Vištienos mėginius tyrimams VMVT inspektoriai atrinko iš UAB „Sanitex“, UAB „Vestey foods baltics“ sandėlių ir UAB „Norfos mažmena“ prekybos vietų. Šiuo metu visa nesaugi vištiena (19 t) yra atšaukiama iš rinkos. Visos trys įmonės įpareigotos surinktą produkciją saugiai sunaikinti.

Balandžio 9–10 d. VMVT inspektoriai iš viso patikrino 22 paukštienos partijas. Įvertinta ne tik Lietuvos ir Lenkijos paukštienos gamintojų produkcija, bet ir paukštienos produktai iš Latvijos, Suomijos ir Prancūzijos. Patikrinimai buvo atliekami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Utenos ir Panevėžio paukštienos išpjaustymo įmonėse, prekybos centruose ir didmeninės prekybos vietose.

Balandžio pirmąją savaitę VMVT inspektoriai uždraudė realizuoti 25 tonas (3 partijas) salmonelėmis užterštos šviežios lenkiškos paukštienos, kurią į Lietuvos rinką įvežė UAB „Sanitex“, UAB „Vestey foods baltics“ ir UAB „Romega“. Iš viso nuo metų pradžios į Lietuvos rinką jau uždrausta tiekti 94 tonas nesaugios paukštienos.

Iš viso nuo metų pradžios Lietuvoje jau uždraustos 94 tonos nesaugios paukštienos. Pernai tuo pat metu jos kiekis siekė 70 tonų, BNS pranešė VMVT.

Tarnybos teigimu, dalis produktų galėjo pasiekti vartotojus, tačiau didžioji dalis surinkta ir jų nepasiekė.

Kaip rašoma pranešime, už į rinką pateiktą nesaugią vištieną maisto verslo operatoriams taikomos nuobaudos. Apie šiuos atvejus taip pat jau pranešta Europos Komisijai ir kitoms valstybėms narėms Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

VMVT atkreipia dėmesį, kad už parduodamų produktų saugą atsako jų pardavėjai, todėl prekybininkai turi stengtis pasirinkti patikimus tiekėjus, užtikrinančius aukščiausius higienos standartus, įsidiegusius savikontrolės sistemas ir vykdančius išsamias laboratorinių tyrimų programas. Taip pat, kaip numato tarptautinės rekomendacijos, labai svarbu juos reguliariai audituoti, įsitikinant tiekėjų patikimumu.

VMVT maisto produktų sauga ir kokybė išlieka svarbiausiu prioritetu, todėl, siekdama apsaugoti vartotojus, Tarnyba toliau tęs sustiprintą kontrolę. Nesaugios produkcijos realizacija mūsų šalies rinkoje yra nedelsiant draudžiama, nustačius bet kokios rūšies salmonelių.