„Ekonomikos ir verslo skatinimas tampa ne mažiau svarbus nei priemonės, kurias Vyriausybė taiko siekdama apsaugoti mūsų visų sveikata. Nemaža dalimi bendra sėkmė priklausys nuo finansinių institucijų požiūrio ir lankstumo. Labai tikiuosi, kad jis bus demonstruojamas dviejose svarbiausiose srityse: kalbant apie galimą būsto paskolų mokėjimų atidėjimą gyventojams bei paramą verslui“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius informavo, jog šiandien situacija finansų sektoriuje yra „daugiau nei stabili“. Komerciniams bankams pakanka tiek kapitalo, tiek likvidumo. Per mėnesį nuo karantino pradžios bankai priėmė daugiau kaip 1,5 tūkst. sprendimų dėl paskolų, lizingo mokėjimų ir pan. įsipareigojimų restruktūrizavimo fiziniams asmenims, apie 1 tūkst. – juridiniams.

Pasak LBA vadovo, didžiausias liekantis iššūkis – augantis apyvartinių paskolų prašymų skaičius. Čia sutarta aktyviai derinti veiksmus, siekiant solidariai dalintis rizika.

„Epidemija užklupo visus. Dėl karantino stoja ekonomika, atsiskaitymai ir įmonių finansiniai srautai. Gelbėdami situaciją visi prisideda kuo galėdami. Krizė baigsis, o tai, kaip elgėmės jos metu, žmonių atmintyje išliks ilgam.

Bankai supranta savo atsakomybę ir nuo pirmųjų karantino dienų konsultuoja gyventojus bei įmones, padėdami išspręsti netikėtus sunkumus bei pertvarkyti turimus finansinius įsipareigojimus. Finansų bei kredito įstaigos taip pat individualiai prisideda ir prie medikų aprūpinimo būtiniausiomis priemonėmis, mokinių aprūpinimo kompiuteriais nuotoliniam mokymui iniciatyvų. Sektorius veikia stabiliai, bankai ir toliau pasirengę talkinti įgyvendinant ekonomikos skatinimo priemones“, – teigė M. Zalatorius.

LBA nariai informavo šiuo metu baigiantys derinti vieningą paskolų moratoriumą – sektoriaus susitarimą, kuriuo skolininkams būtų pasiūlytas maksimalus įmokų atidėjimo terminas, nekeičiant sutarčių sąlygų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)