Žemės ūkio prekių kainos greičiausiai išliks atsparesnės, nei naftos, metalų ir kitų pramonės žaliavų kainos, kurių paklausa įvedus karantiną ir kitas priemones kovai su COVID-19 ženkliai nusmuko, ataskaitoje teigė bankas.

„Žemės ūkio prekių kainos yra mažiau susijusios su ekonominiu augimu, jų kainose pirmąjį 2020 metų ketvirtį pastebėtas nežymus smukimas, išskyrus gumos, kuri naudojama transportui, kainą“, – teigiama ataskaitoje.

Tačiau nors tikimasi, kad kainos šiemet turėtų išlikti „iš esmės stabilios“, nes „gamybos lygiai ir svarbiausių maisto prekių atsargos yra rekordinėse aukštumose“, bankas įspėjo, jog gamintojai gali „susidurti su tokių žaliavų, kaip trąšų ir pesticidų prekybos ir paskirstymo bei darbo jėgos prieinamumo trukdžiais".

PB ekonomistas ir vienas iš ataskaitos autorių Johnas Baffesas teigė, kad gėlių eksportas į Europą iš Kenijos ir Tanzanijos „žlugo“, o didelius sunkumus taip pat patiria Šiaurės Afrikos vaisių ir daržovių tiekėjai.

„Galime matyti, kokios sudėtingos yra šios tiekimo grandinės“, – naujienų agentūrai AFP sakė J. Baffesas.

Kai kurios šalys įvedė prekybos apribojimus – Rusija apribojo kviečių eksportą, Vietnamas apribojo ryžių eksportą, o Filipinai prisijungė prie keleto kitų šalių ir ryžius pirko pertekliumi.

„Nors šios priemonės plačiai nenaudojamos, jos gali sukelti problemų, jei bus naudojamos platesniu mastu“, – teigiama banko ataskaitoje.

Tuo tarpu PB prognozuoja, kad energijos kainos 2020-aisiais smuks 40 proc., tačiau 2021 metais „ženkliai atsigaus“. Naftos kainų vidurkis šiemet sieks apie 35 JAV dolerius už barelį, nors praėjusiais metais jis siekė 61 JAV dolerį už barelį.

Su pasaulio augimu siejamos metalo kainos, prognozuojama, smuks 13 proc. Ataskaitoje teigiama, kad smarkiausiai bus paveiktas varis ir cinkas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)