„Jei karantinas tęsis ir gegužės mėnesį – 36,8 proc. apklaustųjų mano, kad reikės metų laiko, 20,5 proc. mano, kad reikės pusės metų, 17,2 proc. – kad prireiks pusantrų metų, dvejų metų – 20,2 proc., trejų metų – 5,3 proc.“, – trečiadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė LVK prezidentas Valdas Sutkus.

Kaip įvardijo V. Sutkus, į klausimą, koks BVP pokyčio rezultatas bus per 2020 metus, jei karantinas bus pratęstas, 40,9 proc. atsakė, kad BVP kris nuo 5 iki 10 proc., 27 proc. apklaustųjų atsakė, kad BVP turėtų kristi nuo 10 iki 15 proc.

Į klausimą, kurie verslo sektoriais dėl karantino nukentės labiausiai, 27 proc. apklaustųjų atsakė paminėdami turizmo sektorių, 22,2 proc. – maitinimo paslaugų,13,1 proc. – prekybos sektorių, 11,8 proc. – transporto ir logistikos sektorių, 7 proc. – reklamos ir žiniasklaidos bei viešųjų ryšių sektorių.
33,2 proc. apklaustųjų teigė manantys, kad nedarbo lygis Lietuvoje šių metų rudenį tuo atveju, jei karantinas tęsis gegužę, kils iki 14 proc., dar 27,6 proc. apklaustųjų prognozavo, kad nedarbas kils iki 12 proc., 25,8 proc. sakė, kad nedarbo lygis kils iki 10 proc.

Tyrimo metu buvo apklaustos 337 įmonės iš prekybos, pramonės, paslaugų, žemės ūkio ir aukštųjų technologijų sektoriaus.

Sutkus: verslo atsigavimas bus labai lėtas ir laipsniškas

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus sako, kad verslo atsigavimas, atšaukus karantiną, bus lėtas ir laipsniškas.

„Akivaizdu, kad nebus greito atsigavimo. Atsigavimas bus labai lėtas ir laipsniškas. Jeigu grįžtame prie medicinos terminų, krizės metu kai kurie ligoniai bus tiek išsekę, kad jau gaivinimas jiems nebepadės. Kalbėdamas apie ligonius turiu omenyje įmones, kurioms bus leista dirbti“, – trečiadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė V. Sutkus.

Pasak LVK prezidento, įmonės neturės didelių apyvartų dėl klientų ribojimo ir ekonominių priežasčių, kai žmonės, tikėtina, turės taupyti.

„(...) Kas atsitiko atidarius ne maisto prekių parduotuves – tas, kurios prekiauja ūkinėmis prekėmis, – nusidriekė didelės eilės žmonių todėl, kad ribojamas žmonių patekimas. Tai reiškia, kad nebus tokios apyvartos dėl fizinių priežasčių. Viena priežastis – ekonominė, galbūt žmonės taupys pinigus, neis į restoranus, kuriems leista bus iš dalies veikti.

Jei žmonės norės eiti ir restoranuose bus tik lauko prekyba, be aptarnavimo, (...) lankytojų fiziškai galės restoranai priimti mažiau ir čia bus dar viena problema. Galės būti taip, kad neužteks pajamų tiems restoranams išsilaikyti ir jie negalės dirbti tokiomis sąlygomis“, – sakė V. Sutkus.

ELTA primena, kad trečiadienį Vyriausybė priims sprendimą dėl antrojo karantino švelninimo etapo.

„Bus priimti sprendimai dėl kitų mūsų veiklos sričių atlaisvinimo karantino laikotarpiu. Tai bus susiję su tolesne paslaugų plėtra, verslo plėtra. Kaip pavyzdys, lauko kavinės, grožio tam tikros paslaugos. Sveikatos apsaugos ministras turėtų pristatyti planą, kaip bus atnaujintos planinės paslaugos gydymo įstaigose, atsiras galimybių tam tikroms neprofesionalioms sporto rūšims lauke, treniruotėms. Taip pat bus priimti sprendimai dėl muziejų ir bibliotekų lankymo“, – anksčiau nurodė premjeras Saulius Skvernelis.

Vyriausybė taip pat spręs dėl karantino pratęsimo iki gegužės 11 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)