Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta beveik 1 mlrd. eurų vertės papildomam socialinių priemonių paketui.

„Norime, kad kuo greičiau Seimas tai priimtų. Darbo vietų subsidijavimas ypač svarbus žiūrint į artimiausią perspektyvą“, – po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis dar sakė, kad 200 eurų vienkartinę išmoką ketinama skirti tiems asmenims, kurie yra arčiausiai skurdo ribos.

„Kalbu apie rizikos grupes, senjorus, kurie patyrė įvairiausių sunkumų. Matome ekspertų pasisakymus – jiems norėčiau pasakyti, kad tai yra socialinė grupė, gyvenanti gana sunkiai. Ji šiomis sąlygomis negali apibėgti dešimties ar daugiau parduotuvių, rasti pigiausių produktų. Neturi galimybės ką nors užsiauginti ir tai parduoti turgelyje ar prie prekybos centro. Dėl to priimtas sprendimas – vienkartinė 200 eurų išmoka“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Subsidijų tvarka

Vyriausybės pasitarime pateiktuose įstatymų projektų aiškinamuosiuose raštuose skelbiama, kad dėl karantino nukentėjusiems darbdaviams galėtų būti mokama subsidija darbo užmokesčiui.

Jos dydis būtų apskaičiuojamas procentais nuo įdarbintam asmeniui priskaičiuoto darbo užmokesčio, nurodyto darbo sutartyje.

Pirmąjį ir antrąjį mėnesį būtų mokama 100 proc., bet ne daugiau nei minimali mėnesinė alga (MMA, 607 eurai popieriuje). Trečiąjį ir ketvirtąjį mėnesį – 50 proc., bet ne daugiau nei MMA, penktąjį ir šeštąjį – 30 proc., bet ne daugiau nei MMA.

Didesnių išmokų galėtų tikėtis į ekonomikos ir inovacijų ministro patvirtintą potencialaus augimo įmonių sąrašą įtraukti darbdaviai. Jiems taikoma subsidijos dydžio riba siektų iki dviejų MMA.

Į subsidijas galėtų pretenduoti papildomai remiamus asmenis įdarbinę, subsidijas už darbuotojų prastovas gavę ir į Valstybinės mokesčių inspekcijos nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą įtraukti darbdaviai.

Skaičiuojama, kad subsidijai, skirtai darbo užmokesčiui, reikės 381 mln. eurų.

200 eurų išmokos

Dokumentuose taip pat paskelbta, kad nauja darbo paieškos išmoka būtų mokama Užimtumo tarnyboje įsiregistravusiems bedarbiams, kuriems yra suteiktas bedarbio statusas ir jie nesinaudoja aktyvios darbo rinkos politikos priemonėmis.

Siūloma, kad 33 proc. nuo MMA (200,31 euro) gautų asmenys, kurie neturi teisės į kitas nedarbo socialinio draudimo išmokas.

7 proc. nuo MMA (42,49 euro) būtų skiriama tiems, kurie gauna kitų nedarbo socialinio draudimo išmokų.

„Prognozuojama, kad darbo paieškos išmoka sumažins bendrąjį skurdo rizikos lygį maždaug 2 procentiniais punktais, o bedarbių skurdo rizikos lygį – maždaug 9 procentiniais punktais“, – teigiama rašte.

Skaičiuojama, kad šioms išmokoms prireiks 265 mln. eurų.

Vienkartinė išmoka

Vyriausybė taip pat parengė Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo projektą.

Jame siūloma nustatyti vienkartinę išmoką asmenims, kuriems yra ar bus paskirtos iki 2020 metų gruodžio 31 dienos socialinio draudimo senatvės (išankstinės senatvės), socialinio draudimo netekto darbingumo (neįgalumo), socialinio draudimo našlių, socialinio draudimo našlaičių, netekus maitintojo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas, šalpos senatvės, šalpos neįgalumo, šalpos pensijos už neįgaliųjų slaugą namuose, šalpos našlaičių, socialinės pensijos, šalpos kompensacijos, pensijos.

„200 eurų dydžio vienkartinė išmoka būtų išmokėta 2020 metų rugpjūčio mėnesį be atskiro asmens prašymo, išskyrus atvejus, kai asmeniui atitinkama išmoka bus paskirta po 2020 metų liepos 1 dienos. Tokiu atveju vienkartinė išmoka bus išmokėta kartu su pirma paskirta atitinkama išmoka.

