Kavinėse – pirmosios asmenukės

Kauno širdyje, Laisvės alėjoje, įsikūrusiame itališko maisto restorane „Casa della pasta“ pirmadienį po daugiau nei mėnesio pertraukos galima užsukti dienos pietų. Nuo ryto čia veikia devyni staliukai ir, kaip BNS sakė padavėja Paulina Gofmanaitė, visi jie pietų metu buvo užimti.

„Buvo beveik pilna terasa, žmonės džiaugiasi, darosi nuotraukas. Sako, kad dabar tokie laikai, kai reikia nuotraukas daryti Lietuvoje, ne užsienyje. Aišku, mus truputi vargina tokie dalykai, kaip kaukės, pirštinės – tai truputį sunkoka ir neįprasta, bet, svarbiausia, kad atsidarėme“, – teigė Paulina.

Pasak Paulinos, restorane pietavo ne tik vietiniai kauniečiai, bet prie dviejų staliukų sėdėjo ir keli užsieniečiai, čia greičiausiai dirbantys ar studijuojantys. Restoranas sodina prie staliukų po du žmones, taip pat prašo klientų atsiskaityti kortelėmis, tačiau, jei nėra kitų galimybių, leidžia ir grynuosius.

Sostinės Užupio kavinės terasoje pirmadienį popiet užimti trys staliukai – įprastai šiltuoju metų laiku jų veikia apie 30, neretai klientams laisvos vietos tenka palaukti. Kavinės direktorė Rasa Krasnikovienė sako, kad iš viso laikantis visų saugumo rekomendacijų paruošta 10 stalų, juos aptarnauja barmenas, virėjas ir padavėjas. Didesnio klientų antplūdžio darbuotojai tikisi vakare.

„Kol kas yra darbo valandos. Bet aš manau, kad pas mus vakare bus pilna – visą laiką taip būna. O mes, žinoma, esame pasiruošę ir naudojamės proga – žmonės dirbti nori“, – sakė R. Krasnikovienė.

Pasak jos, klientai yra gerai susipažinę su taisyklėmis, jog būtina ateiti su veido kaukėmis, prie staliukų visi sėda po vieną ar po du, nebent tai būtų šeima, taip pat visi privalo dezinfekuotis, plautis rankas.

„Visi žino, kaip elgtis – nė vienas neatėjo ir neklausė, ką daryti, toks įspūdis, kad visiems viskas aišku. Žmonės labai džiaugiasi“, – BNS sakė ji.

Pagyvėjimo tikisi artėjant vasarai

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad verslas į lengvėjančias sąlygas kol kas žiūri su atsargiu optimizmu, ne visi tiki artimiausiu metu sulauksiantys pakankamai klientų dėl vėsių orų. Todėl didesnio pagyvėjimo tikimasi Vyriausybei leidus klientus priimti ir viduje.

„Pati ką tik išgėriau kavos Vokiečių gatvėje ir sušalau į ragą. Tai matau, kad atsidarančių kavinių yra daug, bet žmonių – ne. Pagal visus reikalavimus, laikantis visų atstumų, atsiras mažai vietų atsisėsti. Pastebėjau, kad aktyviausiai atsiveria restoranai, iki šiol siūlę maistą išsinešimui, statosi staliukus“, – BNS sakė E. Šiškauskienė.

„Aišku, nuotaika yra gera, tas judesys – nėra nė kalbos, kad yra smagiau. Bet visi restoranai skaičiuosis ekonominę logiką, ar verta žmones kviesti dirbti iš prastovų. Manau, kai bus leista dirbti visiems restoranams ir tai daryti viduje, tuomet ir prasidės tikrasis veiksmas“, – teigė ji.

Ji neabejoja, kad dalis verslų neatsidarys net ir visiškai atlaisvinus draudimus, dalies įstaigų tolesnis likimas, jos nuomone, priklausys ir nuo oro, ir nuo to, kaip greit koronavirusas bus suvaldytas bei ar apribojimai galės būti atšaukti jau po dviejų savaičių.

