Verslo valdymo paslaugų bendrovės „Mažeika ir partneriai“ vadovaujantysis partneris Gintautas Mažeika pasakoja, kad dalis verslų iš šios krizės išeis sustiprėję ir pasiekę geresnių finansinių rezultatų.

Tokių įmonių sėkmės receptas, pašnekovo teigimu, slypi vadovaujančių asmenų pozicijose – kompetentinguose, ambicinguose, greituose vadovuose, kurie geba efektyviai veikti kritinėse situacijose, įžvelgti atsirandančias naujas galimybes, operatyviai daryti reikalingus sprendimus ir įgalinti veikti savo komandą.

„Štai vienos bendrovės vadovai maksimaliai išnaudoja visas galimybes, t. y. ne tik sumažino ir susitvarkė kaštus, bet ir sugebėjo pasinaudojo atsiradusiomis naujomis progomis. Jie padarė papildomų pardavimų, atsižvelgdami į besikeičiančią situaciją rinkoje, transformavo savo paslaugas.

Taip nutiko todėl, kad šios bendrovės vadovų komandos mobilizacija ir organizacija yra maksimali“, – pasakoja neretai pokyčių vadovu vadinamas G. Mažeika. Apie įmonės vadovo vaidmenį, atsakomybes ir galimybes inicijuoti pokyčius G. Mažeika kalbės Lietuvos verslo forume, įvyksiančiame internete gegužės 7 dieną.

Gintautas Mažeika

Tokių gerų pavyzdžių, pašnekovo teigimu, šalyje, deja, nėra daug: „Sąstingis versle vis dar yra didelis. Įžvelgiu didelį lyderystės ir gebėjimo prisiimti atsakomybę trūkumą. Tai, mano nuomone, gali kilti ir dėl lyderystės trūkumo iš valstybės vadovų. Tokią nuotaiką pasigavo ir kai kurie verslininkai: jie galvoja, kad verta laukti ir galbūt jiems padės valstybė, galbūt, išėjus iš krizės, kažkas atsitiks ir viskas susitvarkys. Tačiau aš manau, kad nei ta valstybė juos išgelbės, nei viskas greitai ir iš esmės pasikeis pasibaigus krizei“.

G. Mažeikos žodžiais, patys vadovai turi labai greitai ir profesionaliai reaguoti į situaciją ir priimti į ateitį orientuotus sprendimus.

„Reikia galvoti apie rytdieną. Visa ši situacija kažkada pasibaigs, bet verslo aplinka jau neišvengiamai bus pasikeitusi. Todėl vadovai turi matyti savo verslo viziją, nuspėti, ko reikės klientams ir rinkai, kai pasibaigs pandemija. Net neturėdami pakankamai informacijos, jie privalo piešti savo ateities scenarijų. Kadangi situacija yra dinamiška, vadovai turi gebėti labai operatyviai daryti pokyčius ir koreguoti savo ateities scenarijų. Tačiau pripažinsiu, kad galvoti apie ateitį ir daryti greitus, aštrius sprendimus, jog išsaugotum savo bendrovę ir kapitalą, yra tikrai sunku“, – tikina pokyčių vadovas.

Jei įmonės valdymas krizės metu susiduria su sunkumais, G. Mažeikos nuomone, vertėtų pagalvoti, ar esami vadovai yra tinkami šiuo metu vesti įmonę.

„Jeigu bendrovės vadovas yra samdomas asmuo, savininkai turi įvertinti jo gebėjimus ir galimybes efektyviai vadovauti krizės metu. Galbūt reikia daryti pokyčius ir vadovų komandoje? Ta pati taisyklė galioja ir savininkams. Savininkas neretai užima ir įmonės vadovo poziciją, tačiau ir tokiu atveju jis turi labai blaiviai ir efektyviai įsivertinti savo kompetencijas. Galbūt, siekiant įgyvendinti būtinus pokyčius, yra verta pritraukti vadovą iš šalies?“, – patarimais dalijasi pašnekovas.

Tačiau G. Mažeika išlieka pozityvus ir Lietuvos verslui nebraižo labai liūdno scenarijaus.

„Esu labiau optimistas nei pesimistas. Atsigavimas po krizės galbūt ir nebus labai greitas, bet bus pakankamas. Pasaulyje yra daug pinigų, vyriausybės parama verslui nors ir vėluoja, tačiau ji ateis. Be to, manau, kad didžiausia krizė vis tik šiandien yra mūsų galvose, – tikino pašnekovas ir pridūrė. – Viskas bus gerai, tik klausimas, kas ir kada tuo sugebės pasinaudoti. Versle kaip gamtoje – išlieka nebūtinai didžiausi ir stipriausi, o tie, kurie sugeba labai greitai ir efektyviai prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos.“

G.Mažeika mintimis, kaip įgyvendinti pokyčius organizacijose, dalinsis diskusijose kartu su „Lietuvos geležinkelių“ generaliniu direktoriumi Mantu Bartuška, EPSO-G valdybos pirmininku ir Atviros Lietuvos Fondo valdybos pirmininku Gediminu Almantu, ELDES vadovu Artūru Taicu, ir Dalia Andrulioniene, OMBERG vykdomąja direktore.

Lietuvos verslo forume, skirtame ieškoti COVID-19 krizės sprendimų, gegužės 7 d. dalyvaus daugiau nei 100 pranešėjų ir diskusijų dalyvių - verslininkų, ekonomistų ir konsultantų. Visos dienos metu renginyje internete pranešimai paraleliai vyks 8 salėse, kartu su interaktyviomis diskusijomis ir tinklaveikos sesijomis. Visa informacija čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)