Prezidentas anksčiau sakė, kad verslo prisiimta rizika net ir ekstremalios situacijos metu negali būti perkeliama vien ant vartotojų pečių, taip pažeidžiant jų interesus, todėl siūlė Seimui Civiliniame kodekse įrašyti nuostatą, kad visi turisto arba jo vardu sumokėti pinigai turi būti grąžinti ne vėliau kaip per 14 dienų nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, išskyrus atvejį, kai per šį terminą Turizmo įstatymo nustatytais atvejais turistas ir kelionių organizatorius susitaria dėl sumokėtų pinigų už neįvykusią organizuotą turistinę kelionę kompensavimo šiame įstatyme nustatytomis priemonėmis ir sąlygomis.

Iki tol Seimo ypatingos skubos tvarka priimti įstatymai numatė, kad kelionių organizatorius, nutraukęs organizuotos turistinės kelionės sutartį, turi grąžinti visus turisto arba jo vardu sumokėtus pinigus ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos, o šis terminas galiotų ne tik karantino ar ekstremalios situacijos metu, tačiau nuolatos.

Seimo narys Mykolas Majauskas posėdžio metu Prezidento vyriausiajai patarėjai Jūratei Šovienei pateikė klausimą.

„Daugeliui žmonių kelionės yra prabangos reikalas, tuo tarpu kelionių organizatoriams, kurie šiandien negali vykdyti jokios veiklos, šis susitarimas yra išgyvenimas. Tai kaip verslui išgyventi, jei parama verslui neveikia?“, – teigė jis.

„Prezidentas nekvestionuoja Vyriausybės pasiūlytos ir Seimo priimtos priemonės – kuponų, kurie ir yra ta parama, dėl kurios turėtų susitarti tiek verslas, tiek vartotojas. Šiuo dekretu yra kvestionuojama, kad trumpalaikė situacija sprendžiama priimant ilgalaikius sprendimus“, – teigė J. Šovienė ir pridūrė, kad Seimas 6 mėn. pinigų grąžinimą priėmė kaip ilgalaikį sprendimą, o ne kaip trumpalaikį situacijos dėl koronaviruso sprendimui.

Mindaugas Puidokas akcentavo, kad G. Nausėdos siūlymas dėl 14 dienų pinigų grąžinimo termino yra pamatuotas, nes Lietuva negali nesilaikyti europinių direktyvų.

Simonas Gentvilas kalbėjo, kad toks pinigų grąžinimas per 14 dienų turizmo agentūras bei organizatorius atves prie bankroto. Tam pritarė ir M. Majauskas.

„Delfi“ primena, kad Seimas anksčiau priėmė patobulintas pataisas dėl neįvykusių kelionių kuponų įteisinimo, kuriomis turistams vietoje pinigų už neįvykusias keliones grąžinimo galės būti siūlomas kuponas.

Seimas pritarė Ekonomikos komiteto siūlymui, kad už neįvykusią organizuotą turistinę kelionę gali būti kompensuojama turistui suteikiant kuponą, kurio vertė yra ne mažesnė kaip už organizuotą turistinę kelionę turisto sumokėtų pinigų suma.

Taip pat anksčiau buvo pritarta siūlymui, kad kelionių organizatorius ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo organizuotos turistinės kelionės sutarties nutraukimo dienos grąžina turistui sumokėtus pinigus. Kaip pristatydamas pataisas sakė laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, šiuo metu yra problema, kad tiek kelionių organizatoriams, tiek turistams kyla nesusipratimų, kelionių organizatoriams patiriant rimtų finansinių ir administravimo iššūkių.

„Didžioji dalis turistų reikalauja grąžinti pinigus už neįvykusias keliones, o šie kelionių organizatorių jau yra sumokėti faktiniams paslaugų teikėjams užsienyje, apgyvendinimo, transporto ir pramogų teikėjams. Todėl kelionių organizatoriams perkeliama pernelyg didelė rizika, susijusi tiek su pareiga grąžinti pinigus, tiek su pareiga grąžinti pinigus nustatytais terminais – per 14 dienų“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Lietuvos turizmo rūmų išplatintame pranešime buvo nurodoma, kad įmones netenkina siūlomas 14 dienų pinigų grąžinimo terminas.

„Kitose šalyse šis terminas, atsižvelgiant į susiklosčiusias aplinkybes yra jau pratęstas: pavyzdžiui Ispanijoje iki 2, Maltoje iki 6 mėnesių. Pusės metų atsiskaitymo su vartotoju terminas jau patvirtintas ir Lenkijoje. Tai daroma suvokiant, kad net ir pasibaigus karantinui ir pandemijos protrūkiui konkrečioje šalyje, jis nebūtinai bus pasibaigęs kitose, tad kelionių rinkos atsigavimas gali labai užsitęsti. Tad atsiskaityti su vartotojais turintiems organizatoriams aktualia problema išliks apyvartinių lėšų klausimas“, – buvo rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)