„Šiaip viskas po truputėlį grįžta į vėžes. Labai didelių problemų nebuvome girdėję ir žinojom, kad kai kuriems Lietuvoje esantiems verslams trūko tiekimo, tam tikrų detalių, bet tai buvo turbūt visur Europoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Ina Marčiulionytė, paklausta, kaip sekasi lietuviškam verslui Kinijoje.

Anot jos, dėl sutrikusių tiekimo grandinių karantino pradžioje problemų turėjo visi verslai Kinijoje – jo žodžiais, buvo jaučiamas „apmirimas“.

„Nepaisant to, žinau, kad mūsų žemės ūkio produkcija po truputėlį važiuoja į Kiniją ir čia nebuvo visiškai sustojęs eksportas“, – sakė I. Marčiulionytė.

„Pernai turėjome rekordinius metus dėl grūdų eksporto, šie metai taip pat turėtų būti neblogi“, – teigė ambasadorė.

Eksporto skatinimo agentūros „Versli Lietuva“ duomenimis, Lietuvos prekių eksporto į Kiniją vertė 2019 metais augo 55 proc. iki 277 mln. eurų, o importo vertė kilo 8,6 proc. iki 928 mln. eurų.

Kinijoje aktyviai veikia Lietuvos lazerių pramonės įmonės – bendrovę šalyje turi įsteigusi „Light Conversion“, o atstovybę – „Eksma“. Be to, Kinijoje dirba aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ valdomas pilotų mokymų centras „BAA Training“ bei orlaivių techninės priežiūros ir remonto bendrovė „FL Technics“.

Tuo metu didžiausia Šiaurės Europoje dviračių gamintoja Šiaulių „Baltik vairas“ iš Kinijos siunčiasi apie 30 proc. detalių, visą produkciją Kinijoje perka Kauno LED šviestuvų prekybos bendrovė „BY&N“.

Į Kiniją taip pat eksportuoja didžiosios šalies pieno perdirbimo įmonės Vilkyškių pieninė ir „Rokiškio sūris“, pirmąją jautienos siuntą į Kiniją šiemet taip pat išsiuntė Krekenavos agrofirma.

Ekspertai aiškina, kad Kinija Lietuvai yra svarbesnė kaip netiesioginio eksporto rinka – Lietuvos bendrovės produkciją tiekia Europos Sąjungos (ES) gambntojams, o jų galutiniai produktai pasiekia Kiniją, tačiau tokio eksporto mastą įvertinti yra sudėtinga.

Pastaruoju metu Kinija pradėjo lengvinti karantino sąlygas, taip pat paskelbta, kad Uhanas, kuriame prasidėjo koronaviruso protrūkis, jau įveikė infekciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)