Kaip rašo „El Pais“, šią vasarą jau bus galima gurkšnoti džiną su toniku ir mėgautis Madrido vaizdais „Ginkgo Sky“ bare, gyvenimui po koronaviruso karantino sugrįžus į „naują normalumą“.

Kiekvienas baro svečias sėdės savo higienos burbule: mūvės pirštines, veido kaukę ir nuo kitų lankytojų bus atskirtas skydeliu. Jei kam knietės pakilti į viršų pasigėrėti saulėlydžiu, jiems teks prašyti darbuotojų leidimo ir eiti nustatytu saugiu keliu, pažymėtu ant baro, įsikūrusio penkių žvaigždučių viešbutyje „Plaza España Design“, grindų. Viešbutis priklauso „VP Hotels“ tinklui.

Šie planai – tik vienas iš pavyzdžių, kaip Ispanijos turizmo industrija bando prisitaikyti prie koronaviruso krizės, kuri šiais metais, kaip prognozuojama, atneš iki 92,5 mlrd. eurų nuostolių. „VP Hotels“ tiki, kad, norint pritraukti turistus, svarbiausia bus laikytis griežtų higienos reikalavimų.

Vis dar nėra jokios informacijos apie priemones, kurias Ispanijoje turės taikyti viešbučiai ir restoranai, kai jiems vėl bus leista atsidaryti – nežinoma nė kada tai įvyks.

Nepaisant to, Javieras Pérezas Jiménezas, „VP Hotels“ tinklo generalinis direktorius mano, kad tokiam prabangiam viešbučiui kaip „Plaza España Design“ vien paisyti įstatymais nustatytų būtiniausių higienos standartų nepakaks. Jis svarsto, kaip pertvarkyti bendrąsias viešbučio erdves, kad būtų kuo mažiau kontaktų su kitais žmonėmis, ir jau tariasi su asmeninių apsaugos priemonių gamintojais dėl prekių įsigijimo.

J. Pérezas Jiménezas mano, kad saugumo prasme viešbučiams teks gerokai pasistengti, ir jam nerūpi, jei skamba kaip „paranojikas“. Griežtos priemonės yra ypatingai svarbios „Plaza España Design“, turint omenyje, kad vidutinis viešbučio svečias yra vyresnis nei 50 metų, o ši amžiaus grupė yra labiau pažeidžiama koronaviruso. Madrido viešbučių verslo asociacija taip pat rengia pasiūlymą dėl „Covid Free Hotel“ sertifikato, kuris būtų suteikiamas įstaigoms, atitinkančioms jo reikalavimus.

Kai svečiai atvyks į „Plaza España Design“, jiems reikės atlikti greitą testą, kad būtų patikrinta, ar jie neturi koronaviruso, aiškina J. Pérezas Jiménezas. Dėl šito generalinis direktorius tariasi su keliomis klinikomis, kurios užimtų vieną iš kambarių pirmame aukšte. Testą netgi būtų galima atlikti greitosios pagalbos automobilyje, o ne pačiame viešbutyje, sako J. Pérezas Jiménezas.

Jei svečias sveikas, jie galės eiti į registratūrą, kur gaus rinkinį su asmeninėmis apsaugos priemonėmis: pirštinėmis, veido kauke ir rankų higienos geliu. Viešbučio kambariams bus taikomi griežčiausi higienos standartai. Netgi televizoriaus nuotolinio valdymo pultelis bus padengtas plastiku, o beveik kiekviename kambario kampe stovės dozatoriai su dezinfekantu, aiškina J. Pérezas Jiménezas. Pusryčių bufeto bus atsisakyta, o jį pakeis krepšeliai su vaisiais ir jogurtu, kuriuos svečiai galės susirinkti eidami pažymėtu maršrutu. Stalų valymui viešbučio restoranuose nebebus naudojamos medžiaginės šluostės. Ateityje padavėjai turės naudoti garais valančius prietaisus.

J. Pérezas Jiménezas apskaičiavo, kad „Ginkgo Sky“ bare-restorane bei restorane „Botania“, kuriuose atitinkamai telpa 800 ir 250 svečių, sėdimų vietų skaičius bus sumažintas trečdaliu ir pusiau. Skirtingai nei ankstesnėmis vasaromis, mažai tikėtina, kad šiemet bus ilgos eilės žmonių, nekantraujančių pakilti į barą ant stogo. Rezervacijos taip pat bus privalomos.

Elpais informacija, kaip bus pertvarkomi restoranai

Planas ambicingas ir brangus, pripažįsta J. Pérezas Jiménezas. Iš tiesų tik keli didžiausi Ispanijos viešbučiai turi pakankamai išteklių, kad pasiskelbtų švariomis erdvėmis. Prognozuojama, kad tik patys didžiausi tinklai, neturintys itin didelių skolų, išgyvens koronaviruso krizės padarinius. Generalinis direktorius tiki, kad verslo turizmas ir renginiai padės „VP Hotels“ išsilaikyti iki rugsėjo.

Anot J. Pérezo Jiménezo, vienas iš „Plaza España Design“ pranašumų yra tai, kad restoranų vonios kambariai atsidaro automatiškai, taigi nereikia liesti durų rankenų. „Bendrosiose patalpose teks paliesti tik lifto mygtuką, o [lifto] viduje rasite dezinfekanto dozatorių, – sako J. Pérezas Jiménezas. – Ketiname visame viešbutyje išdėlioti tiek dozatorių, tarsi būtų pasaulio pabaiga. Bet tai ne pabaiga. Tai tik pertrauka.“

Barų ir restoranų ateitis

Barų, restoranų ir paplūdimio barų (Ispanijoje vadinamų „chiringuitos“) savininkai ateitį vertina ne taip optimistiškai. Kol kas dauguma atmeta radikalius verslo pokyčius, tačiau kai kurie investavo į apsauginius skydelius.

„Mus labai riboja neapibrėžtumas nežinant, kaip ir kada jie leis mums vėl atsidaryti, – teigia Gildo Hidalgo, restoranų „Doña Calma Gastrobar“ ir „Veranillo de Santa Ana“ savininkas iš Baramedos pietinėje Kadiso provincijoje. – Apsvarstėme ir sėdimų vietų skaičiaus sumažinimą. Turėsime investuoti ir į skydelius, kad atskirtume vieną staliuką nuo kito, – aiškina jis. – Visiška nesąmonė. Man labai gaila mūsų darbuotojų, nes jei anksčiau turėdavome aštuonis darbuotojus 70-čiai svečių, o dabar jų galėsime priimti vos 20... Na, patys suprantate, ką turiu omenyje.“

„Draudimai mus laiko pakabinę ant kabliuko, – skundžiasi restorano savininkas Guillermo García Muñozas, kalbėdamas apie Ispanijos vyriausybės karantino priemones. G. García Muñozui priklauso baras „Doña Cló“, paplūdimio baras „Vida Mía“ ir klubas „La Barbería“. „Į klubo atidarymą jau nebededu vilčių. Tai verslas, kuris pelningas tik tuo atveju, jei veikia pilnu pajėgumu. Paplūdimio baro situacija kiek kitokia, nes tas turtas priklauso man, ir jo neatidarydamas nepatirsiu jokių nuostolių. Barą dar galiu išlaikyti, nes turto savininkas kol kas neima iš manęs mokesčio už nuomą“, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)