Turizmas – bene labiausiai naujojo koronaviruso krizės paveiktas sektorius. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, balandį Lietuvoje iš viso veikė 251 kelionių organizatorius.

Vertinant pagal draudimo sumą, didžiausios įmonės yra „Tez Tour“ (10 mln. eurų) ir „Novaturas“ (8,9 mln. eurų). Trečioje vietoje yra 2017 metais įsteigta Lenkijos kapitalo „Itaka Lietuva“, tačiau su 2,2 mln. eurų draudimo suma ji nuo lyderių kol kas smarkiai atsilieka.

Apie pelną kalbų nėra

2003 metais Vilniuje įsteigtos „Tez Tour“ vienintelis akcininkas yra Ispanijoje registruota įmonė „Germesinvest“. Juridinių asmenų registro duomenimis, 2018 metais „Tez Tour“ gavo 94,3 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 135,9 tūkst. eurų grynojo pelno.

„Sodros“ duomenimis, kovo 13 dieną (paskutinę dieną prieš karantiną) „Tez Tour“ turėjo 44 darbuotojus, o balandžio 15 dieną – 43. Užimtumo tarnyba nurodo, kad įmonėje paskelbta prastova.

Kaip sakė „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė, prastovoms išleisti dauguma darbuotojų. „Šiuo sunkiu periodu „Tez Tour“ stengiasi išlaikyti verslą bei darbo vietas – maksimaliai optimizavo savo išlaidas“, – paaiškino ji.

Pašnekovė sakė, kad situacija turizmo rinkoje kaip niekada sudėtinga bei neprognozuojama.

„Įvedus karantiną Lietuvoje, ne tik buvo atšauktos visos kelionės, bet ir visiškai sustojo kelionių pardavimai. Turizmo verslo specifika tokia, kad šioje industrijoje itin daug tarpininkų, todėl labai svarbus apyvartinių lėšų valdymas. Klientui nusipirkus kelionę, jo pinigai keliauja užsienio partneriams, tiekėjams.

Iš anksto jau esame sumokėję savo tiekėjams už viešbučius, skrydžius ir pan., o šių lėšų šiuo metu atgauti neįmanoma. Šiuo momentu visų „Tez Tour“ patirtų nuostolių įvertinti negalime, realiau tai matysis vėliau, kai ši situacija išsispręs ir skrydžiai bus atnaujinti. Bet kokiu atveju, įmonės finansiniams rodikliams bei visai įmonės veiklai šios pandemijos įtaka bus neabejotinai ženkli“, – sakė ji.

Inga Aukštuolytė

I. Aukštuolytė kalbėjo, kad šiuo metu nemaža dalis žmonių išties noriai kelionių planus nukelia vėlesniam laikui.

„Keliautojai, kurie neturi konkrečių atostogų planų ir dėl neapibrėžtos esamos situacijos nori sprendimą priimti vėliau, siūlomi kelionių kuponai, kuriems galioja kelionių organizatorių draudimas ir bankų garantijos, kurie yra pririšti prie kelionės sutarties ir yra visiškai saugūs.

Taip pat, nemaža dalis žmonių laukia galutinių sprendimų dėl susiklosčiusios situacijos ir tikslių atsakymų dėl pinigų grąžinimo. Vidutiniškai, vienas keliautojas už kelionę yra sumokėjęs apie 90 eurų pradinę įmoką. Ši suma, atrodo, sąlyginiai nedidelė. Bet jeigu vertinti kelionių organizatoriaus parduotų kelionių skaičių, bendra grąžinama suma keliautojams vienu metu būtų nepakeliama nei kelionių organizatoriui nei garantijas teikiančiam bankui. Įmonės įsipareigojimai visiems keliautojams yra pernelyg dideli, kad būtų įgyvendinti be būtinų įstatymų pakeitimų – ilgesnio pinigų grąžinimo termino įteisinimo“, – sakė ji.

„Tez Tour“ atstovė sakė, kad paliktas galioti 14 dienų pinigų grąžinimo terminas visiškai nesprendžia susiklosčiusios situacijos, todėl ieškoma efektyvių sprendimų toliau.

„Labai tikimės keliautojų supratimo ir palaikymo. Nėra taip, kad kelionių organizatoriai laiko ir neatiduoda keliautojų pinigų, jie tiesiog šiai dienai jų neturi“, – sakė ji.

I. Aukštuolytės teigimu, nepriėmus reikalingų sprendimų Seime, turizmo rinkos laukia bankrotų virtinė, kuri ne tik turėtų didžiulių ekonominių pasekmių, bet ir dar labiau komplikuotų vartotojų situaciją.

