Organizacijos ekspertų vertinimais, apie 1,6 mlrd. žmonių neteks pragyvenimo lėšų, o maždaug 305 mln. žmonių praras darbą, jeigu įvairių šalių vyriausybės tęs karantiną, pažymima trečiadienį paskelbtoje TDO ataskaitoje.

Ekspertai anksčiau buvo apskaičiavę, jog bendras darbo laikas 2020 metų antrąjį ketvirtį dėl koronaviruso gali sutrumpėti 6,7 proc., tačiau dabar, vyriausybėms pratęsiant apribojimų galiojimą, šis rodiklis buvo padidintas iki 10,5 procento. Tai reiškia, jog darbo visą darbo dieną (48 valandas per savaitę) pasaulyje gali netekti apie 305 mln. žmonių.

Be to, ekspertai mano, jog netekti pragyvenimo lėšų gali apie 1,6 mlrd. žmonių, užimtų šešėlinėje ekonomikoje, o tai sudaro beveik pusę visos pasaulio darbo jėgos.

Per pirmąjį krizės mėnesį tokie darbininkai visame pasaulyje prarado vidutiniškai 60 proc. pajamų, vien Afrikoje – 81 proc., Azijos ir Ramiojo vandenyno regione – 21,6 proc., o Europoje ir Centrinėje Azijoje – 70 procentų.

TDO ekspertai įspėja, jog, neturėdami alternatyvių pajamų šaltinių, šie žmonės ir jų šeimos negalės išgyventi.

Organizacijos ekspertų vertinimais, su didelių veiklos sutrikimų rizika visame pasaulyje susidūrė daugiau nei 436 mln. įmonių, įskaitant 232 mln. didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonių, 111 mln. apdirbamosios pramonės įmonių, 51 mln. viešbučių ir viešojo maitinimo įmonių bei 42 mln. nekilnojamojo turto srities įmonių.

TDO paragino skubiai imtis tikslingų ir lanksčių priemonių, kurios leistų paremti darbininkus ir įmones labiausiai nukentėjusiuose ekonomikos sektoriuose ir visų pirma mažąsias įmones.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)