Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Italijos žemės ūkio sektoriuje kasmet paprastai įdarbinama apie 350 tūkst. sezoninių darbininkų iš užsienio, tačiau šiemet dėl koronaviruso krizės trūksta maždaug 250–270 tūkst. žmonių.

Tokia padėtis kelia didelių sunkumų daugeliui žemės ūkio bendrovių, pabrėžė „Coldiretti“ ir pažymėjo, jog kai kurių daržovių ir vaisių rinkimo sezonas Italijoje jau prasidėjo.

„Būtina skubiai ką nors padaryti, nes jau turi būti renkamas braškių, šparagų, artišokų ir šiltnamiuose auginamų vaisių ir daržovių, tokių kaip melionai, pomidorai ir paprikos, derlius“, – pareiškė profsąjunga.

Netrukus, pasak „Coldiretti“, sunoks ir kiti vaisiai, kaip antai vyšnios, abrikosai ir slyvos.

Dėl gamybos krizės gali sumažėti maisto produktų pasiūla, įspėjo profsąjunga.

Italijos žemės ūkio sektorius pagal bendrą vertę yra trečias pagal dydį Europoje – 2019 metais jo vertė sudarė 56,6 mlrd. eurų ir jis nusileido tik Prancūzijai (75,4 mlrd. eurų) bei Vokietijai (57 mlrd. eurų).

Kone daugiausia sezoniniu darbininkų – 110 tūkst. iš 350 tūkst. – paprastai atvykdavo iš Rumunijos, tad Roma yra pradėjusi derybas su Bukareštu dėl vadinamųjų žaliųjų koridorių, siekdama supaprastinti judėjimą tarp dviejų šalių.

O žemės ūkio ministrė Teresa Bellanova (Tereza Belanova) net paragino legalizuoti Italijoje gyvenančius nelegalius migrantus. Nors „Coldiretti“ tokiam pasiūlymui pritarė, kraštutiniai dešinieji griežtai jį sukritikavo.

Be jau šešias savaites besitęsiančio karantino, Italijos ūkininkams šiemet teko susidurti su sausra, kurią lėmė sausiausias pavasaris per pastaruosius 60 metų.

Vyriausybė yra sukūrusi 100 mln. eurų fondą, kurio lėšomis bus remiamos žemės ūkio įmonės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)