Ekonomistas sako, jog trumpesnė darbo savaitė – gera idėja, tačiau su viena sąlyga: toks sprendimas turėtų būti taikomas tik vasarą. Ž. Mauricas savo feisbuko paskyroje rašė, jog toks sprendimas padėtų labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusiems sektoriams.

„Gerbiamieji, ką manote apie idėją „laikinai“, šios vasaros laikotarpiu, įvesti keturių darbo dienų savaitę? Ilgesni savaitgaliai paskatintų labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusius laisvalaikio ir turizmo paslaugų sektorius, o didesnis poilsio dienų skaičius stiprintų žmonių imunitetą bei leistų daugiau laiko skirti aktyvesniam socialiniam gyvenimui (t.y. atsigauti po karantino). Be to, toks sprendimas mažintų regioninę atskirtį Lietuvoje, nes dažniausiai didmiesčių gyventojai (o kartu – ir jų pinigai) savaitgaliais vyksta į kitus Lietuvos regionus. Žalos toks sprendimas padarytų mažai, nes, pvz., pramonės sektorius šią vasarą vis tiek dar nedirbs pilnu pajėgumu“, – rašo Ž. Mauricas.

Jis teigia, kad toks pokytis būtų logiškas, nes paskutinį kartą darbo valandų skaičius pasaulyje mažintas prieš daugiau nei 100 metų.

„Be abejo, tokią iniciatyvą reikėtų koordinuoti tarptautiniu lygmeniu (bent jau Europos Sąjungos). Manau, kad atsirastų daug šios idėjos šalininkų, juolab kad Skandinavijos šalyse, Olandijoje ir Prancūzijoje vasarą vienaip ar kitaip dirbama žymiai mažiau (be to, ir bendras dirbtų valandų skaičius per savaitę šiose šalyse yra gerokai mažesnis nei 40), o minėti argumentai tinka visos ES mastu (apie turizmo poveikį mažinant atskirtį ES mastu rašiau balandžio 23 įraše). Galiausiai, paskutinį kartą darbo valandų skaičius pasaulyje buvo mažinamas 1919 metais (t.y. prieš 101 metus), kuomet buvo ratifikuota Tarptautinės darbo organizacijos konvencija dėl aštuonių valandų darbo dienos ir 48 valandų darbo savaitės pramonės įmonėse nustatymo. Per 100 metų pasaulio ekonomika pasikeitė neatpažįstamai, o dirbame tiek, kiek ir prieš šimtą metų... Turint omenyje, kad nieko nėra pastovesnio kaip laikini dalykai, galbūt kiekvieną vasarą galėsime mėgautis ilgesniais savaitgaliais “, – rašoma ekonomisto paskyroje.

Vis dėlto Ž. Mauricas teigia nemanantis, jog keturių darbo dienų savaitė būtų prasminga kitais metų laikais.

„Kitais metų laikais (rudenį, žiemą, pavasarį) nėra tikslo įvesti keturių darbo dienų savaitę, nes turizmo ir laisvalaikio paslaugų sektoriai Lietuvoje (bei visoje ES) yra sezoniniai. Be to, žmonės vis tiek didžiąją laiko dalį leidžia namuose (dėl tamsos ir šalčio), prasideda mokslo metai. o ir ekonomikai neigiamas poveikis gali būti pernelyg didelis mažinti darbo valandų skaičių visus metus“, – įsitikinęs ekonomistas.



Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)