Ši krizė „smarkiai paveiks ekonominį aktyvumą, darbo rinką ir infliaciją trumpuoju laikotarpiu, ji taip pat kelia grėsmę ekonomikai vidutiniu laikotarpiu“, – po dvi dienas trukusio posėdžio pranešė Federalinis laisvosios rinkos komitetas (FOMC).

JAV centrinis bankas nekeitė bazinės palūkanų normos, ji liko ties 0–0,25 proc. riba. FRS atstovai pabrėžė, kad palūkanų norma nebus keičiama, kol ekonomika nesusitvarkys su krizės padariniais.

FRS pranešimas pasirodė neilgai trukus po to, kai paaiškėjo, kad JAV ekonomika dėl koronaviruso pandemijos ir įvestų karantino priemonių pirmąjį metų ketvirtį susitraukė 4,8 proc.

Ekonomistai prognozuoja, kad antrąjį ketvirtį susitraukimas gali siekti net 40 proc., daugiausia dėl smarkiai sumažėjusio vidaus vartojimo ir verslo investicijų.

Nuo kovo vidurio darbo neteko 26 mln. amerikiečių, o didelės bendrovės jau skelbia apie dėl pandemijos atleidžiamus tūkstančius darbuotojų.

„Koronaviruso protrūkis kelia daugybę žmogiškųjų ir ekonominių sunkumų Jungtinėse Valstijose ir visame pasaulyje“, – teigiama FRS pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)