Tiesa, jei virusą antrojoje 2020 metų pusėje pavyktų suvaldyti, 2021 metais pasaulio ekonomika turėtų atgyti ir augti maždaug 5,8 proc.

Paveiks skirtingai

Iš TVF analizuojamų valstybių išsiskiria Libija ir Makau, kur šiems metams prognozuojamas atitinkamai 58,7 proc. ir 29,6 proc. bendrojo vidaus produkto susitraukimas. Net 15 proc. nuosmukis numatomas Venesueloje.

Lietuva taip pat yra tarp bene labiausiai viruso paveikiamų valstybių, su prognozuojamu 8,1 proc. nuosmukiu. Tuo metu Latvijoje BVP turėtų susitraukti 8,6 proc., Estijoje – 7,5 proc.

Rusijoje BVP turėtų sumažėti 5,5 proc., Baltarusijoje – 6 proc., Lenkijoje – 4,6 proc., Švedijoje – 6,8 proc.

Kaip teigė TVF vadovė Kristalina Georgieva, šių metų ekonomikos nuosmukis bus didžiausias nuo XX amžiaus Didžiosios Depresijos laikų.

„Net 170 valstybių vienam gyventojui tenkančios pajamos šiemet mažės – nors dar tik prieš kelis mėnesius prognozavome, kad 160 jos augs“, – sakė ji.

Vis dėlto, kai kuriose šalyse BVP augs ir 2020 metais. Daugiausiai – net 52,8 proc. – Gajanoje, kur pernai atrasti didžiuliai naftos klodai. Didesni nei 4 proc. augimas turėtų išlikti ir Benine, Burkina Fase ir Pietų Sudane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)