Laisvadienį, gegužės 1 dieną oras buvo palankus lauko kavinių verslininkams, tad ir vilniečių prie staliukų netrūko. Verslininkai jau pasakojo, kad susodinti visus norinčius – sunku. Atstumai tarp staliukų turi būti didesni nei prastai, kai kurie verslai leidžia sėsti tik kas prie antro. Taip pat ir susėsti galima tik po 2 asmenis, išskyrus šeimos narius.

Delfi fotografas penktadienį užfiksavo, kaip po truputį atlaisvėjus karantino sąlygoms atgyja miestas.

Vakare lauko kavinės neištuštėjo. Net ir atvėsus orui buvo užimti visi staliukai.

Visų norinčių nesusodina, daug priklauso nuo oro

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka ketvirtadienį ELTAI pasakojo, kad daliai kavinių kyla problemų prie staliukų susodinti visus norinčius klientus.

„Kur įdomi, graži, nostalgiška vieta, kyla iššūkis – žmonių ateina daugiau, nei galima sutalpinti. Tada labai nusivilia. Kiti bando ignoruoti tokius dalykus, tuomet būna klientų pykčių“, – sakė jis.

Pasak R. Prankos, šiuo metu kavinių veikla yra priklausoma nuo oro sąlygų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sakė, kad, lauko kavinėms leidus atnaujinti veiklą, šio verslo atstovai kol kas atsargiai atšaukia prastovose esančius darbuotojus.

„Matėsi, kad pirmą dieną kiek vangokai lankėsi, bet link vakaro žmonių padaugėjo. Verslas labai atsargiai atšaukia iš prastovų savo darbuotojus, nes užtenka prasto oro. Be to, visi labiau laukia gegužės 11 dienos ar to dienos, kai bus galima ir viduje būti. Taip yra saugiau, paprasčiau ir negąsdina šalti orai ar lietūs“, – Eltai teigė asociacijos prezidentė.

Delfi primena, kad reaguodama į karantino metu užsidariusių restoranų ir kavinių problemas bei paskelbtas taisykles lauko kavinių veiklai, Vilniaus savivaldybė šiam sezonui lauko kavinėms atvėrė visas miesto viešąsias erdves.

Aikštėse, skveruose, gatvėse – šiose vietose netoliese esančios kavinės galės nemokamai turėti lauko staliukus ir tokiu būdu vykdyti savo veiklą karantino metu. Tiesa, kaip pažymi savivaldybė, lauko kavines galės turėti ir tie, kas iki šiol jų neturėjo.

Pirmadienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius skaičiavo, kad apie 20-yje paskelbtų miesto erdvių apie pusantro šimto kavinių jau paprašė daugiau nei tūkstančio staliukų.

Dovanojamų vietų lauko kavinėms žemėlapis

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė pirmadienį palankiai vertino Vilniaus miesto iniciatyvą verslui ir patiems vilniečiams.

„Maksimaliai kiek gali, tiek Vilnius tų vietų ir suteikia. Manau, kad savaitės pabaigoje tas skaičius gali ir išaugti. Plote prie kavinės ar restorano talpinami keli staliukai, tarp kurių tarpas – mažesnis nei du metrai, todėl kai kurios kavinės gali turėti tik vieną staliuką. Dėl vieno staliuko restoranas neatsidarys“, – „Delfi“ sakė ji.

Kalbėdama apskritai apie maitinimo verslą – restoranus ir kavines – E. Ližaitytė buvo įsitikinusi, kad jų turėtų atsidaryti 40 proc.

„Tikrai stengiasi atsidaryti visi, kurie gali, pasiskaičiuoja, kad minimaliu pajėgumu, įdarbinant darbuotojus, leidžiant jiems užsidirbti, atsidarys“, – pirmadienį tikino pašnekovė ir pridūrė, kad likusiems restoranams ir kavinėms dar neapsimoka atsidaryti.

Viešbučių ir restoranų asociacijos direktorė viliasi, kad gegužės antroje pusėje žmonės aktyviau ir drąsiau rinksis restoranuose bei kavinėse.

Taisyklės lauko kavinėse

Kaip nurodoma sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime dėl taisyklių lauko kavinėms, turės būti ribojami lankytojų srautai užtikrinant, kad lankytojai perkantys maistą išsinešimui ar užsisakantys maistą valgymui vietoje, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito.

Taip pat atvirose erdvėse prie staliukų turėtų būti toks atstumas, kad prie skirtingų staliukų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.

Ne mažesnis nei 1 metro atstumas turi būti išlaikomas nuo atvirose erdvėse prie staliukų sėdinčių lankytojų iki pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, gyventojų praėjimų į kiemus, laiptines.

Įleidžiami būtų tik apsaugines kaukes arba apsauginius veido skydus dėvintys lankytojai ir prie vieno staliuko turėtų sėdėti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus grupes, kurias sudaro artimieji giminaičiai, įtėviai, įvaikiai, globėjai, rūpintojai.

Valgant ir geriant lauko kavinėse lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.

Taip pat kavinės turės skatinti lankytojus atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.

Prie įėjimo bus būtina pateikti informaciją, kad nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims (vyresniems nei 60 m. ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis, kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos).

Kaip ir anksčiau, bus privaloma laikytis higienos taisyklių, dezinfekuoti dažniau nei įprasta, užtikrinti, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis, indus rekomenduojama plauti ne mažesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje pratęstas iki gegužės 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)