Paskelbus pasaulinę pandemiją, restoranai, kavinės ir kitos viešojo maitinimo įstaigos buvo vienos pirmųjų, kurios buvo priverstos užverti duris. Tiesa, joms išliko galimybė persiorientuoti į prekybą maistu išsinešimui.

Tačiau dabar, einant septintajai karantino savaitei, sąlygos švelnėja ir dalis maitinimo verslų vėl gali sugrįžti į darbus ir pasitikti išalkusius kauniečius po atviru dangumi.

Vienas iš kauniečių labiausiai pasiilgtų dalykų per karantiną buvo būtent apsilankymai kavinėse. Šiltuoju metų laiku miesto erdvės be gyventojų apsilankymų atrodytų išties neįprastai.

Rekonstruota Laisvės alėja, naujai atgijusi Vienybės aikštė, išgražėjusi ir kur kas gyvesnė Nepriklausomybės aikštės erdvė, senamiesčio gatvės ir galiausiai – nuo žiemos eismo ribojimų sulaukusi bei pėstiesiems dar labiau atsivėrusi Rotušės aikštė.

Nors kauniečiams ir leista apsilankyti kavinėse, tačiau verslui išlieka griežti reikalavimai atnaujinant veiklas. Lauko kavinėse prie staliuko sėdėti galės ne daugiau nei du žmonės, prie skirtingų staliukų sėdintys žmonės vienas nuo kito turės būti nutolę ne mažiau kaip per du metrus, o nuo pėsčiųjų takų, praėjimų į vidinius kiemus ar laiptines, gyvenamųjų pastatų langų – bent 1 metro nuotolis.

Kai kurių kavinių savininkai abejoja, kad jiems apsimokės atidaryti savo kavines, nes tai pareikalaus didelių sąnaudų.

Darbo organizavimo, saugaus atstumo bei higienos laikymasis išlieka privalomas visose įstaigose. Darbdaviai turės užtikrinti, kad maitinimo įstaigoje dirbantis ir klientus aptarnaujantis personalas yra sveikas bei kasdien atlikti sveikatos patikras. Darbuotojų aprūpinimas apsaugos priemonėmis bei dezinfekantais taip pat patenka į įstaigų atsakomybių sąrašą.

Užsitęsusi pertrauka daugeliui verslų pateikė nelengvų iššūkių, todėl miestas jaučia pareigą prisidėti švelninant karantino sukeltus padarinius. Kauno miesto taryba artimiausiame posėdyje nusiteikusi pritarti sprendimui dėl COVID-19 ligos valdymo priemonių viešojo maitinimo įstaigose.

Kaip teigiama Kauno miesto savivaldybės pranešime, juo lengvinama mokestinė našta visoms Kaune veikiančioms lauko kavinėms bei terasoms. Tokia idėja miesto politikams ir savivaldybės administracijai kilo bemaž prieš mėnesį, pačiame karantino įkarštyje, matant visiškai ištuštėjusias pėsčiųjų gatves.

„Praėjusiais metais stebėjome lauko kavinių bumą – išduotos net 68 licencijos, o saulėtą dieną būdavo sunku atrasti laisvą vietą. Norime skatinti nuo pandemijos nukentėjusių smulkiųjų ir vidutinių verslų grįžimą į darbus. Lengvatų taikymas gali būti tinkama pradžia.

Nors iš miesto biudžeto sąskaitos padengiama suma yra sąlyginai nedidelė, tačiau tikimės, kad ir toks indėlis prisidės prie greitesnio grįžimo į įprastą ritmą. Šiandieninės sąlygos pačios savaime diktuoja sprendimus – kavines ir barus iš vidaus patalpų perkelti į erdves po atviru dangumi ir tai daryti maksimaliai plačiai“, – teigė Kauno miesto mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Kauniečiai taip pat raginami atminti, kad viešumoje ir lauko kavinėse leidžiama lankytis ne didesnėms nei 2 žmonių grupėms, išskyrus tuos atvejus, kai asmenys yra vienos šeimos nariai. Kavinių lankytojai vis dar privalo dėvėti kaukes, kurias leidžiama nusiimti tik valgant ar vaišinantis gėrimais.

Visuotinis karantinas šalyje pratęstas iki gegužės 11 dienos.