„Dvi tikrai reikalingos priemonės ir lauktos, taip pat ir išdiskutuotos, tiek su verslo, tiek su darbuotojų atstovais, ir geras žiupsnis populizmo“, – paketą trumpai apibendrino Ž. Mauricas.

Kalbėdamas apie reikalingas priemones, ekonomistas pažymėjo, kad pratęstos subsidijos darbo užmokesčiui padės verslui susidoroti su dideliais iššūkiais pasibaigus karantinui.

„Prastovos pagal dabartinę programą pasibaigs nutraukus ekstremalią padėtį ar karantiną. Jei premjeras prakalbo, kad tai būtų gegužės 11 dieną, tai verslas susidurtų su dideliais iššūkiais, nes apyvartos negrįš į prieškrizinį lygį dar ilgą laiką. Dėl to subsidijavimas darbuotojų užmokesčio yra pakankamai tikslingas įrankis, ypač kad ta subsidija nuosaikiai mažės“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

Taip pat, teigė jis, nemaža dalis visuomenės ir verslo atstovų pasisakė už bent jau laikinai padidintas nedarbo draudimo išmokas.

„Iš dalies tai įgyvendinta, tik gal pasirinktas pusiau populistinis būdas tą sumą įvardinti konkrečią – 200 eurų. Tokie dalykai tikrai yra reikalingi, nes tai gali palaikyti visuminę paklausą sunkiu metu. Nes žmogus, jei praranda darbą ir jo pajamos krenta iki labai žemo lygio, tada ir skurdo rizikos didesnė grėsmė atsiranda, alkoholizmai, kiti dalykai, žmogus susiveržia diržus ir visiškai nieko nebevartoja“, – teigė ekonomistas.

Vis dėlto, Ž. Maurico nuomone, priemonė, nukreipta į beveik 910 tūkst. asmenų, kurie gauna senatvės, našlių, našlaičių ir kitas pensijas, kelia daug klausimų.

„Trečia dalis – populizmo žiupsnis. Kalbant apie pensinio amžiaus žmones, jiems kaip tik santykinai finansinė situacija yra gera, nes pensijos išaugo šiais metais tikrai solidžiai, aišku, jos yra žemo lygio, bet čia kita tema, jos išaugo ir tikrai nėra artimiausių planų jų mažinti artimiausiu metu. Todėl ta vienkartinė išmoka kelia klausimus, kokio tikslo siekiama tokia išmoka. Man peršasi atsakymas, kad tai iš dalies noras įsiteikti rinkėjams, nes tai yra labai didelis skaičius asmenų – 900 tūkstančų“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

Trečiadienį ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pranešė, kad yra parengtas papildomas socialinių priemonių paketas, kuris gyventojams ir darbdaviams padės greičiau atsitiesti po karantino. Trečiadienį jis bus svarstomas Vyriausybės posėdyje.

„Paketo vertė – kone 1 milijardas eurų. Per įvairias priemones planuojame pasiekti maždaug 1,4 milijono gyventojų.

Pagrindinis tikslas – išlaikyti darbo rinkoje maksimalų įmanomą žmonių skaičių. Esamų darbo vietų išsaugojimas ir naujų kūrimas šiandien yra svarbiausia. Puikiai tai suprantame, todėl ir einame šiuo keliu“, – feisbuke teigė premjeras.

Kaip informavo S. Skvernelis, pusę metų bus subsidijuojama ne mažiau kaip 50 proc. iš prastovų grįžtančiųjų darbo užmokesčio ir prieš tai darbo neturėjusiųjų darbo užmokesčio. Pirmaisiais dviem mėnesiais darbdaviams bus teikiama 100 proc. pagalba.

„Dar viena žinia – savarankiškai dirbantys ir verslūs žmonės taip pat turės papildomą galimybę steigti darbo vietas, ypač regionuose. Verslūs darbo netekę žmonės galės pasinaudoti vietinėmis užimtumo iniciatyvomis netaikant 50 proc. garanto, o negalią turintys darbingo amžiaus žmonės galės dalyvauti savarankiško užimtumo rėmime. Tam numatoma apie 5,6 mln. eurų pagalba“, – pranešė premjeras.

Anot jo, iškritusiems iš darbo rinkos asmenims, kurių, skaičiuojama gali būti apie 200 tūkst., pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka. Tam numatoma apie 265 mln. eurų.

Taip pat beveik 910 tūkst. asmenų, kurie gauna senatvės pensijas, našlių ir našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto darbo laiko pensijas, taip pat kompensacijas už ypatingas sąlygas bei įvairias šalpos išmokas, ketinama išmokėti vienkartinę 200 eurų išmoka. Tam bus skirta 182 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)