„Kadangi Lietuva dabar turi net tik rekordinį skaičių laboratorinių tyrimų, rekordiškai mažą skaičių nustatytų teigiamų atvejų (mažiau nei 1 proc. iš tų šimto ištirtųjų), tai logiška judėti į priekį – atlaisvinti tam tikras sritis, daryti žingsnius atsakingai vertinant situaciją“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Parduotuvės veiklą atnaujinti gali nuo rytojaus

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad antrasis karantino švelninimo etapas prasidės balandžio 27 dieną. Tačiau parduotuvės prekybos centruose veiklą atnaujinti galės nuo ketvirtadienio.

Premjeras Saulius Skvernelis socialiniame tinkle patikslino, kad jau nuo rytojaus leidžiama dirbti parduotuvėms, taip pat kioskams, kurių patalpose ir teritorijose ribojamas pirkėjų bei kitų lankytojų srautas, užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas posėdžio metu patikslino, kad pirkėjų srautų reguliavimas turėtų vykti ir prekybos centrų koridoriuose, ne tik parduotuvėse.

„Nuo rytojaus taip pat leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis, specialiai tokiai prekybai skirtose prekybos vietose, turgavietėse, taip pat naudojant laikinuosius prekybos įrenginius kitose viešosiose prekybos vietose“, – rašė S. Skvernelis.

Daugiau švelnesnių sąlygų – nuo pirmadienio

A. Veryga pristatė, kad nuo kitos savaitės, kalbant apie kaukių, respiratorių dėvėjimą viešosiose vietose, būtų taikoma išimtis: nereikėtų dėvėti tuo metu, kai esi viešojo maitinimo įstaigoje atviroje erdvėje, t.y. valgant ar geriant lauko kavinėje.

Laikydamasi sugriežtintų reikalavimų nuo kitos savaitės atnaujinti veiklą galės ir vairavimo egzaminus organizuojanti „Regitra“, aviacijos mokymus organizuojantys verslai, bus galima lankytis golfo, teniso, sporto aikštynuose, lauke esančiuose zoologijos, botanikos soduose, taip pat bibliotekose ir muziejuose. Ribodami klientų skaičių, veiklą atnaujinti galės ir grožio salonai.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas, BNS komentavo, kad turgavietėse vis dar negalės veikti drabužių ir kitų pramonės prekių prekybos vietos. Jis tvirtino, kad visiškai atidaryti turgavietes bus svarstoma kitu karantino švelninimo etapu.

Praėjusią savaitę Vyriausybė leido dirbti ne maisto parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą iš lauko, taip pat smulkioms remonto, buities paslaugų įmonėms.

Delfi primena, kad Sveikatos apsaugos ministerijos užregistruotame įstatymo projekte rašoma, jog dėvėti kaukes viešosiose vietose vis dar būtų privaloma, išskyrus tuos atvejus, kai būtų valgoma ar geriama viešojo maitinimo vietose. SAM projektu nurodoma, kad kavinėms, restoranams, barams draudimas dirbti būtų netaikomas tais atvejais, kai veikla organizuojama atvirose erdvėse, t. y. lauko kavinėse. Taip pat lieka leidimas tiekti maistą išsinešti.

Kalbant apie grožio salonus, SAM nurodo, kad draudimas dirbti būtų netaikomas plaukų priežiūros ir nagų priežiūros paslaugų vietoms, jeigu paslaugų teikimo vietose būtų ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas, – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Projekte nustatyta, kad būtų leidžiama organizuoti transporto priemonių valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo egzaminus ir aviacijos mokymus.

Kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimo draudimas būtų netaikomas ne didesnių nei 2 asmenų grupėms, išskyrus artimus giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus, užtikrinus tam tikras veikimo sąlygas:

  • leidžiami laisvalaikio užsiėmimai atviroje erdvėje – golfo ir lauko teniso aikštynuose, lauko šaudyklose, kartodromuose, vandenlenčių parkuose, jei užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir (ar) grupių;
  • leidžiamas pažintinių ir mokomųjų takų (išskyrus apžvalgos bokštų), parkų, zoologijos, botanikos sodų, esančių atvirose lauko erdvėse, lankymas, jeigu užtikrinamas ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir (ar) grupių;
  • leidžiami sporto užsiėmimai atviruose sporto paskirties inžineriniuose statiniuose, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir (ar) grupių;
  • leidžiamos atrankos į olimpines ir paralimpines žaidynes reikalavimus įvykdžiusių sportininkų ir olimpinių rinktinių kandidatų, kurčiųjų, pasaulio ar Europos čempionatams besirengiančių sportininkų aukšto meistriškumo pratybos sporto paskirties pastatuose ir (ar) sporto paskirties inžineriniuose statiniuose, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 10 m atstumas tarp asmenų ir (ar) grupių;
  • leidžiamas archyvų, bibliotekų ir muziejų lankymas, jeigu užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam lankytojui, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir (ar) grupių.

Į projektą įtrauktos turgavietės ir kitos viešosios vietos, kad jose būtų leidžiama augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekyba.

Karantino režimo trukmė nurodoma iki gegužės 11 dienos.

Jau anksčiau rašyta, jog trečiuoju etapu, kuris įsigaliotų atšaukus karantiną, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, veiklą pradėtų viešojo maitinimo įstaigos, sveikatos paslaugos (odontologija, tyrimai, skiepai), sporto ir pramogų paslaugos (sporto klubai, pramogų parkai), lopšeliai, darželiai, mokyklos, neįgaliųjų vaikų ir suaugusiųjų dienos centrai.

Paskutiniuoju etapu būtų atveriami masiniai renginiai: teatrai, kino teatrai, konferencijos, parodos, koncertai. Jų atvėrimo laikas kol kas neapibrėžtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (555)