„Mes esame linkę palaikyti prezidento veto, dėl to, kad jo išdėstyti argumentai yra teisingi, kad kainų reguliavimas šiandien kainų nesumažins. Kainas sumažina pasiūlos užtikrinimas. Tai reiškia, kad į Lietuvą reikia atvežti pakankamai respiratorių, dezinfekcinio skysčio, pirštinių ir kitų dalykų. Tada jau kainos krenta. Tą mes dabar jau matome. Kai tik atsidarė šaltiniai tų priemonių, kurių labiausiai reikia, kainos praėjo stabilizuotis. Kainų reguliavimas greičiausiai kurtų juodąją rinką, ir apskritai stabdytų legalius būdus žmonėms įsigyti tos produkcijos“, – teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis taip pat pastebėjo, kad dezinfekcinio kainos pradėjo kisti tuomet, kai atsirado daugiau gamintojų, tačiau buvo ilgai diskutuota dėl licencijų išdavimo.

„Man atrodo, kad dėl dezinfekcinio skysčio reikia pirmiausia licencijas išduoti laiku. Šita Vyriausybė labai ilgai diskutavo, ar alkoholio gamintojai gali gaminti ir dezinfekcinį skystį. Kai jau nusprendė, kad gali, tai tos kainos pradėjo logiškai kristi. Gal reikia daugiau licencijų išduoti? Jeigu manome, kad Lietuvoje gamybos yra per mažai, tai galbūt reikia daugiau atsivežti jo?“, – žurnalistams Seime komentavo jis.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo grąžino Seimui pakartotinai svarstyti priimtus Civilinės saugos, Nepaprastosios padėties įstatymo ir Vartotojų teisių apsaugos įstatymų pakeitimus.

Prezidento nuomone, valstybinis kainų reguliavimas galimas tik išimtiniais atvejais, kai reikia ypatingų – nepaprastų priemonių, pavyzdžiui, šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį.

Šalies vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad rengiant Civilinės saugos įstatymo pakeitimus nebuvo atliktas išsamus numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimas.

Atsižvelgdamas į išvardytus siūlomo naujo teisinio reguliavimo trūkumus, prezidentas siūlo Seimui svarstyti naujus Civilinės saugos įstatymo pakeitimus, kurie numato pareigą Vyriausybei, nustačius galimo būtinų prekių ar paslaugų trūkumo riziką, imtis ūkinę veiklą ir atitinkamų prekių ar paslaugų tiekimą skatinančių ir prieinamumą didinančių priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)