgi niekas nesitarė. Nors patalpos buvo dezinfekuojamos jau nuo senų laikų, o paslaugas teikia tik medicininį išsilavinimą turintys specialistai.

„Neturime tikslaus išaiškinimo, ką galime padaryti, ko ne, tad šiuo laiku grožio paslaugų išvis neteikiame. Grožio salonai gauna baudą už kokį pažeidimą, o mus tikrina dar griežčiau. Ir nesvarbu, kad pas mus visos patalpos seniai dezinfekuojamos, yra galimybė teikti konsultacijas saugiu atstumu. Pavyzdžiui, žmogus gali turėti piktybinį apgamą, tai – ne tik estetinė problema, bet paslaugos teikti negalime. Norėtųsi išaiškinimo, kas, ką ir kaip gali išties daryti, nes dabar daugiau girdime apie baudas nei veiklos paaiškinimą“, – sako įstaigos pavadinimo neatskleisti prašęs pašnekovas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Klaipėdos skyriaus vadovas Raimundas Grigaliūnas sako, kad pakeitimai išties nėra apgaulė. Sprendimus specialistai turi vykdyti ir vadovautis naujausiais teisės aktais.

R. Grigaliūnas neslepia, kad didžiausia bėda šiandien išties yra higienos paslaugų teikimo srityje, mat specialistai turi nuvykti į vietą ir patikrinti, ar jos teikiamos tinkamai. Šiuo metu ieškoma būdo, kaip grožio paslaugų specialistams palengvinti biurokratiją.

„Yra tvarka, kad vertinamos ir patalpos, ir paties žmogaus turimi dokumentai. Mes vykdome patikrinimus, nepažeisdami teisės aktų. Į vietą atvyksta žmonės, žiūri, mes negalime trukdyti, stabdyti veiklos. Aišku, viskas daroma nepakenkiant nei sau, nei pareiškėjams. Taip, prieš kažkiek laiko nebuvo vykstama, o po patikrinimų pirmadienį visi trys telefonai skambėjo iki 15-os valandos. Įvairių buvo pasakymų, kad draugas ar dar kažkas gavo baudą ir nori susitvarkyti. Toks srautas kelia nerimą, nes kalbama apie mažinamą naštą verslui, buvo planinių patikrinimų, apie kuriuos pranešdavome prieš 10 dienų, o po neplaninio patikrinimo galima įtarti, kad kai kas nebuvo susitvarkęs, dirbo nelegaliai. Patikrinimai parodė ne visai gerą situaciją“, – sako R. Grigaliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)