Tyrimas dėl galimo tarptautinio kyšininkavimo ir papirkimo Lietuvos energetikos sektoriuje 2004-2009 metais nutrauktas negavus pakankamai duomenų kaltei pagrįsti, pirmadienio popietę paskelbė Generalinė prokuratūra.

Prokuratūros pranešime teigiama, kad įtarimai šiame tyrime buvo pareikšti vienam asmeniui, keletas asmenų buvo apklausti specialiaisiais liudytojais.

BNS žiniomis, įtariamojo statusą turėjo buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas Rymantas Juozaitis.

„Išnaudojus visas galimybes surinkti tyrimui reikšmingus duomenis, nebuvo gauta pakankamai duomenų įtariamojo kaltei dėl galimo kyšininkavimo pagrįsti bei pareikšti įtarimus kitiems asmenims“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Britų teismas 2018 metų gruodį nuteisė kelis aukštus „Alstom“ pareigūnus dėl Lietuvos pareigūnų papirkimo.

Įtariama, kad kyšiai buvo duodami siekiant sėkmės viešuosiuose pirkimuose statant Lietuvos elektrinės Elektrėnuose 9-ąjį bloką ir modernizuojant Kauno hidroelektrinę.

Prancūzijos inžinerijos grupės „Alstom“ įgyvendintais projektais - grupė Lietuvos elektrinėje už 200 mln. eurų įrengė sieros valymo įrenginius ir už 43 mln. eurų rekonstravo Kauno hidroelektrinę.

Anot prokuratūros, visos nusikalstamos veikos buvo galbūt padarytos iki 2009 metų pradžios, todėl baudžiamosios atsakomybės senaties terminas dėl visų tiriamų veikų yra suėjęs, išskyrus epizodą dėl galimo tuometinio ūkio ministro papirkimo.

Prokuratūros teigimu, tyrimo metu „buvo gauti tam tikri duomenys dėl galimo nusikalstamų veikų (kyšininkavimo bei papirkimo) padarymo, tačiau jų nepakanka įtariamojo ar kitų galimų įtariamųjų kaltei pagrįsti“, o visos abejonės vertinamos įtariamojo naudai.

R. Juozaitis BNS pirmadienį pakartojo savo versiją, kad jis jokio nusikaltimo nepadarė, o buvo apšmeižtas verslininko Pranciškaus Jurgučio.

„Sudėtinga byla buvo. Kaip ir sakiau iš pradžių, mane apšmeižė vienas žmogus, kuris pasinaudojo situacija pats įkliuvęs į tą bylą, stengdamasis atkeršyti“, – kalbėjo R. Juozaitis.

„Aš kaip vadovas nebuvau atsakingas nei už šitą projektą, ir „Lietuvos energijai“ nebuvo pareikšta jokių įtarimų. Nuo pat pradžių sakiau, kad byloje išaiškės teisybė ir kad šmeižtas nepasitvirtins. Teisėsauga atliko didžiulį savo darbą, nes buvo daug informacijos, kurią reikėjo tikrinti. O tas žmogus rašė į Angliją melagingus raštus, tuo pagrindu ir buvo tie dalykai padaryti“, – teigė R. Juozaitis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)