Apsikirpti – po savaitės

Vilniuje, Lazdynuose, Jonažolių gatvėje įsikūrusio salono „Saulės grožio studija“ savininkė ir kirpėja Saulė sako, kad dėl keliamų saugumo reikalavimų – privalomų tarpų tarp klientų aptarnavimo, patalpų vėdinimo – per dieną gali aptarnauti mažiau klientų, tad iki savaitės pabaigos laisvų vietų tiek kirpimui, tiek manikiūrui, nėra. Pasak jos, nepaisant sunkumų, kainos po karantino nepasikeitė, nors kai kuriomis dienomis moteris sako galėsianti priimti tik dvi klientes.

„Ne, šią savaitę vietos nėra, nes klientų vietos ribotos, taip pat kitai savaitei daug užrašyta. Aišku, kad problemų yra, neįmanoma dirbti: akys ašaroja, nosis bėga, reikia dirbti su pirštinėmis. Bet aišku, dar ir kaip džiaugiamės, nors ir sunku“, – BNS sakė salono savininkė.

Prie bibliotekos – eilės

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka nuo pat pirmadienio ryto išduoda knygas iš anksto paskambinusiems skaitytojams, tačiau neišvaro ir atvykusių be išankstinės registracijos. Bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė BNS sakė, kad tai, jog žmonės laukė atsidarant bibliotekos, matyti ir iš lauke susidariusios tvarkingos eilės. Pačios knygos išduodamos vos įėjus pro duris bibliotekos priimamajame, vengiant tiesioginio darbuotojų kontakto su skaitytojais.

„Žinau, kad šiandien visi laikai yra rezervuoti, kolegos minėjo, kad yra eilė ir lauke, prie bibliotekos. Tad tikrai poreikis yra. Žmonės įleidžiami po vieną, kas 15 minučių, aišku į tą tarpą įsiterpia ir tie, kurie ateina nesusitarę iš anksto. Jų užsakytos knygos paliekamos sutartoje vietoje, žmogus tiesiogiai nekontaktuoja su darbuotoju“, – BNS pasakojo J. Bugailiškienė.

Anot jos, šiuo metu dalis bibliotekos darbuotojų dar dirba iš namų, knygas išduoda ir į skambučius atsiliepia keletas bibliotekininkų.

„Dirba keletas žmonių, tikrai ne vienas ir ne trys. Bet ne į visus skambučius spėjame atsiliepti, nes vyksta darbas – kažkas rezervuoja, kažkas ieško knygų, tenka suktis. Iššūkis yra nemažas, nes procesas nėra išbandytas. Stengiamės užtikrinti visas apsaugos priemones, patalpos valomos, su vėdinimu problemos nėra – durys nuolat atidaromos“, – sakė bibliotekos vadovė.

Muziejai antplūdžio nesitiki

Šalies muziejams pirmadienis įprastai yra išeiginė, tad daugelis atnaujins darbą su lankytojais nuo antradienio ar trečiadienio.

Šiaulių „Aušros“ muziejus, kuriam priklauso Chaimo Frenkelio vila, Fotografijos, Dviračių, Radijo ir televizijos muziejai, Žaliūkių malūnininko sodyba, lankytojus priims nuo antradienio. Muziejaus direktorius, Lietuvos muziejų asociacijos vadovas Raimundas Balza sako, kad žmones aptarnauti muziejai pasiruošę, nors didelių srautų nesitiki.

„Konkrečiai mes, Šiaulių „Aušros“ muziejus, kaip tik rytoj ir planuojame atidaryti ekspozicijas, pažiūrėsime, kiek bus žmonių, kaip tas srautas dėliosis. Manau, kad pavienių žmonių gal ir atsiras, ar šeima kokia nors užsuks. Bet tikrai nebus anšlago“, – BNS sakė jis.

Direktorius sako, kad lankytojus muziejuje aptarnaus tik rizikos grupei nepriklausantys darbuotojai, t.y. nesergantys lėtinėmis ligomis, jaunesni nei 60 metų. Muziejus taip pat apsirūpinęs apsaugos priemonėmis, parengė informaciją dėl lankymosi sąlygų.

„Skaičiuojame tuos 10 kv. metrų žmogui, todėl, jei būtų daugiau žmonių, juos įleisti nebūtų problemų“, – pasakojo R. Balza.

Visuotinis karantinas šalyje, sušvelninus jo sąlygas, kol kas pratęstas iki gegužės 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)