Tinklapyje PrieJūros.lt galima rasti specialų skyrelį apie nuomą karantino metu, o jame – kelis skelbimus su pasiūlymais Palangoje.

Visi jie poilsiavietėje „Baurė“. Rimanto Visockio įmonei „Fabrikas LT“ priklauso keli nameliai, kotedžai ir vila. Karantino metu nameliuose galima apsistoti už 20 eurų per parą, o viloje ir kotedžuose – už 40 eurų per parą.

Skelbimuose nurodoma, kad karantino metu apsigyventi galima ne trumpiau nei 14 dienų, o apsistojus ilgesniam laikui siūlomos nuolaidos.

R. Visockis „Delfi“ sakė, kad jo veikla savivaldybės apribojimo nepažeidžia, nes 14 dienų nuomos sutartis jau galima registruoti Registrų centre.

„Tai trumpiausias laikas, kuriam galima, todėl tai yra legalu. Be to, karantininis laikas yra 14 dienų, kad žmonių migracija būtų maža“, – sakė jis.

Pašnekovas teigė, kad tokiu principu apgyvendinimo paslaugas Palangoje teikia ir daugiau verslininkų.

„Žmonės atvažiuoja iš Vilniaus, iš Kauno, karantinuojasi. Jie sveiki, saviizoliaciją pasidarė, kad nesėdėtų butuose. Tiesa, klientų ne per daugiausiai, gal trys šeimos dabar gyvena“, – sakė jis.

Tik vienas kurortas neuždraudė

Galimybė savivaldybėms uždrausti apgyvendinimo paslaugų teikimą, patalpų ir butų nuomą bei kitokį jų suteikimą trumpalaikiam fizinių asmenų naudojimui Vyriausybės nutarime dėl karantino atsirado kovo 25 dieną.

Nei Lietuvos savivaldybių asociacija, nei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija neturėjo duomenų apie tai, kiek iš 60 šalies savivaldybių nusprendė tai padaryti.

Todėl „Delfi“ pasidomėjo kurorto statusą turinčiomis gyvenvietėmis ir prie jūros esančiomis savivaldybėmis. Paaiškėjo, kad trumpalaikio apgyvendinimo paslaugas yra uždraudusios Palangos, Druskininkų ir Birštono savivaldybės. Tuo metu Neringa nusprendė to neriboti.

„Toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą sistemos duomenis, kurie atspindi, kad paskelbus karantiną į Neringą atvykstančių svečių ženkliai sumažėjo.

Negana to, didžiąją dalį į Neringą įvažiuojančių transporto priemonių sudarė lengvieji automobiliai, priklausantys čia gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims (kuriems taikoma vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą lengvata)“, – sakė Neringos savivaldybės administracijos atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė.

Nida

Ji dar sakė, kad priimant spendimą, įvertinta ir tai, kad savo veiklą sustabdė Neringos viešbučiai.

„Valstybinės mokesčių inspekcijos kovo 2 dienos duomenimis, apgyvendinimo paslaugų teikimui buvo išduota 11 verslo liudijimų bei 73 – gyvenamosios paskirties nuomai. Į šią paslaugų teikėjų grupę buvo kreipiamasi prašant prieš priimant sprendimus nuomoti, įvertinti ribotus kurorto išteklius ir pirmenybę teikti viešajam interesui bei rekomendacijų laikymuisi.

Reikia įvertinti tai, kad Neringa šiuo metu gyvena žiemos režimu. Dėl karantino ne tik draudžiamas lauko treniruoklių ir vaikų žaidimo aikštelių lankymas, bet vis dar neatnaujinama viešųjų tualetų veikla. Vietinio susisiekimo autobusų reisų skaičius sumažintas iki minimalių vietos gyventojų poreikių tenkinimo. Papildomų pajėgumų dar neturi Neringos pirminės sveikatos priežiūros centras – vietoje vasarą dirbančių 3 ar 4 greitosios medicinos pagalbos ekipažų, šiuo metu yra tik 2. Veikia labai ribotas viešojo maitinimo įstaigų kiekis, siūlantis maistą išsinešimui ir pan.“, – dėstė S. Vaišvilaitė.

Apribojimų apgyvendinimo paslaugoms taip pat nėra ir Kretingos, Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybėse.

Palangoje nustatyta pažeidimų

Kaip informavo Druskininkų savivaldybės administracijos turizmo, komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Vaiva Žagunienė, uždraudus apgyvendinimo paslaugų teikimą kurorte pažeidimų neužfiksuota, nubaustų nėra.

„Atšaukti draudimo kol kas neketinama“, – pridūrė ji.

Tuo metu Palangoje iki balandžio 24 dienos buvo nustatyti 4 pažeidimo atvejai, informavo miesto savivaldybės administracijos viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Šileikienė.

„Kaip laikomasi šio draudimo, kontroliuoja policijos pareigūnai ir savivaldybės administracijos viešosios tvarkos skyriaus specialistai, kurie iš viso sulaukė apie 30 pranešimų apie galimai vykdomą apgyvendinimo paslaugų veiklą. Visi šie atvejai buvo patikrinti, dauguma nepasitvirtino.

Iki šios dienos yra nustatyti 4 pažeidimo atvejai. Visus pažeidimus padarė fiziniai asmenys. Šis pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 250 iki 800 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1,5 tūkst. eurų. Visi pažeidimą padarę asmenys su pažeidimu sutiko, dėl padaryto pažeidimo gailisi. Pažeidimą padariusiems asmenims paskirta 125 eurų bauda“, – sakė ji.

Laukia vasaros

PrieJūros.lt ir PrieEžero.lt portalų duomenimis, kovo pabaigoje Lietuvoje įvestas karantinas kaip reikiant išgąsdino poilsiautojus.

„Kovo–balandžio mėnesiais žmonių, ieškančių kaimo turizmo sodybos poilsiui ar šventėms, sumažėjo 21 proc., lyginant su tuo pačiu 2019 metų laikotarpiu, o nuomotojai skundėsi atšaukiamais užsakymais. Pajūrio nuomotojai pajuto dar didesnį interesantų stygių – nuoma pajūrio kurortuose besidominčiųjų skaičius smuko 25 proc.

Tačiau praėjusią savaitę prasidėjęs karantino suvaržymų švelnėjimo etapas bei premjero žodžiai, jog vasaros atostogas vertėtų planuoti Lietuvoje, situaciją apvertė aukštyn kojomis – poilsiautojų susidomėjimas kaimo turizmu bei poilsiu pajūryje ėmė sparčiai augti. Lyginant dabartinius duomenis su 2019 metų tuo pačiu laikotarpiu, kaimo turizmo sodybomis domėjosi 28 proc., o pajūrio kurortais – 15 proc. daugiau žmonių nei pernai“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Karantinas dėl koronavirusinės infekcijos Lietuvoje įvestas kovo 16 dieną ir turėtų trukti iki gegužės 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)