Rašte nurodoma, kad senatvės pensijas gauna apie 611 tūkst. asmenų, jų gaunama vidutinė pensija kovą siekė 376 eurus. Neįgalumo pensijas gauna 34,7 tūkst. asmenų, vidutiniškai po 300 eurų. Netekto darbingumo pensijų gavėjų buvo 133,3 tūkst., jiems vidutiniškai mokėta po 245 eurus.

Rašte nurodoma, kad teikiamas siūlymas prisidėtų prie asmenų, kuriems sukakęs senatvės pensijos amžius, taip pat prie neįgaliųjų skurdo mažinimo.

Skaičiuojama, kad 2020 metų valstybės biudžete turi būti skirta apie 182 mln. eurų. Vienkartines išmokas gautų apie 910 tūkst. asmenų.

Iš viso beveik 1 mlrd. eurų

Trečiadienį Vyriausybės išplatintame pranešime skelbiama, kad papildomo socialinių priemonių paketo vertė – beveik 1 mlrd. eurų, skaičiuojama, kad įvairios priemonės pasieks apie 1,4 mln. gyventojų.

„Pirmoji ir reikšmingiausia šiame pakete numatyta priemonė – pusę metų bus subsidijuojama ne mažiau kaip 50 proc. iš prastovų grįžtančių ir prieš tai darbo neturėjusių asmenų darbo užmokesčio. Net 100 proc. pagalba bus teikiama darbdaviams pirmaisiais mėnesiais, stiprėjant įmonių pajėgumams ji bus palaipsniui mažinama. Planuojama, kad ši priemonė pasieks 210 tūkst. darbuotojų. Jai numatoma skirti 380 mln. eurų.

Kita paketo dalis skirta žmonėms, praradusiems darbą, sugrąžinti į darbo rinką. Bus taikomas remiamas įdarbinimas, taip pat teikiama parama mokymuisi naujai kvalifikacijai įgyti. Tam dvigubai didinamos profesiniam mokymuisi skirtos lėšos. Keičiamas pameistrystės rėmimas – numatoma didesnė darbo užmokesčio kompensacija, taip siekiama, kad daugiau asmenų rinktųsi šios formos mokymąsi. Iš viso tam bus skirta daugiau kaip 10 mln. eurų.

Gera žinia laukia savarankiškai dirbančių ir verslių žmonių – jie taip pat turės papildomą galimybę steigti darbo vietas, ypač regionuose. Verslūs darbo netekę žmonės galės pasinaudoti vietinėmis užimtumo iniciatyvomis netaikant 50 proc. garanto, o negalią turintys darbingo amžiaus žmonės galės pasinaudoti savarankiško užimtumo rėmimo priemone. Tam numatoma apie 5,6 mln. eurų pagalba.

Pažymėtina, kad „iškritusiems“ iš darbo rinkos asmenims (jų yra apie 200 tūkst.) bus siekiama užtikrinti bent minimalias pajamas ir pagalbą. Tokiems asmenims pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka. Tam numatoma apie 265 mln. eurų.

Beveik 910 tūkst. asmenų, kurie gauna senatvės, našlių ir našlaičių, netekus maitintojo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas bei įvairias šalpos išmokas, bus išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka. Tai dažniausiai yra rizikos grupės žmonės, kuriems apribojimai tikriausiai išliks ir karantinui pasibaigus, todėl šiuo sprendimu norima padėti būtent tokiems asmenims. Tam bus skirta 182 mln. eurų.

Laikinai nebus vertinamas socialinės paramos gavėjų turimas turtas, neįskaitoma dalis nedarbo socialinio draudimo ar darbo paieškos išmokos, bus praplečiama teisė gauti paramą didinant valstybės remiamų priemonių ribas. Vertinant nepasiturinčių šeimų pajamas bus vertinamos tik 3 mėnesių pajamos, kad daugiau šeimų karantino metu gautų didesnius vaiko pinigus.

Taip pat numatoma trumpinti socialinio būsto nuomos laukimo terminus, o jo negavusiems žmonėms per nustatytą laiką savivaldybės turės užtikrinti rinkoje nuomojamo tinkamo būsto nuomos mokesčio kompensaciją asmeniui ar šeimai, kurios „grindys“ yra apie 32 eurai asmeniui“, – rašoma pranešime.

Priemonės trečiadienį apsvarstytos Vyriausybės posėdyje. Įstatymų pataisoms dar turės pritarti Seimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1112)