Pasak Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM), Lietuvos žvejybos įmonės dėl to gali žlugti, o pakeitimai leistų rytines menkes žvejojusiems laivų savininkams bei žvejams gauti Europos Sąjungos paramą už veiklos nutraukimą visam laikui.

Lietuva tikisi, jog bus pritarta Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo lėšomis remti žvejybos veiklos nutraukimą bent tokiomis sąlygomis, kurioms pritaria ir ES Taryba – paramą galėtų gauti rytinės Baltijos jūros dalies laivų savininkai ir žvejai, 2017-2018 metus jūroje žvejoję ne mažiau kaip 90 dienų.

Siūlymą dėl paramos Europos Komisija (EK) pateikė po to, kai Lietuva ir kitos Baltijos jūros regiono valstybės pareikalavo EK skubiai imtis priemonių siekiant švelninti ypač griežtų žvejybos Baltijos jūroje apribojimų pasekmes žvejybos sektoriui.

Žvejybos apribojimai buvo nustatyti atsižvelgiant į mokslininkų rekomendacijas dėl katastrofiškos žuvų išteklių būklės – 2019 metų spalį ES Taryba nusprendė visiškai uždrausti rytinių menkių tikslinę verslinę ir mėgėjų žvejybą, 60 proc. sumažinti vakarinių menkių ir 65 proc. – vakarinių strimelių žvejybos galimybes.

Mokslininkų vertinimu, net ir visiškai uždraudus žvejybą, rytinių menkių išteklių atsikūrimo artimiausiais metais nesitikima.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)