„Visos keliautojų įmokos yra saugios – Lietuvos kelionių organizatoriai turi specialius draudimus ir bankų garantijas, kurie apsaugo nuo nemokumo, bet bankrotų atveju procedūros ir lėšų atgavimas galėtų užtrukti metus ar ilgiau, žmonėms bei verslui keltų papildomų sunkumų“, – paaiškino ji.

Pašnekovė taip pat teigė, kad šiandienos aplinkybių kontekste apie pelną nėra kalbų.

„Nes sprendžiami verslų ir darbo vietų išsaugojimo klausimai. Jei kelionių organizatoriams reikėtų grąžinti visas klientų įmokas už atšauktas keliones, ši suma siektų per 30 mln. eurų“, – sakė I. Aukštuolytė.

Tez Tour

Patyrė nuostolių

1999 metais Kaune įsteigto „Novaturo“ akcijos nuo 2018 metų kovo kotiruojamos Varšuvos ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose.

Balandžio duomenimis, 34,42 proc. įmonės akcijų priklauso „Central European Tour Operator S.a.r.l“, 9,99 proc. – „ME investicijai“, 9,49 proc. – Ugniui Radvilai, 6,86 proc. – Vidui Paliūnui, 6,86 proc. – Ryčiui Šūmakriui, o 29,39 proc. parduodama laisvai.

2018 metais „Novaturas“ gavo 105,2 mln. eurų pardavimo pajamų, ataskaitinių metų pelnas siekė 8,5 mln. eurų.

Kur kas prastesnis įmonei buvo pirmasis šių metų ketvirtis, kai ji patyrė 353 tūkst. eurų konsoliduotų nuostolių. Pernai tuo pačiu metu nuostoliai siekė 148 tūkst. eurų. Grupės konsoliduotos pajamos šį ketvirtį siekė 23,4 mln. eurų – 18,9 proc. mažiau, o bendrasis pelnas mažėjo 28,8 proc., iki 2,5 mln. eurų.

„Sodros“ duomenimis, kovo 13 dieną (paskutinę dieną prieš karantiną) „Novaturas“ turėjo 144 darbuotojus, o balandžio 15 dieną – 113. Įmonėje paskelbta prastova.

Įmonės komunikacijos projektų vadovė Dovilė Zapkutė „Delfi“ sakė, kad dalinėje prastovoje yra didžioji dalis darbuotojų.

„Kol darbas ir mokymasis vyksta nuotoliniu būdu ir vaikai nelanko darželių ir mokyklų, darbuotojai naudojasi valstybės suteikiamomis nedarbingumo pažymomis. Nuo viruso esame vienas iš labiausiai nukentėjusių sektorių, kurio darbuotojai yra dalinėje ar visiškoje prastovoje, ne išimtis ir mes“, – sakė ji.

D. Zapkutė aiškino, kad darbuotojų skaičiaus sumažėjimą lėmė sezoniškumas.

„Kelionių organizavimo versle būdingas sezoniškumas ir dalis pozicijų (tokių kaip kelionių vadovai arba atstovai užsienyje) yra siejamos su sezono pradžia ar pabaiga. Neprasidėjus sezonui ar jam pasibaigus anksčiau laiko, darbo sutartys su tam tikrose pozicijose dirbančiais darbuotojais pasibaigia. Be to, darbuotojų kaita turizmo sektoriuje yra būdinga, todėl darbuotojų skaičiaus sumažėjimas sietinas su veiklos pobūdžiu“, – sakė ji.

Dovilė Zapkutė

Anksčiau skelbta, kad „Novaturo“ valdyba kiekvienais metais ketina rekomenduoti dividendais išmokėti 70–80 proc. grynojo bendrovės pelno. Ar taip bus ir šiemet – kol kas neaišku.

„Dividendų klausimai yra sprendžiami visuotiniame akcininkų susirinkime, akcinių bendrovių įstatymo numatyta tvarka. Akcininkų susirinkimas buvo planuotas balandžio pabaigoje, tačiau dėl COVID-19 poveikio yra nukeliamas ir greitu metu bus patikslinta jo data“, – informavo D. Zapkutė.

Ji dar pasakojo, kad šiuo metu įmonė daugiausiai rūpinasi žmonių kelionių keitimų planais.

„Kad galėtume nukelti suplanuotas atostogas vėlesniems laikams, bendraujame su partneriais, deramės dėl sąlygų, kad galėtume pasiūlyti kuo geresnes kelionių atidėjimo sąlygas keliautojams naujai planuojantiems savo atostogas šiais ar 2021 metais.

Laikinai kelionių nevykdome, bet ruošiamės ribojimų pabaigai ar švelnėjimui ir suprantame, kad kelionės neabejotinai grįš į mūsų gyvenimus, galbūt tik su daugiau saugumo reikalavimų, kitokiais planavimo, keliavimo įpročiais. Suprantame, kad rinka keisis, todėl intensyviai tam ruošiamės“, – sakė „Novaturo“ atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)